Zagadki nr 314

No… normalnie mnie zdenerwowaliście.

Dobra, by nie było, ułatwię problem, tylko żadnego stękania nie chcę widzieć.

To forum jest pełne samych zacnych ludzi, ale niektóre szare komórki nadal są trzymane w zamrażalnikach …

Oto inna wersja rebusu. Jak teraz nikt nie odgadnie, to idę szukać innej piaskownicy …

Nie wiem, ułatwiłem? Utrudniłem?

2 polubienia

Szantażysta!
:winking_face_with_tongue: :grin:

2 polubienia

Jest TU. Nie trzeba daleko szukać.
:blush:

Juz wiem.
C H O Inka
Bingo! (Pierwiastki)

3 polubienia

CHO Inka już wczoraj proponowałem.

Tylko nie wiedziałem skąd wzięło się to CHO :neutral_face:

2 polubienia

Brawo chłopaki! Szanowne gremium w składzie Ben, Mroczka i Krówka uznało, ze tym razem wawrzyny zostały przyznane dwóm dżentelmenom, ZiraaeLowi i Bingoli. Jednocześnie Paniom joko i Nunu przyznaje się również po kwiatku za to, ze chciały rozwiązać i prawie by się im to udało.

Liczby w rebusach to znana sprawa, Bingola ich używał, chociaż w nieco innej formie, bo wśród wieńca elektronów lub jako info wraz z zakamuflowanym ich rozmieszczeniem. Także ja wcześniej wiele razy to stosowałem, czego przykładem jest poniższy rebus sprzed laty

Czyli jednak zostaję z Wami w tej piaskownicy …

2 polubienia

W szkole znałem całego Mendelejewa na pamięć. Ze wszystkimi liczbami atomowymi. Dziś gdzieś to się zatarło :neutral_face: Symbole jeszcze tkwią w łepetynie, choć pojawiają się luki, ale liczby atomowe, to już tylko tych najbardziej znanych i pospolitych.

.jakaś bariera berylowa, czy cuś :thinking:

2 polubienia

Też tak miałem i spory początek tablicy Mendelejewa nadal znam na pamięć, łącznie z dokładnym rozmieszczeniem elektronów w atomach. Do tego rebusu nie musiałem nawet w tabele patrzeć, jednak potem sprawdziłem, czy przypadkiem nie zrobiłem jakiegoś byka, bo byłoby to raczej nieładnie z mojej strony.

Czyli kolega wie, co to znaczy

1s2

2s2 2p6

3s2 3p6 3d10 … ? No musi to wiedzieć przecie, skoro miał całą tablicę w główce.

Tutaj gwoli ścisłości od razu napiszę, że byłem przygotowany i nadal jestem na larum typu:

– Ależ to nie jest Inek a Inka!

Tak, dlatego jakby ktoś podał, że rozwiązaniem jest wyraz CHOINKI, też uznałbym za prawidłowe.

Ze smutniejszych spraw - chyba zniknął na zawsze blog Antykwy …

Mówią, że nic z sieci nie ginie, ale kto go tam po archiwach będzie szukał? Tylko kot z kulawą łapą …

Wiem, bo chciałem i u niego znaleźć przykłady na zastosowanie liczb w rebusach.

2 polubienia

Polityka dzieli narody
(Po lity, kadzie, lina, rody)

3 polubienia

Tam, gdybym teraz tworzył rebus, dodałbym

i rodziny (i rod z Iny), czyli wstawiłbym Roda Stewarda wychodzącego z rzeki Iny.

Rebusiarze raczej wiedzą, przez jakie miasta ta rzeka płynie…

2 polubienia

To jest struktura położenia elektronów na orbitach wokół jądra atomowego. Znajomość tablicy Mendelejewa nie ma z tym nic wspólnego. Mendelejew się tym nie zajmował, bo zmarł na krótko przed tym, jak Niels Bohr zaproponował orbity, po których poruszają się elektrony.

W przyrodzie nic nie gini :wink:e. W necie też!

1 polubienie

Tak, wiem. Kiedyś można go było znaleźć wpisując w wyszukiwarkę tagi. Wpisałem kilka razy i wyszukiwarka go nie znalazła, stąd moje przypuszczenia. Ale jak znalazłaś, chwała Ci za to!

1 polubienie

W rebusie jest przedstawiciel Inków w dopełniaczu.
Nie CHO Inek, tylko CHO (kogo?czego?) Inka.

Czyli, że jestem pochwalona!
Huraaa!!! :grin:

1 polubienie

Nic wspólnego? Tu bym polemizował. Suma tych małych cyferek po s,p,d … odpowiada zawsze liczbie atomowej a ta ma sporo wspólnego z miejscem na wspomnianej tablicy.

I się mi tu nie kłóć, bo wiem, co piszę :grin:

Jak brzmi dopełniacz słowa INKA?

Przypomnę, że Inka to rzeczownik

Mój tok myślenia był taki.
Skoro to jest Inek i wypowiedział te CHO, to te CHO jest jego, czyli (dopełniacz kogo?) Inka. W sumie CHO Inka.

1 polubienie

Nie kłócę się, bo jako sobie dawno temu poczytałem o wspomnianej barierze berylowej oraz o tym, że niewiele brakowało, a tablica zawierałaby tylko 3 atomy, to mi się smutno zrobiło.
:unamused_face:

1 polubienie

Mój też był taki, ale brałem pod uwagę, że przyjdzie na przykład taki kolega ZiraaeL i mi przedstawi poniższą tabelę i powie, że dopełniacz władcy Inków to Inki jak poniżej.

Dlatego “CHO Inki” będzie tak naprawdę prawidłowo bo … Wiadomo już chyba.

Dla mnie jednak ta CHO Inka również jest Ok.