Zakonnica naruszyła nietykalność dzieci. Sąd w Kaliszu podtrzymał wyrok

I co tu myśleć? Ja się nie dziwię, że się w kobiecie krew zagotowała, ale jednocześnie uważam, że do pracy z dziećmi trzeba coraz więcej siły psychicznej i tego, żeby człowiek sam miał zaspokojone potrzeby. “nie pozwalała dzieciom jeść w klasie śniadań i korzystać z toalety. Miała mówić uczniom, że jak rodzice będą pili alkohol, to przyjedzie po nich policja, a oni trafią do domu dziecka, że nawiedzi ich szatan i pójdą do piekła. Ponadto miała szarpać uczniów za ręce i ubrania.”
Pomijając śniadania, toalety, szatana i piekło to miała w sumie rację, jakby tak globalnie spojrzeć. …no, ale szarpać nie powinna. Może ich tak tam w zakonie traktują, że robią z nich nieludzi, może jej krew zawrzała od dziecięcej niesubordynacji (czytaj: braku kultury i wychowania), ale …
A piekło to jest w szkole zarządzanej często przez szatana, więc to było kłamstwo.

Eee to i tak spokojna zakonnica.
Nie powinno sie habitowym dawac dzieciakow pod opieke, bo nawet jesli nie stosuja przemocy bezposredniej to pośrednia jest normą ( jak nie zjecie calago obiadu to kwiatka ofiarki nie namalujecie w serduszku jezusowym), zakazy, nakazy, regulamin obejmujacy ustawianie butow w szeregu i szcoteczek do zębów w tym samym kierunku?
Stosowanie terroru psychicznego, czyli straszenie mekami piekielnymi? Czasem z prespektywy lat zastanawiam sie, czy do zakonu to nie ida glownie kobiety ze schiza sado- maso?
Fajne bylo, ze proboszcz byl rozrywkowy, nauczyl grac w pokera i ruletke. I mial calkiem pokazna biblioteke, wiec jak pogoda byla paskudna? Albo nawet i nie mozna bylo poczytac nie tylko pisma swiete?
I chetny byl do rozmowy nawet z 10-11 latkami, bo wtedy tyle mialam. I nie, nie bylo mowy o seksie. Co ciekawe ksiadz twierdził , ze male dzieci bez wzgledu na płeć mogą byc ministrantami. Nie do pomyslenia w miescie? To takie wspomnienie z dwoch sezonow wypoczynkowych “u sióstr” na czyms w
rodzaju kolonii (bylo nas tam ze 30 dzieciakow w wieku od 7 do 15 lat, plci mieszanej) czas wolny, a bylo go dużo (siostrzyczki ja nie modlitwa poranna to inne obowiązki) spedzalismy stadnie w lesie lub na polu, czasem wlasnie na plebanii. Jak sie czlowiek “ptaszydlami” nie przejmowal ( a fizycznie krzywdy nie robiły) to byly calkiem fajne wakacje. Ale my, dzieciaki to bylismy z rodzin powiazanych z kosciolem jako nie łowiecki do strzyżenia a kuzynostwo tych co się juz w hierachii ustawili. Więc dzieci nie były takie bezbronne.
A faktycznie jak sie potem czyta o takich babach jagach w habitach? Wiem, ze tak bywa i to czesto, zakonnice same wykorzystywane w systemie te zachowania przenosza na dzieci.
Pomijajac kwestie, że lektura Biblii to lepsze niz kryminały Agaty Christie. Archetyp zbrodni…

1 polubienie

Zakon to usankcjonowany system przemocy wg mnie :face_with_raised_eyebrow: Do dzieci trzeba mieć cierpliwość a w zakonie, jak kobiety te system upodli to by trzeba być świętą, żeby do dzisiejszych dzieci nie wybuchnąć jak krew zagotują dorosłemu.
A to ciut starsze zrobiły. Doniesienie medialne z ostatniej chwili:
“Nauczycielka szkoły fryzjerskiej w Warszawie znalazła alkohol u dwóch niepełnoletnich uczennic. Kiedy na miejsce przyjechał patrol straży miejskiej, okazało się, że 16-latka i 17-latka mają w torebkach butelki piwa. U jednej z nich wykryto w organizmie ponad 1,5 promila”. Jeszcze 17-latka wypiła koleżance 2 piwa i miała 1,5promila…

Ja to jednak życia nie poznałam. Nawet z 1,5promila nie przyszłam nigdy do szkoły.

W tym wieku? o piwo sie czepiaja? Co prawda, my to raczej w ramach zajęć pozaszkolnych…

1 polubienie

Piwo to używka i ja nie wiem, co w nim jest, że młodzież to pije. Podobnie papierosy palone z ciałem pedagogicznym na rogu innej szkoły. Może dziewczyna nie dała rady na trzeźwo… nie można się dziwić-w tak młodym wieku każą zdobywać zawód a młodość wzywa.

A tu przykład idzie z góry:
Były radny PiS Paweł K. w 2023 r. usłyszał wyrok za prowadzenie samochodu pod wpływem alkoholu. Jednak jak informuje “Gazeta Wyborcza”, nadal jest dyrektorem szkoły w Jędrzejowie (woj. świętokrzyskie). Starosta Paweł Faryna, również z PiS, tłumaczy, że z ewentualnym odwołaniem skazanego z funkcji czeka na uprawomocnienie wyroku.

1 polubienie

Kolejna nawiedzona owieczka na stanowisku kościelnego kapo

2 polubienia

one to czesto nawet nie kapo, a dla satysfakcji wlasnej…

1 polubienie