Zamiast nauczyć ludzi zwyczajnej mądrości podstawowego rozumienia, na czym

polega zdrowe życie, mając takie sprytne medium jak telewizja, ogłupia się społeczeństwo debilnymi teleturniejami, debilnymi serialami, w tym tureckimi, debilnymi kulinariami, maglowaniem. No i są rezultaty tej bezmyślności i nieodpowiedzialności rządzących.

1 polubienie

Co do ogłupiającego wpływu telewizji, związanego z debilnym poziomem zdecydowanej większości teleturniejów, serialów, w tym tureckich, programów kulinarnych i całej masy innych bzdurnych telewizyjnych wytworków-potworków, absolutnie się z Tobą zgadzam.

1 polubienie

Co do tureckich seriali popieram - choc bywaja jeszcze gorsze bo latynoskie i amerykanskie sitcomy

1 polubienie

Niewolnica Isaura…

Isaura to jeszcze dzielo sztuki w porownaniu z wenezuelskimi
produkcjami z lat 80.
Izaury zdzierzylam trzy pierwsze odcinki, tych drugich nie dawalo sie ogladac juz po pierwszym

1 polubienie

Nigdy nie obejrzałam. Wystarczyły mi opowieści…

Problem w tym, że ludzi CHCĄ oglądać te “debilne teleturnieje, debilne seriale, w tym tureckie, debilne kulinaria, maglowanie”. :upside_down_face:

O Wy niepoprawne @elsie @okonek

Emisja kolejnych odcinków Niewolnicy wywoływała podobny efekt, jaki wywołuje szalejący obecnie wirus. Pustki na ulicach.

3 polubienia

Palacze tytoniu może też chcą palić, a nie jest to mądre ani zdrowe. Do wszystkiego można się przyzwyczaić i odzwyczaić.

1 polubienie

No pewnie że można ale tylko jak się chce :upside_down_face:

1 polubienie

Tyle, że wtedy ludzie pracowali, nie zamykano szkół, przedszkoli, nie zakazywano sportu, nie zamykano sanatoriów, po prostu nie głupiano.

Można pomagać tym o słabszej woli i większym uzależnieniu.

pomagać zawsze można… :upside_down_face:

1 polubienie

Mądrość trzeba mieć w sobie. Nie potrzeba do tego mediów.

Mi zawsze bylo pod prad z serialami.
Niewiele z nich ogladalam a juz gatunek zwany telenowelami omijam jak zaraze, latwiej nawet, bo to w przeciwienstwie do wirusow widzialne niestety.

1 polubienie

Ha, ha… :joy:

Dynastia tez powodowala podobny efekt o ile dobrze pamietam.
W ogole przy bardzo oglednie mowiac slabej ofercie TV kazdy serial czy jego powtorka nawet w czarno - bialym telewizorze byl bardziej kolorowy od otaczajacej burej rzeczywistosci.
Ale chociaz kina byly male i blisko, dzielaly kluby filmowe i dobrze bylo miec wsrod znajomych posiadacza wideo :wink:

1 polubienie

Harmonik, a nie szkoda Ci energii, by marnować ją tak bez pożytku? Twoje wszystkie wywody są prawdopodobnie za mądre dla przeciętnych odbiorców, bo ja ani jednej racji z tych zgłaszanych przez Ciebie nie jestem w stanie pojąć i zaakceptować.
Chcesz rządzić? To idź i rządź, Bądź władcą i zmieniaj świat. Nikt z nas Ci tego nie zabrania. Ogłoś wszystkim Polakom a nawet całemu światu swój program wyborczy i stań do wyborów jak każdy inny, a nie nam tutaj wylewasz swoje chcenia. Chcieć, to sobie każdy może.

3 polubienia

To są moje darmowe rady dla decydentów, którzy łatwo mogą je czytać. Jeśli będą mnie słuchali i realizowali moje rady, to mogłoby to wystarczyć. Ale obawiam się, że bez powierzenia mi stanowiska głównego doradcy rządu, nie dadzą rady wystarczająco poszerzyć sobie horyzonty, świadomość. Poczekam.

1 polubienie

Dobrymi radami to pieklo wybrukowane…