Zamiast pracować nad sztuczną inteligencją, dlaczego ludzie nie zajmą się naturalną głupotą?

Tak mnie natchnęła lektura postów ludzi na portalach społecznościowych w ostatnim czasie. Wysyp przygłupów jest już tak duży, że poważnie zastanawiam sie nad rezygnacją z wiadomego medium.
Pewnie wielu z nich to ruskie i muskowe trolle, których zadaniem jest wprowadzanie chaosu, braku wiarygodności, ośmieszaniu rządów, naukowców czy historykow. Ale widać też że bzdury piszą, a raczej powtarzają normalni (?) ludzie.
AI czy NS (Artificial Intelligence or Natural Stupidity)?

8 polubień

Bo głupota ludzka nie ma granic.

5 polubień

Już w czasach, gdy pojawiały się pierwsze “inteligentne pralki” śmialiśmy się, jako nauczyciele, że lepiej popracowaliby nad tym, by do szkoły przychodziły bardziej inteligentne dzieci.
A to, że młode pokolenie jest leniwe, nie chce im się samodzielnie myśleć, szukać, dociekać, to też w ogromnym stopniu wina wszelkich reform w oświacie. Ułamki? zadania tekstowe? Po co?
Mądrość, wiedza, myślenie, są niemodne :frowning:

4 polubienia

Naturalne zachowanie czlowieka. Moja babka mowila “wysoko uczony, a glupi”…

1 polubienie

To nawet nie jest tak. Nie uczy sie myslenia. Przeciez nie musisz znac na pamięć wszystkiego, ale musisz znac podstawy, i wiedziec gdzie szukać.
Kiedys kursowal taki dowcip ( stara nomenklatura stopni naukowych)
Profesor wie gdzie jest docent, docent wie gdzie adiunkt, adiunkt wie gdzie student, a ten wie gdzie lezy książka, ktora napisal profesor 20 lat temu.
To tyle o wiedzy.

2 polubienia

Prostytucji, głupoty i podatków nie da się zwalczyć.

3 polubienia

Kilka lat temu w znacznym stopniu ograniczyłem moją aktywność na tego typu podwórkach czyli tzw portalach społecznościowych.
Zaglądam tam raz na rok albo rzadziej i to wtedy, gdy naprawdę muszę.
Na ryjbuku byłem ostatnio ponad 2 lata temu . (Chyba, bo juz nie pamiętam kiedy to było). Najwazniejsze dla mnie osoby znają mój nr telefonu. To mi wystarcza.

4 polubienia

Ja czasem na FB zaglądam. Ale rzadko. Mam ustawione powiadomienia na maila w razie jakby ktos się chcial ta droga skontaktowac. Na ogol korzystam z whatsapp , czasem messenger

3 polubienia

Krucjat nie prowadzę, każdy ma wybór.
Mi się takie miejsca “przejadły”.

2 polubienia

Ja nigdy nie szalalam na FB - zawsze traktowałam to jako rodzaj ksiazki telefonicznej - jak mnie ktos szuka to znajdzie. Whatsapp jest po prostu najtańsza i wygodna metoda kontaktowania się, w zadne tam “grupy” czy inne wynalazki nie wchodze.
Co pozwala na brak reklam.
Nasza Klasa kiedys w poczatkach działania była niezła, ale jak widac po jej losie? Niedochodowa.
Net to fajna sprawa, ale trzeba uważać co się robi i pisze.

1 polubienie

Uważając, co robię i piszę, nigdy nie założyłem konta na Facebook, Instagramie, Twiterze, TikToku i innych tego typu portalach udoskonalających życie.

Błękit nieba pozostał bez zmian, schabowy smakuje dalej jak schabowy, a goovno w dalszym ciągu ma swoją niepowtarzalną woń.

4 polubienia

I piwo smakuje tak, jak ono powinno smakować. :yum:

4 polubienia

Witam w klubie :wink:

6 polubień

Witam na forum… :raised_back_of_hand: :grinning:

3 polubienia

AI ma służyć gospodarce. Ma ułatwić prace, poprawiać wydajność i zwiększać zyski. Ma też wspierać bezpieczeństwo. Nikomu raczej nie zależy na jej samoświadomości.
A na głupotę nie ma rady. To się z mlekiem matki wypija.

4 polubienia

Bo ludzie są z natury leniwi, poza tym dowiedziono naukowo, że kolejne pokolenia są coraz głupsze. Może wynika to nawet z dążenia do cwaniactwa - widać to po dzieciach a np. ostatnie pomysły resortu oświaty sugerujące nie zmuszanie dzieci do nauki w domu wspierają tylko tego typu tendencje. Przecież nie można dziecka zmuszać, żeby rączkę ćwiczyło za bardzo, bo się zmęczy i spoci i co wtedy?

3 polubienia

Tylko wiesz inny był pomysł a inne wykonanie. Chodziło w tym o uwolnienie rodziców od latania po nocach i szukania krepy czy też kasztanów. A u nas przyjęto to inaczej

1 polubienie

Z tego, co wiem, nie tylko. Rodzice mają wobec szkoły oczekiwania, a prawda jest taka, że w domu też się powinno pouczyć i powtórzyć zwłaszcza, że wielu rodziców sobie nie uświadamia, jak wygląda lekcja przypominająca pole walki, bo dzieci są uczone w domu braku szacunku do pracy nauczyciela.

4 polubienia

No powinny się uczyć. Ale pandemia pokazała że nie uczą się.

1 polubienie

Wraz z transformacją ustrojową dotarła do Polski idea wychowania bezstresowego w formie wypaczonej. Efekty widać do dziś (parę dni temu wnuczek 24-letni zabił babcię 80-letnią w środku dnia w środku tygodnia, bo go poprosiła o ściszenie komputera). Pewnie na wnusia nic powiedzieć nie można było i byłl ten najlepszy najukochańszy.

2 polubienia