Dwa okręgi A i B styczne zewnętrznie w jednym punkcie. Promień okręgu B jest 3 razy większy od promienia okręgu A, tym samym obwód okręgu B jest 3 razy większy od obwodu okręgu A.
I teraz toczymy. Okrąg A po obwodzie okręgu B zgodnie ze strzałką.
ILE OBROTÓW WYKONA OKRĄG A, OKRĄŻAJĄC CAŁY OBWÓD OKRĘGU B ???
Środek okręgu A siłą rzeczy nie toczy się po obwodzie okręgu B, ale inną siłą rzeczy pozostaje integralną częścią okręgu A, a tym samym porusza się podczas toczenia wokół obwodu okręgu B razem z okręgiem A.
Okrąg A ma promień 1, a więc jego obwód to 6,28.
Okrąg B ma promień 3, a więc jego obwód to 18,84.
Tocząc okrąg A o obwodzie 6,28 po prostej stycznej o długości 18,84, okrąg A wykona 3 obroty. Ale to nie jest prawidłowa odpowiedź, bo okrąg A toczymy nie po prostej o długości 18,84, a po obwodzie okręgu B, który też wynosi 18,84.
Czary mary, abrakadabra
Można je rozwiązać na różne sposoby. Jedną z nich jest w moim mniemaniu prosta metoda w których koła zamienimy zębatkami. A gdzie są takie łatwo dostępne zębatki? Oczywiście, na kapselkach.
Najpierw weźmy równe koła czyli o tej samej iloci zębów jak poniżej
Następnie obróćmy jeden kapselek wokół drugiego. Zauważymy, że gdy obracający wróci w to samo miejsce, obróci się dwa razy. Co w takim razie będzie, gdy kapselek będzie mieć 3x więcej zębów do “obskoczenia” tak jak w zadanym pytaniu?
Obróci się sześć razy. (3x2)
Oczywiście to metoda na tak zwany “chłopski rozum” i z pewnością będzie można się do czegoś tam przyczepić.
To już zostawiam matematycznym asom tej strony.
Ja też zadam zagadkę. Sądząc po kapselkach, gdzie się ostatnio szlajałem i gdzie piłem piwo? W miarę możliwości nie zawracajcie głowy wujowi Guglowi ani jak jej tam, Inteligencji …