Zapomnimy o znaku zapytania?

Wynika to z lenistwa, wygodnictwa, olewnictwa, czy braku świadomości, że ktoś kto czyta czyjąś wypowiedź nie jest jasnowidzem, nie będzie domyślał się, czy pytasz, czy coś oznajmiasz. Mnie to drażni.
Też zwracacie na to uwagę?

5 polubień

Tak, zwracam na to uwagę. Sam, pomimo iż w osobistym mniemaniu nie jestem “orzełem” w zakresie naszego języka, staram się zachowywać na miarę swoich możliwości prawidła interpunkcji i ortografii w swoich wpisach. Niemniej gdy zadawałem pytania na tym forum, niekiedy zdarzało się, że po publikacji samoistnie znikał znak interpunkcyjny na końcu tematu, więc nie wszystko szło po mojej myśli … :wink:

2 polubienia

Ha, ha, przypomniałem sobie jak w początkach dawnego Pytamy każde pytanie musiało mieć (jakże by inaczej) formę pytającą, bo inaczej system tego nie puszczał.

4 polubienia

Tak, znak zapytania lub odpowiedni emotek sa konieczne. Inaczej to zgadnij co autor miał na mysli.

1 polubienie

Miewam zawirowania z przecinkami ale znak zapytania to"świętość".Tym bardziej że często pytam i to nawet wtedy gdy nie oczekuję odpowiedzi.

3 polubienia

Pytanie nie przechodziło również wtedy, gdy był znak zapytania, a za nim jeszcze spacja. Harmonik miewał tym problem.

1 polubienie

Zwracam choć mam świadomość że w epoce krótkich wiadomości i obrazków można o tym zapomnieć. Internet ma inne prawa

Ale czytelnosc przekazu pożądana.
Juz nie jestesmy na etapie prostych sns.

1 polubienie

Jest różnica w takich tekstach jak:
-jedziemy na wycieczkę
-jedziemy na wycieczkę
-jesteś smutna
-jesteś smutna?
-oddał książkę
-oddał książkę?

1 polubienie

Zaglądając czasem na fejsbuka, stwierdzam, że naród ma duże kłopoty z ortografią, interpunkcją i gramatyką. Jedną z przyczyn oprócz nieuctwa jest smartfon. Jeżeli coś piszę z telefonu, to bardzo długo robię korekty i poprawiam, bo to bydlę upiera się by wysłać z błędami. Dlatego preferuję laptopa, bo na nim łatwiej poprawiać swe byki, no i mniej ich się robi.

2 polubienia

Ja już trochę laptopa odlozylam na bok, ze wzgledu na polskie litery. Ze smartfonami? Już przywyklam, że nawet przy wyłączonym podpowiadaniu narowiste są?
Może to i dobrze, bo czlowiek by sie całkiem rozleniwil?

1 polubienie