Zawieszenie broni

Święta racja. Ale, niestety normalni, zwykli ludzie tego nie rozumieją mając swój codzienny międzyludzki kodeks. Tymczasem polityka to zupełnie inny świat od życia codziennego.

2 polubienia

Juz “zawiesili” … alarm w calej Ukrainie od rana. :frowning:

Dodam tylko że Rosja i ze dwie dekady pózniej,nie zmieniła swych planów [ze szczególnym uwzględnieniem Bałkanów],co w skrócie rzecz ujmując,doprowadziło do Wojny Krymskiej.
Ale fakt…Nie ma co dalej brnąć w historie ruskiego imperializmu bo trzebaby tu siedzieć pół dnia :innocent:

3 polubienia

A skad się wzieli komunisci i ich idee w Ameryce Poludniowej?
Lenin juz kombimowal wziąć Europe na dwa fronty - najpierw opoanowac powysep Pirenejski a potem prowadzic wojne totalną.
A Hiszpanie ze swoja niestabilną sytuacją polityczną byla wydawaloby sie do wziecia spacerkiem. Niestety skończyło się to bardzo krwawą wojną domowa. Stalin, ktory ten pomysl kontynuował się naciął. Na pewnym etapie przestal wspierać hiszpanskich komunistow, wycofal swoja agenturę .
Wyszkolona i poslugujaca się plynnym hiszpanskim zostala skierowana siac ferment za oceanem.
Ogólnie historia sie powtarza, a raczej pewne schematy.
Franco za pomoc i utrzymanie się u wladzy zostal zaopatzeniowcem surowcowym Hitlera. Demolke po rabunkowym wydobyciu rud miedzi, uranu czy wolframu sprzata sie fo dzis.
Co prawda trudno porownywac tego z wąsikiem do Trumpa, ale mechanizm okazania wdzięczności coskolwiek zbliżony? :wink:
Obawiam się, ze z tego balaganu niewiele dobrego przyjdzie w najblizszym czasie.

Pytanie kolegi @Devil. Mam nadzieje, że nie bedzie mnie z widlami po piekle ganiał. Dalam tez najlepsza odpowiedź.

1 polubienie

Będziesz mi musiała kupić flaszkę

Da się załatwić. Ta woda ma byc bardzo ognista?

1 polubienie

Też tak myślę. Tam walczą ich rodacy, a oni … korzystają z życia na całego.
Ale dlaczego TYLKO w Polsce? Dlaczego nie w całej UE? Gdybyśmy to zrobili, to jak myślisz? Poszli by dobrowolnie, jak baranki na rzeź? Czy wzięliby nogi za pas i wylądowali w Niemczech? Holandii? Hiszpani?? Pytanie retoryczne, oczywiście :frowning:

2 polubienia

Z tego co wiem wiele głów już poleciało m.in za łapówki. I to wśród wyższych oficerów też.

2 polubienia

Wspominałem o UE. Prawda o wojnie jest i taka, że patrioci giną pierwsi za ojczyznę. U reszty patriotyzm się ulatnia im bliżej służby i frontu. Oczywiście, generalizuję, bo Polacy lubią żreć się między sobą, ale jak wskazuje historia II wojny i nie tylko, to, niejako zaprzeczają temu co napisałem o zanikającym patriotyzmie. Czy dzisiejsi Polacy byli by tacy, jak np powstańcy warszawscy? Mam wątpliwości.

4 polubienia

Nie tylko w Polsce. Ale w kraju jest na to przyzwolenie. W Hiszpanij azylu sie tak latwo nie udziela. Praktycznie mezczyzna w wieku poborowym ma niewielkie szanse.
Chyba, że ze względów humanitarnych - malutkie dzieci, jedyny opiekunów chorej żony/rodziców/ rodzenstwa. Albo sam schorowany.

Ameryka Południowa to osobny temat.Właściwie nigdzie indziej,komunistyczna zaraza,nie trafiła na tak podatny grunt.
Tereny ekstremalnego wyzysku,trwającego w nieskończoność,feudalizmu.A wszystko to okraszone okrucieństwem.
Na szczęście,bliżej Waszyngtonu niż Moskwy.

Wedlug najnowszych badan to ani Majowie (wczesniej) ani Inkowie rownolegle z Azrekami to doklsdnie to co opisujesz :smile::smile::smile:
Czasem to mi się wydaje, ze hiszpanscy inkwizytorrzy ’ zobaczyli diabla". Wcielonego.
Tak, ze stalinowski komunizm trafil na grunt przgotowany znacznie wcześniej niż spadek po kolonializmie.

Na tę chwilę to kropla w morzu. Nasi Politycy są w porównaniu z ich Politykami kryształami.