W Poznaniu przy Zwierzynieckiej też nie pykło,pare lat temu…Nawet Teleexpres sie pofatygował"pośmiać".
A teraz tam jest coraz piękniej choć dookoła jeden z brudniejszych fyrtli miasta…
Niezła wpadka.
a bo to jedno w Lodzi “nie pyklo”?
choc to wyglada pieknie…
“Jak do tego doszło - nie wiem”
Coś sie tlumaczyli, ze korzystali z dwoch różnych dokumentacji.
Wydaje mi się, że to dość kosztowna wpadka, ale to nie pierwsza i nie ostatnia kosztowna wpadka za czasów tego rządu.
Duzo sie nie pomylili…troche przepchac i bedzie ok xd
A po co? Jak oba tunele się minęły, to kontynuowac kopanie i beda od razu dwa w obie strony!
To akurat wpadka teoretycznie prywatnej firmy pracujacej na zlecenie samorzadu.
A nie PKP?
Teoretycznie spolka akcyjna.
No to ja przy okazji wspomnę o tym podpitym facecie, co wsiadł do taksówki i kazał się wieźć pod Pałac Kultury. A na to taksówkarz; - panie, jesteśmy w Łodzi…
– Taak? To wiosłuj pan…
A w ogóle, Łódź, to taka miejscowość, że trzeba podkreślać, że jest miastem. Nie mówią tam, że jestem z Łodzi, tylko, że jestem z miasta Łodzi…
Zaraz mnie @okonek dopadnie…
Potwierdzam!
Pewnie projektowali po spożyciu
Nie mowi sie z Łodzi.
Bo to w gwarze zlodzij.
A niektorzy moga to wziac zbyt doslownie do siebie…
Na kacu raczej…
@okonek niektórzy traktują to jako regułę. Pisałem już kiedyś o tym, jak robiliśmy dla wojewody mapę województwa łódzkiego, na odwrocie był skorowidz miejscowości (gotowy, opracowany przez zleceniodawcę) Szukałem w nim Łodzi pod “Ł” i nie znalazłem. Oczywiście była pod “M” - “miasto Łódź”
To moze czesciowo wynikac z historii miasta - to jest zlepek wielu siedlisk stopniowo przylaczanych do metropolii. Dodatkowo otoczonych miasteczkami - sypialniami.
Skloconymi oczywiscie od dziesiecioleci czy sa Łodzią czy peryferiami?
Zaognilo sie to w czasach 49 województw, kiedy to miasto ostrzyzono do “gołej” skóry i praktycznie zostala administracyjnie gminą. A tego honor prawdziwego łodziaka nie zniesie
Dziś moje 3 latki układały autostradę z elementów i jak zorientowały się że nie coś nie pyka to dołożyły jeden zakręt i pyklo.
Może Ci inżynierowie budowniczy mieli za mało zabaw na orientację przestrzenna?