Zmarł wczoraj…A dla mnie,kto wie,postać być moze najwazniejsza w historii polskiego jazzu…
Komeda był wcześniej…Komedy nie widziałem…I mimo iz kocham jego muzykę,filmową szczególnie,pozostał kimś poza zasiegiem.Z innego czasu…
Namysłowski,calkowicie na odwrót…
Z muzyką Namysłowskiego,zetknąłem sie oczywiscie w latach 70-tych gdy nagrywal najlepsze swe albumy…W naszym kręgu Kujawiak Goes Funky,cytowany powyżej,stanowil coś co możnaby określic jako hit awangardy.Niektórym udawalo sie dostać na jego koncerty,innym niestety nie…
I ja byłem wśród tych którzy musieli czekac aż do 1978 roku,do czasu jego formacji Air Condition.Ale Winobranie,jedną z 5-6 najlepszych polskich jazzowych płyt,juz posiadałem!
Ten wybitny album z magicznego 1973 roku,“ustawił” mnie jazzowo na bardzo dlugie lata.Jeszcze wtedy bez Wojciecha Karolaka ale za to z sekcją rytmiczną,Jarzębski-Jonkisz,nie gorszą od ówczesnych dokonań Weather Report…
Kujawiak…stał sie chyba najlepszą płytą wykorzystującą folklor w jazzie i do dzisiaj nic sie nie zmieniło…
Ale płyta która tak od serca,mną wstrząsneła,jak sie potem okazało,przeszła bez wiekszego echa…A moze wtedy mi sie tak zdawało?
Tutaj Namyslowski ze swym zespołem ale i z orkiestrą.Ociera sie o klimaty orientalne które płynnie przechodzą w rodzaj muzyki ilustracyjnej z filmów końca lat 70-tych…[ Jerry Fielding z filmów z Eastwoodem].
Ten bajeczny album mam do dzisiaj w stanie dziewiczym i czekam na zagranie z jakiejś ekstra okazji
A przeciez byl jeszcze Namyslowski Quartet z 1966 roku…Muzyka jak z…Niewinnych czarodziejów,Wajdy…
Gdy w latach 80-tych bardzo wczesnych,widywalem Namyslowskiego w poznańskich klubach z formacją Air Condition,mialem wrazenie że…gdzieś wywiało magie jego największych osiągnięć.Ba!Wolałem nawet Extra Ball czy Laboratorium…
Nie chcę przez to powiedzieć że to zle…Ale to było jak odpływ…Nie przypływ…
I na zakończenie,raz jeszcze z Winobrania…Ten bas Jarzębskiego w poszczególnych fragmentach,posyła w pole jak zająca,niektórych muzyków rockowych…
Koniec kolejnego rozdziału…
Smutno…