drogach. Najczęściej wypadki i zablokowania ruchu na całe godziny, dotyczą naszych autostrad A1, A2, A4, ale także dróg ekspresowych. Słuchając tych codziennych komunikatów o sytuacji na naszych szybkich - z założenia - drogach, chciałoby się poznać rzeczywiste prędkości przemieszczania się aut na nich, i jak w tym wypadamy na tle innych państw.
Do jazdy na dobrych drogach trzeba dorosnac. Lepiej przyjrzyj sie systemowi szkolenia i przede wszystkim egzaminowania kierowcow. Juz za komuny bywalo tragicznie, ale teraz to najczesciej horror.
Za poprzedniego ustroju dróg szybkich mieliśmy jak na lekarstwo, aut też mieliśmy wielokrotnie mniej niż obecnie. A naród marzył o własnych 4 kółkach i możliwości dowolnego podróżowania nimi.
Jeśli chodzi o wypadki drogowe, to na tle innych państw, Polska wypada fatalnie. Za granicą polscy kierowcy też powodują wiele wypadków.
Dla mnie samochod jest narzedziem (niekoniecznie zbrodni), często niezbednym. Pewnie, ze im wygodniejszy, bezpieczniejszy i ladniejszy tym lepiej.
Rozumiem fanatyków motoryzacji, zarowno tych od 2 jak i 4 kolek, sama lubie sobie obejrzec wyscigi. Ale drogi publiczne to nie tory wyscigowe.
Z konstrukcji auta to ja musze znac dwa telefony - do firmy ubezpieczeniowej i mechanika, wiedziec gdzie jest wlew paliwa i umiec zmierzyć ciśnienie w oponach plus poziom oleju. Bo żarówka? A takie jeszcze w tych komputerach na kolkach są? To już nie syrenki czy trabanty, ze dawalo sie rozebrac na czynniki pierwsze przy uzyciu śrubokręta i domowymi sposobami naprawić.
A wracajac do wypadków? Jeszcze jest cos co nazywa sie stan techniczny pojazdu - terminy przegladow sa scisle ustalone, auta przechodza sciezke zdrowia w specjalistycznych punktach diagnostycznych, jazda bez certyfikatu zagrozona kara porownywalna do prowadzenia po alkoholu czy narkotykach.
Duzo sie robi, zeby ilosc wypadkow ograniczyc - od jakosci dróg, ich oznakowanie po promowanie zdrowego rozsadku hasel spiesz sie powoli , kierowco usmiechnij się, tez jestes pieszym, efekty? Aut w Hiszpanii jest dwa razy więcej niz w Polsce, a wypadkow ze skutkiem smiertelnym dwa razy mniej. Pieszych sie na pasach przepuszcza, ale pieszy wie, ze samochod w miejscu nie stanie. Scenki jak te
Raczej sie nie zdarzaja.
Zawsze jakis cham sie znajdzie. A swoja droga na tym drugim filmiku kandydatem do mandatu oprocz prowokatora wlazacego pod koła jest jeszcze rowerzysta.
A wiesz, ze bywalo inaczej? Na poczatku lat 90 polscy kierowcy mieli w Hiszpanii bardzo dobra opinie.
Niestety to juz wspomnienie.
Choć firmy przewozowe Polakow zatrudnia bez problemu, natomiast Rumuni czy z krajów na wschod od Bugu i Narwi, nawet jesli te unijne? Sa na cenzurowanym oglednie mowiac.
Nie udaje mi się otworzyć Twoich filmików.
Kliknij w tytul na gorze, powinny otworzyc sie na YT
A co ma chamstwo do harmonijnych ptakow?
To tylko przykład nieharmonijności w obrębie ludzkiego gatunku…
Raczej patologiczna madka 500+
Powiem ci tak. Zapierdalają. Jadąc 150 na autostradzie wlokę się. Jadąc 190 są szybsi. Szybkość to nie zawsze przyczyna wypadku. Najczęsciej wypadki powodują ci którzy słabo radzą sobie z jazdą.
To jest tak jak z furmanki przesiadasz sie na wieswagena. (BMW, VW, Audi).
No osobówka nie jest z stajni vw. Ale jest duża i szybka. A na autostradzie włączam zazwyczaj tempomat i tak koło 150 km/h jadę.
Ja pisze o tych co owijaja sie wokol jedynego drzewa w okolicy, zbiera sie ich na odcinku paru kilometrow, lub przypominaja puszke z mielonka po czolowce.
W Polsce problem też jest w tych “bezwypadkowych” Zobacz sobie auta które się opisuje jako delikatnie uszkodzone… Nie wsiadł bym w toto.
Ja juz przestalam jak lata temu zobaczylam na lawecie autko przeciete na pol z wymontowanym silnikiem. I komentarz - zaszwejsować, zmontowac i pojdzie nowka malojezdzona.
Właśnie wysłałem Bussgeld, 98,70 euro do Kassel a jechałem tylko 125 na A4 niedaleko Bad Hersfeld, gdy w lipcu zasuwałem do Polski okrężnie, bo córkę po drodze zabierałem. Nie zwróciłem uwagi na sterownik, który ograniczył prędkość do 100. No i pykło. Ze zdjęciem przysłali i nr rej.
Moje foto z fotoradaru zawierało 3 auta… więc… No sorry które było za szybko?