Z punktu widzenia naszych organizmów, co jest zdrowsze - nasiona roślin strączkowych, czy zboża?
Wpływ grochu na rozmiar dziury ozonowej pomijamy.
Moze brazylijskie podejscie? Ryz z fasola?
Ani jedno, ani drugie bez podania odpowiedniej obróbce jadalne nie jest.
Po prostu zastanowiło mnie co jest zdrowsze, na przykład porcja hummusu czy kromka chleba?
Mysle, ze ro zalezy od tego do czego nasz organizm przywykl. Jak jestes przyzwyczajony do trawienia chleba po hummusie mozesz miec sensacje zoladkowe.
Ale biorac pod uwage mikroelementy, kalorycznosc? Pewnie hummus. Zreszta to trudno porownac, bo tam gdzie hummus jest potrawa codzienna o porzadny chleb trudno. Predzej ściągniesz skladniki i hummus w chlodnym klimacie zrobisz.
Najzdrowszy jest zdrowy rozsądek. A on podpowiada mi, że nie ma rzeczy zdrowszych od tych zdrowych, poza tymi które w ogóle nie są zdrowe rzecz jasna i najzdrowszym podejściem w kwestii diety jest jej zróżnicowanie … i umiarkowanie.
Chlebek z humusem!
Tez rozwiazanie.
Wszystko jest dla ludzi. Z umiarem.
Ja wiem, tez sie zastanawialam golonka czy pieczone zeberka, a tu kolega @Szczery_do_BULU jakis chleb i hummusy rozpatruje