Pod koniec minionego sezonu,pozwoliłem sobie na uwagę nt.polskiego kibicowania.Polacy uwielbiają wygrywanie w skokach.Jeśli tego nie ma,stać ich jedynie na iście piłkarskie szyderstwa i złośliwości…
I po pierwszym weekendzie ze skokami,zdania nie zmienię.Podejrzewam że długo zdania nie zmienię…
A sezon rozpoczął sie udanie.
W norweskim Lillehammer piękna pogoda,bez większych problemów z wiatrem…I całkiem udany początek naszych,jeśli porównać z minionym sezonem.
Stoch odrodzony,najlepszy w ekipie,chyba13 dzisiaj…Junior Tomasiak 23 ale Kubacki w 2 serii awansował o 9 miejsc i skończył na 19 miejscu…
Marzy mi sie,dosłownie MARZY MI SIĘ,taki poziom naszych w innych dyscyplinach w narciarstwie klasycznym! I jest to marzenie raczej z gatunku sf…
Już prędzej w bobslejach czy przede wszystkim w panczenach!.
W skokach,nasi zapunktowali ale w tym w miarę pogodnym obrazku,oczywiście musi być skaza…
Wąsek to cień zawodnika z zeszłego sezonu.
Jeszcze gorzej ze Zniszczołem który skacze histerycznie i baznadziejnie…
Ponownie,jak niemal co roku,znaki zapytania.Co sie stało co w innych kadrach się nie dzieje?
Zmiana trenera ale tym nie da się tłumaczyć wszystkiego.Kadra to nie przedszkole,do licha!!!
Imponują mi Niemcy.
Był Schmidt,był Hannavald,po nim przyszedł Eisenbichler czy Geiger…Teraz nie ma już Eisenbichlera,Geiger dogorywa ale są Raimund i Hoffmann którzy rok temu raczkowali…A na drużynę,idę o zakład,odrodzi się Pius Paschke!
I nikt nie pierd.li o tym że pokolenie przeszło i że teraz mamy czekać na cud…Po prostu pracują i robią swoje!
Strach się bać
Niby czego?
Formy naszych
Nie czytasz to nie wiesz.Jest lepiej niż było rok i dwa lata temu.Przynajmniej na razie.
Kolega @Devil zaraz napiszę, ze miłe złego początki…![]()
![]()
![]()
Przecież jego akurat skoki nie obchodzą… ![]()
A za diabłem trafisz?
W przypadku kolegi to jakaś sztafeta 4x100 g by niby pasowala ![]()
![]()
![]()
Ale kto wie?
O ile by zniósł jedno piwo.
Taki minimalizm?
Polscy kibice uwielbiają wygrywanie ale nie za wiele :> Jak Małysz zaczął wygrywać to było OK do czasu ,później jak już się trochę przejadło, to poczuł polskie piekiełko..Oczywiście nie od wszystkich ,można nawet rzecz od mniejszości ale było ich dobrze słychać i widać. Sprawa bardziej osobista niż sportowa i nie dotyczy samego sportu ale życia w ogóle. W Polsce jak ci dobrze idzie i za długo trwa ,to przysłowiowego psa powieszą na kimś. No taka nasza natura ,trochę zazdrości wymieszane z jakąś formą kompleksu.
Co do samych skoków ,to w tym roku czuć zmianę na plus. Stoch oddaję już jeden dobry skok,popracuję nad drugim i kto wie,może przeskoczy Małysza o ten jeden wygrany więcej konkurs PS :> Tego mu życzę.Jak sobie dobrze przypomnieć,to miał on tego typu problem dwóch dobrych skoków na początku kariery i jakoś z tego wybrnął .
Skoki, zwłaszcza w wydaniu rodaków zawsze były dla mnie zagadką.Duża nieprzewidywalność formy,która nie wiadomo od czego zależy, zmiany trenerów.. Malysz,Stoch ale i inni wysoko zawiesili poprzeczkę na dziesiątki lat :> Sobie samym zresztą też :>
Stoch zgasł wczoraj,wraz z opadami śniegu…Jemu jednak zawsze i wszystko wybaczę bo on już swoje zrobił i ten sezon to chyba podróż sentymentalna…Wybitny sportowiec,z niezwykłą klasą.
Tymczasem na tzw.“opiniach” padają teksty w stylu:“Stare dziady wypierd.l.ć!” ![]()
Masz rację z Małyszem ale to już inna i znacznie bardziej parszywa sprawa.Być w Polsce mistrzem to przekleństwo.
Otylia,Korzeniowski,Majewski,Lewandowski,Świątek…Wszyscy oni mogliby książki napisać o tym obrzydliwym stadle kibicowkim…Kajakarze czy wioślarze mają to szczęście że przecietny cham nie wie nawet czy to z prawa na lewo czy odwrotnie…
Od czasu do czasu,wizytuję inne fora.Zimą głównie norweskie ale zdarza mi się i niemieckie.I…nie wytrzymuję ciśnienia.Można się spalić ze wstydu gdy się to porówna z rodzimym szambem.Można spojrzeć [na własną odpowiedzialność!!!] na opinie przy wp.Niestety jeszcze gorzej jest na fejsie…
Zmiana na plus…Oby to się utrzymało.Zobaczymy w Falun,bodaj jutro czy za dwa dni…Za Turnbichlera skakał tylko Wąsek.Teraz on i Zniszczoł odstają a reszta jakby lepiej…Chyba jednak za wcześnie by być czegoś pewnym.Niemniej początek bardzo przyzwoity!
Smutny obrazek ze szwedzkiego Falun.Trwają ciekawe kwalifikacje do konkursu na średniej skoczni…Na trybunach 25 polskich kibiców i śnieg.Nikogo.Pusto.
Pora niezbyt szczęśliwa ale żeby NIKOGO???
Tymczasem imponują Japończycy.Dwaj Kobayashi,Nakamura,Nikaido,Sato…Gdyby dzisiaj odbyła sie drużynówka chyba tylko Austria byłaby w stanie z nimi powalczyć…A nawet wygrać.Różnice sprowadzają się do dyspozycji dnia.
Polacy tak jak w Lillehammer.Stoch i Tomasiak w top-10 na razie,Kubacki ok. 20,podobnie WąsekZniszczoł i Żyła w 4 dziesiątce ![]()
*Trochę przesadziłem bo Ryoyu Kobayashi zawalił skok i szczęśliwie zajął 31 miejsce…
Konkurs za 3 godziny [chyba].
Kacper Tomasiak prowadzi w Falun!!! Zobaczymy jak długo ale skok był znakomity!
Kacper zakończył pierwszą serię na 8 miejscu.Stoch na 12.Awansował także Wąsek…Szkoda tym razem Zniszczoła który był 31…Ale jakby coś drgnęło…Mam nadzieję że ten niezły skok to początek choćby nieco lepszego skakania Polaka.
Skoki stają sie powoli tak przewidywalne jak…kobiecy tenis ![]()
Nic nie zostało z porannej przewagi Japończyków! NIC…Kobayashi na 4 miejscu i to wszystko…
Tym razem wszystkie atuty w rękach Austrii a do gry coraz odważniej dochodzą Słoweńcy.4 Austriaków w pierwszej 10…
Różnice,jak to na średniej skoczni,minimalne…Niemniej stawiam na Krafta.No chyba że skaczący jak w transie,Philip Raimund…
Na marginesie…
Jak fantastycznie ogląda się Andy Widhoelza,przeżywającego każdy skok Austriaków!!! Brawo realizatorzy!
Brawa także dla Kamila!To jego pożegnanie a mimo to,Kamil walczy!!! Nie szwęda się w ogonie jak Simon Ammann.Skacze lepiej niż przez ostatnie 2 lata.Wielkie brawa i to NA STOJĄCO!
Kacper Tomasiak zalicza najlepszy debiut juniorski,od 2016 roku!
Skacze bez komplekśów,odważnie,pięknie stylowo…
Tylko…
Był Murańka-cudowne dziecko,był lotnik,Krzysztof Biegun,był mistrz świata M.Rutkowski…Wszystkie te niezwykłe talenty zostały zmarnowane w zupełnie niewytłumaczalny sposób…
Proszę sie więc nie dziwić że marudzę na zapas.Nie jestem niedzielnym kibicem i WIDZĘ! I pamiętam!
Ale na razie,pal diabli!
Poziom cholernie wysoki!!! Tomasiak 8,Stoch 12 i jeśli jeden z nich utrzyma"10" będzie dobrze!
Nie utrzymali…12 i 15 chyba,miejsca…
Niemniej Tomasiak może być z siebie dumny!
Podziwiałem Niemców,czas na podziw wobec Austriaków…To jest niesamowite jaką potęgę zbudował Andy Widhoelzl! Nie oglądamy już Kojonkoskiego ale prócz Andy’ego,mamy niezniszczalnego Horngahera!
Jego Niemcy,po"chwili ciszy"robią niesamowitą robotę! Hoffmann,Raimund,Paschke,Wellinger…Nie jest to idealna “4”.Wahania formy są widoczne gołym okiem.Ale ci pierwsi dwaj…No szok!!!
Tyle o sporcie.
Teraz temat ponury,wstydliwy…
Co sie dzieje ze Szwecją???
Kraj miedzy Norwegią i Finlandią jawi sie jak jakiś pokurcz w sportach zimowych.Nawet jeśli przesadzam to minimalnie.
Puste trybuny…Jaki jest sens robienia czegokolwiek w Falun? Skoki na Ziemi Ognistej lub w Patagonii odniosłyby ten sam skutek…Po prostu dno…
Od czasu Jana Bokleva,nie było skoczka ze Szwecji…Jemu zawdzięczamy obecny styl skakania i…na tym koniec.Śnieg przecież nie topnieje w Skandynawii?Tak czy nie?
Czym różnią się Szwedzi od Finów czy Norwegów? Ot,zagwozdka…
Można powiedzieć że zdarza się..Ok.Ale nikt nie reaguje!!! Wszyscy mają to w doopie?Wolą wrestling,chipsy i ciepłe piwo dla tłustych wieprzy w prime timie?
Dość.Adwokatem akurat tego kraju,nie zamierzam być.
Szwecja? Od tej politycznej poprawności to juz calkiem zgłupiała.
To nie moje zdanie, a koleżanki klasowej z liceum, z którą kontakt mniej lub bardziej sporadyczny utrzymujemy, a do Szwecjii wyjechała makac 20 lat. Teraz przechodzi na emeryturę i pilnie uczy sie hiszpańskiego, bo przygotowania do przeprowadzki w toku. Niedaleko tu jest całe nordyckie osiedle takich, co mają dość. “Panstwa opiekunczego”, podatków i chyba braku słońca?
Ciężko zdziwiona, ze psy zaszczepi, wyrobi im europaszpaszporty, wsadzi do samochodu i po problemie. Żadnej kwarantanny, super badań.
O tym “usportowieniu” Szwecji to mawiają, ze jedynym przejawem tego jest fakt - letnie tenisówki zamieniają na nieco cieplejsze “adidaski” na zimę.
Podejrzewam że nawet taki socjalista jak Olof Palme,w grobie się przewraca…
Słońca nie ma także w Norwegii,o czym słyszę systematycznie od mej szwagierki…I co?I nic!
A wniosek z tego jest taki że coś,COŚ musiało sie wydarzyć po szwedzkiej stronie granicy.I to chyba nie tylko pranie mózgów.
Oni nawet zapominają powoli jak się w piłkę gra!!!
Możet o przez te zgniłe śledzie surströmming popijane mlekiem? ![]()
![]()
![]()
Mizerne kwalifikacje Polaków w Falun.
Dzisiaj duża skocznia…Piękna pogoda,ludzi jednak tylko nieco więcej niż wczoraj…
Świetny Kamil Stoch na 9 miejscu z 5 skokiem co do długości…Dalej jednak już bardzo średnio.Tomasiak tym razem 21..Wygrał jednak z Forfangiem,Wellingerem czy Granerudem…
Kwalifikacje są po to by się zakwalifikować do “50”.Wielu znanych skoczków skacze poniżej poziomu i wiemy że w trakcie sezonu to sie może nagle zmieniać.
To jednak co się dzieje z Aleksandrem Zniszczołem to już nie kwestia formy.To GŁOWA.Mówił o tym prowadzący Jernej Damien.Że bardzo współczuje"doświadczonemu Polakowi" bo doskonale pamięta takie zapaści…Co dalej?Wydaje się że Zniszczoł powinien wrócić do domu,zwolnić dla kogoś miejsce i powalczyć ze swymi demonami…
Tych edycji PS w środku tygodnia nie rozumiem .Kiedyś było dobrą tradycją w weekend wszystko obrobić od kwalifikacji w piątek po dwa konkursy sobota i niedziela. I to się spinało,była większa frekwencja na żywo i w tv Dobrą też tradycją choć nie do początku było zacząć w Polsce,stadion wypełniony po brzegi i od razu inna atmosfera na kolejne konkursy. Nie,coś musieli pozmieniać i pozmieniali, tak jak to w Europie ;dobrze idzie, żre kasę dla wszystkich to zahamujemy ,a co ;/ Wariaci dorwali się do władzy i choć każdy obserwator wie że nie tędy droga,to oni jeszcze podkręcają swoją zmianę.