Znalazłam święto na dziś /W roku 2020 Światowy Dzień Sprzeciwu Wobec Pracy Dzieci przypada na 12 czerwca (piątek)/ i czy naprawdę dzieci nie mogą pracować?

Niedawno interesujący film oglądałem o pracy dzieci. O tym jak wielkie, światowe koncerny, które oficjalnie brzydzą się pracą dzieci… w praktyce je zatrudniają za stawkę 1,5 euro dziennie. Te dzieci w tych koncernach pracują za grosze, produkując towary warte od kilkudziesięciu tysięcy do nawet kilkuset… A mimo to firma nie płaci im nawet przyzwoitych wynagrodzeń. To dzieci, które nie bawią się w berka i strzelaka… nie chodzą z lalkami, bo mają n jednym ręku prawdziwe młodsze rodzeństwo, a drugą pracują na życie swoich rodzin. Po pracy obolałe i zmęczone kładą się spać, by rano znów ruszyć do pracy.
Nie mówimy zatem o sytuacji w której dziecko sobie zarobi na coś… Mówimy o stanie rzeczy, w którym wielcy tego świata mielą w swym systemie ludzi… od dziecka do czasu aż staną się im bezużyteczni… lub za drodzy.

5 polubień

Germinal (z tego, co pamiętam…).

1 polubienie

nie, ten o plantacjach nasion pomidorów.

1 polubienie

Czytałam to bardzo dawno temu. Chyba chodziło o kopalnie…

Zalezy komu.Autorka postawila jasno pytanie.
Pominąwszy prostytucje ktora jest"internacjonalistyczna",wszelki wyzysk dzieci,dotyczy w 90% krajow 3 swiata.Aby to sie zmienilo trzebaby rozpierdzielic raz na zawsze islam,wkroczyc do Indii i podbić oraz zrobic to samo z Chinami.
W przeciwnym razie,obchodzenie takich kalendarzowych"świąt"staje sie dętą obłudą,poprawiającą humor tym którzy"wyrażą swą solidarność".
A jest to postawa o wiele gorsza od obojetności.Bo jak ktos załamie swoje rączki nad losem biednych dzieci i na tym poprzestanie,to juz z pewnoscią nic z tym nie zrobi,poza uginaniem sie pod cieżarem wzruszenia ktore przyniosła mu jego własna"wrażliwość". :rage:

4 polubienia

A może wystarczyłoby, żeby biali panowie z kasą nie jeździli do krajów trzeciego świata na tani seks z nieletnimi? Jakby nie było popytu, nie byłoby podaży, A nieletnie Ukrainki się nie oddaja za grosze? A tam chyba Islamu nie ma, czy się mylę?
A może firmy typu Nike powinny płacić godziwe płace w fabrykach koszulek w trzecim świecie zamiast płacić sportowcom miliony za reklamę? Czy ta chytrość i żądza pieniądza białych właścicieli w stylu Bezosa to też wina Islamu i innych kultur?
Twoje jednostronne podejście do świata bywa żenujące.

2 polubienia

Inditex (marki jak Zara, Bershka., Massimo Dutti i are innych) w tym roku po raz pierwszy “wykazal straty” i to duze. Przyczyna? Pomijajac spadek popytu na te pozal sie boze szmaty to umieszczenie produkcji tam gdzie mozna placic grosze - Chiny, Indie, Meksyk - tam gdzie wirus szaleje ze zdwojona sila bo nie tylko gestosc zaludnienia, ale i bieda. A wszyscy sie bronia jak moga poprzez roznego rodzaju kwaranranny.
Tak odchodzac od tematu to sie zastanawiam czy te wszystkie holdingi nastawione na maksymalizacje zysku sie tej tzw. nowej rzeczywistosci utrzymaja? Przynajmniej w takiej postaci jak przed pandemia?

2 polubienia

Jak zwykle czytasz lub zapamietujesz tylko to co Ci pasuje.Napisalem WYRAZNIE o seksie jako internacjonalistycznym i nie uznajacym granic,co dodaje teraz bo widze ze to nie bylo jasne :face_with_raised_eyebrow:
Zenujące jest dokladnie to co wypisujesz.Celowo nie odczytujesz inencji aby snuć swe lewackie dyrdymały.I to za kazdym razem gdy tylko dotknie sie islamu.Placą ci za to?Nie wiesz co dzieje sie w polnocnej Afryce lub innych Irakach i Afganistanach?Trzeba ci narysowac dziewczynki stojace na starganach po 12-14 godzin dziennie w sloncu lub bedace niewolnicami rozmaitych Boka Haram i inych zbrodniczych band?
A moze jeszcze nazwiesz wydawanie takich dzieci za mąż w ieku 13-15 lat za “element kultury”?
Nie mowie juz o tym ze islam byl ledwie 1/3 mojej wypowiedzi.Ale to dla Ciebie pestka by zignorować i odpalic swoje insynuacje…Nikt nie przyczyta a “sluszne oburzenie” idzie w swiat i stawia w tym przypadku mnie,w zlym swietle.Klasyka socjalistycznej propagandy.Jakos mocno sie trzymasz w tym temacie.

Myślę, że mentalnie jesteś na poziomie tych, którymi gardzisz, oni prezentują dokładnie ten sam styl myślenia. Znisczyć, podbić, rozpędzić. Powiem więcej, jestem na pewno “lepszym” katolikiem od Ciebie. Przynajmniej nie modlę się pod figurą miając diabła za skórą.

1 polubienie

ty ze swoja pogarda dla Polakow ktorzy sa za pisem a ktorych nazywasz na tym forum ścierwem z pewnościa nie bedziesz mnie pouczal.Tym bardziej wysylając w świat fałszywki na moj temat.Bo ze mozna byc az tak głupim w twoim wieku,nie wierze.
I żegnam.

Co masz na myśli to pisząc?

To też mnie zaintrygowało. Może podaj przykład, że tak kiedyś zrobiłem? Bo wieczorem nie chciało mi się szukać, ale teraz przeszukałem moje wypowiedzi i słowo “ścierwo” użyłem na forum dwa razy. W stosunku do trupa byka i określenia oszusta “zbierającego” kasę na samochód ofiary wypadku z Szydło.

2 polubienia