Zupa pomidorowa

Czas na wsadzenie kija w mrowisko. Ale nie, nie będzie o tym, która partia jest najlepsza, czy Windows czy Mac, albo Linux, pytanie bardziej prozaiczne, ale niemniej kijomrowiskowe.
Czy pomidorowa jest lepsza z ryżem, kluskami czy ziemniakami?

• z ryżem
  • z kluskami
  • z ziemniakami
  • mam jeszcze inne zdanie

0 głosujących

3 polubienia

Uwielbiam pomidorową z makaronem, dałem temu wyraz w sondzie. :+1: Ryż, to niech sobie inni jedzą, mnie proszę z ryżem nie mieszać… :crazy_face:

8 polubień

Z makaronem … Musiałem sprawdzić, czym się różni makaron od klusek.

W ankiecie nie ma makaronu, więc pochwaliłem się innym zdaniem.

Czy tej zupy nie wprowadził po raz pierwszy na salony słynny radziecki kucharz - Wasilij Pomidorow?

7 polubień

Oczywiście że makaron (kluskami niekiedy przez lajkoników zwany). Najlepiej jak to jest taki swojski makaron siekany jak “spod toporka”. Za to pomidorówkę z ryżem uwielbiają moje dzieci i zawsze przy takiej konfiguracji tej zupy biorą dolewkę. Pomidorówki z ziemniakami jeszcze w życiu nie jadłem … i mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. :wink:

7 polubień

Jak kolega dał w sondzie makaron, jak w niej makaronu nie ma a inne zdanie jest tylko moje jak na razie? :thinking:

3 polubienia

Obok mojej roboty są ulice Dworcowa, Kolejowa i Składowa. Kim do cholery byli Dworcow, Kolejow i Składow ja się pytam, się … :thinking: :joy:

3 polubienia

To byli ci wielcy radzieccy uczeni …
Pierwszy zaczął wymyślać dworce, drugi koleje a trzeci składał wszystko do kupy … :grin:

4 polubienia

No masz, kto by przypuszczał …
Nawet w internetach o tym nie piszą. :wink:

2 polubienia

Właśnie przed chwilą napisali … :grin:

2 polubienia

Gdzie?!? :joy: :joy:

2 polubienia

Tak naprawdę, to nie mogę nic więcej powiedzieć …

To miała być tajemnica i była do tej pory a ja ją zaczynam zdradzać …

2 polubienia

Mi możesz powierzyć każdą tajemnicę. Dalej zwyczajnie samo się roznosi … :wink:

3 polubienia

Pomidorowa najlepsza jest bez dodatków. Najlepiej pikantna. W ostateczności ziemniaki.

3 polubienia

Do spółki Makarenką. :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 polubienia

No to może źle kliknęłam. Lubię z makaronem a kliknęłam na kluski uznając, że to może taka “niefachowa” nazwa makaronu. Z ryżem też jest ok. Dobrze, że mi przypomniałeś, bo dawno nie gotowałam jej z ryżem, więc… (@birbant , nie musisz tego czytać, zresztą ja tu piszę tylko o gotowaniu, a nie o jedzeniu) :slightly_smiling_face:

3 polubienia

Ja tam do ryża nic nie mam, byle z daleka był ode mnie… :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 polubienia

Prawie we wszystkich wymienionych wersjach za wyjątkiem tej z ziemniakami….Brrrrr.

3 polubienia

Kluski. Najlepsze kladzione domowe.
Ryz dla wrobli, a kartofle do barszczu i kapusniaku.
A pomidorowych zupek jest tyle rodzajow co przepisow na bigos. Moja ulubiona to udomowiona wersja toskanskiej na rosole ze swiezymi pomidorami z czosnkiem, cieniutkim makaronem (ugotowanym osobno), listkami oregano i bazylii, posypana startym serem.

3 polubienia

Z makaronem lub ryżem. Z ziemniakami jeszcze nigdy nie jadłam.

3 polubienia

A ziemniaki z sosem pomidorowym?

2 polubienia