Jeśli to prawda to… sami skomentujcie
a dlaczego nie?
jsli zwierzeta w Hiszpanii maja osobowosc prawna?
No to jak to jest w tej Hiszpanii?
Przepisy stanowią też, że zwierzę nie może być uśpione bez uzasadnionej przyczyny, wykorzystywane w cyrkach czy sprzedawane w sklepach.
Welona, gupika czy molinezję do akwarium znajdziemy tylko w stanie hibernacji w Mercadonie?
W sklepie zooologicznym widziałem w klatkach zamiast chomików i króliczków małe szczeniaczki.
Hiszpania najwidoczniej o maltretowanych bykach na corridzie zapomniała.
A mogła pamiętać …
A pomyśleli o drzewkach dla piesków?
tez o tym myslalam - problem polega, ze na razie prawa te uzyskaly tzw. mascotas czyli zwierzeta maskotki domowe.
jesli chodzi o pozostale - to sa odrebne przepisy. Corrida jest zakazana w Katalonii i na Wyspach Kanaryjskich.
chociaz znajac pieniactwo Hiszpanow przy dobrym adwokacie to i byk moze byc na prawach psa kanapowca. Ze zlota rybka to nie wiem?
@ZiraaeL, kiedy te zwierzaki widziales?
prawo weszlo w styczniu ubieglego roku.
pomysleli o mandatach za nieposprzątanie po psach. dla wlascicieli.
Listopad 2022. Granada albo Malaga.
czyli Andaluzja… konie i cygany.
Czyli co? Koni i cyganów nie obowiązuje ustanowione prawo?
Cyganów na pewno nie. A koni nikt o zdanie nie pyta
A ja się cieszę nawet tym, co wprowadzono, bo nie było nic. Ktoś się wreszcie ujmie za tymi maluchami. Może ktoś niedługo to prawo rozszerzy o następne zwierzątka, o następne kraje…
Pomarzyć, to ja sobie mogę, ale po to właśnie są marzenia, by się spełniały.
Zwierzę raczej człowiekiem nie jest, ale za to człowiek zwierzęciem na pewno jest.
U nas wsadzają do czubków za Napoleona, a tam wolno nawet być kotem? Kot pisze klasówkę? Zdaje maturę? Paranoja.
- "zwierzę jest „wrażliwą istotą czującą” - bo jest
- “Nowe przepisy regulują sytuację zwierząt np. w przypadku rozwodu ich właścicieli” z naszym sądzie też się z tym spotkałam (wiem z opowiadań koleżanki, któa w ten sposób dostała psa
- “Sędzia będzie miał prawo także ograniczyć kontakt rozwodzącego się rodzica z dziećmi, jeśli ten znęcał się nad zwierzęciem” - POPIERAM
- “Od dziś zwierzęta w Hiszpanii mogą być ujmowane w testamencie” - dziwne, ale o pewnej pani, w Anglii, która zapisałam swój majątek kotu, to już słyszałam.
Ogólnie: coraz częściej mam ochotę zaśpiewać “Dziwny jest ten świat”.
Przypomniałaś mi sytuacje z mojej pracy. Do zerówki przyszedł chłopiec, który na przerwie zamiast toalety korzystał z drzewek na boisku. To fakt. Wezwani rodzice potwierdzili, że w domu też tak robi, więc o co chodzi?