15 października wybory

A jak jest w USA czy UK ? Identycznie! Od dziesięcioleci liczą sie w tych krajach tylko dwie partie. I jakoś ludzie nie maja z tym problemu.

1 polubienie

Będzie jeszcze gorzej niż za Buzka. Bez recesji nie da się z tego szamba wyjść, a to zawdzięczać należy jedynie słusznemu, patriotycznemu elektoratowi PiS.

No jak to nie mają problemu???W Ameryce życie staje na głowie na czas wyborów.Mam błogą nadzieję że ten rodzaj ogłupienia nigdy do nas nie dojdzie.No chyba że wraz z zasobnością ichniego portfela…
Co do Anglii to niby jest podobnie ale tylko na papierze.Tutaj ani media ani codzienność nie ulegają żadnym histeriom i zainteresowanie jest,z naszego punktu widzenia,średnie.Juz ostatnio komuś pisałem o tym.Wyjatkiem i to chyba jednorazowym, na długo,była kwestia brexitu

A na siedzibie NBP wisi baner, że od 4 miesięcy ceny w Polsce prawie się nie zmieniły. :grin::grin::grin::grin:
I jak tu nie głosować na PiS. :grin::grin::grin::grin:

Bo to inny system partyjny.
Angielski to o ile dobrze pamietam okregi jednomandatowe?
Plus tradycja, takaraczej konserwatywna?
A USA ? Partie tam to raczej firmy uslugowe - rodzaj marki - zbierasz sobie fundusze, wybierasz opcje i korzystasz z doswiadczenia organizacyjnego.
Trump ten porzadek rzeczy naruszyl.
Ale biorac pod uwage amerykanski sposob myslenia? Mieli wojne domowa, monopole gospodarcze, czarny wtorek, prohibicje, mafie, kryzys 2007 i jakos państwo się nie rozlecialo.

Ja z kolei głosuje na PO żeby chociaż na chwilę odsunąć obecną ekipę. Chociaż jestem zdania że PiS i tak wygra te wybory.

Ale przynajmniej wyjdzie osłabiony i pewnie zawiarzą cichą koalicję z konfederacją

A PiS i tak mi już aż tak bardzo nie przeszkadza jak dawniej… W sumie pogodziłem się z rządami PiSu

1 polubienie

W kwestii wojny na Ukrainie PiS robi wszystko co trzeba więc pogodziłem się z ich rządami i coraz mniej mnie to obchodzi

1 polubienie

Nie wiem czy PiS robi wszystko? W kazdym razie slucha wdkazowek NATO.
A pod jednym wzgledem maja racje - zanim pomoc nadejdzie w razie czego Polska i kraje baltyckie (bo uderzenie morze nastapic na dwoch frontach) bedzie musiala przyjac pierwszy cios.
I do tego sa potrzebne wojska przy granicy plus dobra obrona przeciwtakietowa.

1 polubienie

1000 koreańskich czołgów kupujemy i 116 Abramsów. Patrioty chyba też w końcu

1 polubienie

Bron kupic latwo, ale jeszcze trzeba przeszkolic zaloge, zapewnic serwis, obsluge i logistyke zaopatrzenia tego wszystkiego.
A tego z dnia na dzien nie zrobisz.
I jescze zlikwidowac ten groch z kapustą jakim jest chocby typ paliwa czy amunicja - co wies to konwencja.

Nagle sie przypomnialo, ze moze by jakies wstepne przeszkolenie w szkolach???:rofl::rofl::rofl:
Bylo takie kolego, zaczynalo sie juz w szkole podstawowej. A dla pechowców plci meskien konczylo sie 2 lub 3 letnia obowiązkową służbą wojskową.
Ci co studia skonczyli wyłgiwali sie rokiem w kamaszach.
Ale roczne studium wojskowe (jeden dzien w tygodniu) tez bylo i to zarowno dla kobiet jak mezczyzn.
W wiekszosci zmarnowany czas, ale calkowita likwidacja tez za madra nie byla.
Czytac mapy, udzielic pierwszej pomocy i odrozniac pistolet od rewolweru mnie nauczyli. Reszte bzdur jakie wygadywali kaprale na etatach oficerskich litosciwie pominę.

2 polubienia

Wiadomo że PiS późno się obudziło ale lepiej późno niż wcale

W tym przypadku to nie wiem czy sie “obudzila” czy przestała szkodzić?
Ale ministrow wojny z PiS to mielismy i mamy ewenement - na próżno szukac wzmianki o odbyciu choćby śladu
informacji o służbie wojskowej.
Ja rozumiem, demokracja, dozor cywilny nad wojskiem, ale pez przesady, obaj sa w takim wieku, ze chocby to przeszkolenie na kaprala po studiach?
Bo, ze Macierewicz to partyzant…

1 polubienie

Rosjanie kanibalizują część starych czołgów dla części zamiennych

Jak maja nowe? Przeciez fabryki czesci zamiennych do zlomu budowac nie będą.

1 polubienie

Trudniej spłacić kredyty :slight_smile:

1 polubienie

To też…

Ukraińcy też. Zawsze się tak robiło ze sprzętem wojennym w każdej wojnie na świecie więc to żadna rewelacja nie jest.

3 polubienia

Zapowiada się fala protestów…na pewno to nie są dobre wieści dla PIS

https://wiadomosci.radiozet.pl/polska/bedzie-protest-lekarzy-rezydentow-znamy-date-i-postulaty

2 polubienia

Oraz protest nauczycieli 1 września

2 polubienia

No i oczywiście marsz Miliona serc zapowiedziany przez Donalda Tuska

1 polubienie