Co myślicie o postawie papieża (sprawa wojny Rosji z Ukrainą)

Ale pieniążki po pomordowanych Żydach im jakoś nie śmierdziały. No tak… - pecunia non olet… :joy:

2 polubienia

Pecunia Non Olet.

Więc skoro Watykanowi pieniądz nie śmierdzi, to jest w konflikcie z 1. przykazaniem. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.

Więc skoro tak jest, to dlaczego postrzegamy głowę Watykanu jako autorytet?
:thinking:

Nie postrzegam papieży jako autorytet, zbyt dobrze znam historię KK. Dlatego jestem antyklerykałem.

Tu nie chodzi o autorytet tylko o moralną postawę papieża.

Od kilku lat Watykan ciągnie finansowo na kasie od Putina i jego oligarchów. A obłudny świat udaje, że nic nie wie. Banki watykańskie, to jedna wielka pralnia pieniędzy od bardzo długiego czasu.

3 polubienia

Więc bierna postawa Papieża ze wskazaniem na Rosję jest jak najbardziej OK.
Przecież nie będzię robił z mordy cholewy i głosił, że Putin to chuj, a spod sutanny rękę wyciągał w jego stronę po diengi.

.niemoralnych zachowań ten świat od tego chłopa wymaga.

2 polubienia

Jak dla mnie, to słowami Wszyscy jesteśmi winni i Biedna dziewczyna musiała zginąć rozwalił system i nic więcej na ten temat nie musi dodawać.

.ani ujmować.

Tee, koleżko sympatyczny, już dawno odkryłem Twe niecne intencyje. :stuck_out_tongue_winking_eye: Jak bym kolegi nie znał… Obrońca papieża się znalazł. :stuck_out_tongue:

Ale dyskusja w sama w sobie jest tu bardzo fajna i pożyteczna, prowokatorze…

2 polubienia

Musisz napisać do @okonek albo wspomnieć o niej w komentarzu jak chcesz wyróżniony komentarz

1 polubienie

To juz nie król. Mamy nowego. Jak na razie gosc w porządku - rodzinkę po kątach porozstawial, szwagra przymknal za przekrety finansowe, córkę wyslal do angielskiej szkoly (co z historycznego punktu widzenia jest rewolucja), do rzadzenia sie za bardzo nie wtrąca skupiajac się na reprezentowaniu kraju i promocji gospodarki.
A ze stary krol, jego tatuś nie chce przyjac do wiadomosci, ze czasy sie zmienily to siedzi niczym kot Nermal (kumpel Garfielda) w Abu Dhabi i czeka na zakonczenie awantury czyli sprawy sądowej o stalking, ktora wytoczyla mu ostatnia kochanka. Przepraszam, krolowie zdaje sie maja faworyty?

2 polubienia

A w którym miejscu te yntencje były ukryte, że trzeba je było odkrywać. :thinking:

Nie broniłem Papieża. Dziwiło mnie, dlaczego świat widząc i wiedząc o poczynaniach Watykanu (począwszy od Borgii albo jeszcze wcześniej), próbuje wywrzeć na Prezesie neutralnego państwa nacisk, by ten stał się częścią tej samej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie dobro czyni.

1 polubienie

I tak to odebrałem, Prawdę mówiąc, od drugiego Twojego komentarza w temacie.

Ale podobała mi się ta dyskusja, pociągnąłem więc temat.

2 polubienia

Ręka rękę myje

2 polubienia

Bo ze złem trzeba walczyć zawsze i wszędzie.

1 polubienie

Po tragicznej śmierci Darii, wypowiedź Papieża Szkoda tej biednej dziewczyny uznałem jako słowa wzniesione w obronie życia ludzkiego. Czyjekolwiek by ono nie było.

.Franek RULEZ.

1 polubienie

Kto mieczem wojuje?

1 polubienie

image

A co jest złem? Jaka jest jego definicja?

A co to dobro? Jak je zdefiniować?

Gdzie znajduje się granica między dobrem, a złem? Istnieje taka?
Jak i w którym momencie odróżnić kiedy czynimy dobro, a kiedy zło?
Czy dobro jest pojęciem uniwersalnym i bezwzględnym? Czyniąc je, czynimy każdego szczęśliwym?
Czy zło jest pojęciem uniwersalnym i bezwzględnym? Czyniąc je, czynimy każdego nieszczęśliwym?

.z czym i czym tu walczyć zawsze i wszędzie.

:thinking:

Normalnie

image

Wg polityków

2 polubienia

No nie!!
Nie ma odrobiny czarnego zła na białym dobrze. Nie ma białego dobra na zielonej eco. Nie ma odrobiny zielonego eco na czarnym żle.

.polityka zawsze była w błędzie.

1 polubienie

Aby to w miarę precyzyjnie zobrazować, powinno to mieć formę fraktalu, czyli obiektu nieskończenie złożonego.
image

W czarnym kole powinien być zawarty obraz całości i w białym kole powinien być zawarty obraz ca łości.
Obraz całości w czarnym kole zawiera oczywiście też kółko czarne i białe, które też powinny być obrazem całości.
Obraz całości w białym kole zawiera oczywiście też kółko czarne i białe, które też powinny być obrazem całości.
Obraz całości w kole na białym tle zawierający obraz całości, zawiera też kółko czarne i białe, które też powinny być obrazami całości.
Obraz całości w kole na czarnym tle zawierający obraz całości, zawiera też kółko czarne i białe, które też powinny być obrazami całości.

Itd w dół. I do góry też można to w nieskończoność rozwijać.

.nie chce mi się odpalać Photoshopa. :neutral_face:

1 polubienie

Niemcy i Francja myślały że Kijów padnie “w 4 dni” a co za tym idzie że trzeba dbać o relacje z Rosją…

Amerykanie też Jackowi Bartosiakowi mówili żebyśmy się martwili o siebie bo sprawa Ukrainy jest już przegrana (Bali się moim zdaniem że powtórzy się colaps armii afgańskiej) ale Ukraińcy biją się o wolność i wszystkim zaimponowali swoją odwagą i walecznością

1 polubienie

Nie musisz.
I tak mandala nalezy do tzw. figur niemozliwych :wink:

A zielone fraktale smaczne

2 polubienia