Co myślicie o postawie papieża (sprawa wojny Rosji z Ukrainą)

Oczywiście, że to również da się odkręcić i odkręcone być powinno. W Biblii nie ma mowy o niczym takim, jak “ostatnia posługa kapłańska”.

2 polubienia

Chodziło mi o ostatnie namaszczenie, które niesłusznie jednak ma miano ostatniego. Jest to Sakrament Namaszczenia Chorych, który rzeczywiście da się odkręcić.

Jest ostatnie namaszczenie, sakrament, ktory co ciekawe w razie wyzdrowienia traci swoja moc i trzeba w razie czego od nowa…

2 polubienia

Czy Chrystus wskazywał swym owieczkom cokolwiek palcem?
Upierał się, by podążano za nim?
Wskazywał jednoznacznie, co to dobro, a co zło?

Wskrzesił Łazarza, mówiąc Idź i nie grzesz więcej
Uratował przed kamieniami winną zła Nierządnicę.

.nawet Szatana traktował po ludzku.

Tak.

Nie.

Tak.

A przykłady?
:thinking:

Wskrzesił Łazarza, mówiąc Idź i nie grzesz więcej
Uratował przed kamieniami winną zła Nierządnicę.

1 polubienie

Nierządnica była zła tylko w oczach ludzi, którzy chcieli ją ukamieniować.
Dla Chrystusa była taką samą, jak oni. Postawił znak równości między ofiarą a katem, nie doprowadzając tym samym do egzekucji.

Chrystus pokazał tymi słowami Kto jest bez winy, niechaj pierwszy rzuci kamień że zarówno Nierządnica, jak i ludzie chcący ją ukamieniować, czynili coś niedążącego do Prawdy. Nie wskazał jednak jednoznacznie palcem, że poczynania Nierządnicy i chęć ciosania kamieniami jest złem.

Papież Franciszek też próbuje postawić taki znak równości.

Pontyfikat papieski pochodzi od łacińskiego pontifex- BUDUJĄCY MOSTY
Ludzie próbują wymusić na nim, aby te mosty burzył. Rzucając kamieniami, skłonni są nawet mu w tym pomóc, przekonani o własnej dobroczynności. :face_vomiting:

.Wszyscy jesteśmy winni.

1 polubienie

Niezupelnie. Znasz pojecie kozla ofiarnego? Jest ono starsze od chrzescijanstwa.

Co do Marii Magdaleny to tylko pokazal zadufanym glupcom, ze to co uwazaja za zlo u innych tkwi w nich samych. Na ile to poskutkowalo? Ludzi, a kobiety w szczegolnosci kamieniuje sie dalej…

2 polubienia

No. Nawet czuję, bo niedobrzy ludzie z licencją chcą mnie w coś wrobić. :relieved:

1 polubienie

Myślę, że @Devil oczekiwał czegoś nie od wojny, a od Papieża i od zachodnich państw.
Co do Papieża, to jak by nie było, jest to ( a przynajmniej powinien być) wielki autorytet. A to powoduje, ze wielu patrzy i wzoruje się na tym autorytecie. I co słyszy: kanalia nazywana jest “biedną dziewczyną”? Wojna jest zła? - to truizm. Nie ma natomiast złego słowa o agresji, o napaści, o jednostronnej winie. Nawet w myśl “nadstaw drugi policzek” powinien być wskazany ten, kto w ten policzek uderzył. Autorytet można stracić i nie wiem, czy to już się nie dzieje

5 polubień

Naginasz Waść bardziej, niż Robin Hood swój łuk.
Nie będę się odnosił to Twej jakże tendencyjnej interpretacji i kuriozalnej tezy, że Chrystus postawił znak równości między ofiarą a katem. Jedynie dodam, że na koniec całego zajścia Chrystus rzekł do Nierządnicy: Idź i odtąd już nie grzesz. Więc moim skromnym zdaniem coś jej tam wskazał, tak jak i wskazał niewłaściwość zamiarów niedoszłych kamienujących.
Co do etymologii słowa pontyfikat wszystko fajnie wyjaśniłeś, jednak zanim w katolicyzmie zaczął funkcjonować ten termin, było już coś takiego: Mt18,15-17.

2 polubienia

Franciszek, zeby nie wiem jak sie zarzekal, pochodzi z kregu kulturowego gdzie kobieta nie ma prawa do wlasnego zdania. Co tatus, brat czy maz powiedza to święte.
Nie mowiac o obsadzie parafii w postaci wikarego i proboszcza.
W tym kontekscie mógł uznac, ze cwana i kuta na cztery nogi Dugina jest ofiarą - przecież “autorytetom” postawic sie nie mogla?
Ogolnie papiez pasuje do wspolczesnego swiata jak galazka kwitnacego bzu do kozucha w styczniu.
A o czyms takim jak feminizm, nawet umiarkowany ro chyba nawet nie slyszal

1 polubienie

Tam gdzieś wyżej napisałem o Piusie XII. Papieżu, powołanym na Stolicę Piotrową w 1939 roku.
On też dostał miano papieża Hitlera, tracąc autorytet.
W październiku 1943 r. Niemcy przeprowadzili łapankę w rzymskim getcie i aresztowali ponad 1000 osób. Pociąg, w którym zamknięto wszystkich, stał dwa dni na stacji, zanim wyjechał do obozu zagłady. Nie mogło się odbyć bez wiedzy Piusa XII, mimo to papież milczał w ciągu tych dni.

Jednak utrata autorytetu po latach okazała się cnotą i Benedykt XVI ogłosił go Czcigodnym Sługą Bożym.

1 polubienie

Pius walczyl o przetrwanie panstewka Watykan.
I guzik go obchodzila liczba ofiar. On i księży byl w stanie poswiecic - ilu zginelo w obozach koncentracyjnych?
Ale czepiamy sie papiezy? A szwajcarskie banki?

4 polubienia

1 polubienie

Wszystko NEUTRALNE

.na niby.

A potem dziesiątki istnień zbrodniarzy niemieckich za żydowskie pieniądze, któ

rymi ci oprawcy wzbogacali się na owych Żydach. Jeżeli sądzisz, że Pius XII ratował Żydów za darmo, to jesteś idealistą.

Przyzwoity człowiek, nieważne czy papież, czy kanalarz jednoznacznie potępia zło.
A papież chce stać jedną nogą tu, a drugą tam, za parawanem głoszenia pustosłowia, które mi tu cytujesz.
Ratować życia ludzkiego nie może, bo to praktycznie niemożliwe, bo słowa z daleka głoszone, jeszcze nikomu życia nie ratowały. Wpływu na tę wojnę nie ma żadnego, ale na Boga, nie powinien obwiniać Ukraińców za to że bronią swoich domów, za to, że bomby lecą na ich dach, giną ludzie.
Będąc jeszcze biskupem popierał Massera i Vidala. A ci za akceptacją Episkopatu wykończyli terorrem około 30 000 ludzi w Argentynie w latach 75 do 83.

6 polubień

A za karę nigdy w tych szwajcarskich bankach nie będę trzymał pieniędzy… :stuck_out_tongue:

3 polubienia

A to już ustaliliśmy, że Watykan nie jest fundacją Kółko Dobroczynności i Miłosierdzia non profit.

3 polubienia