Putin się tak nawrócił że jesteśmy świadkami jego duchowego przebudzenia na Ukrainie XDXDXD
Pozwolę sobie przypomnieć zbrodnie, gwałty i grabieże dokonywane przez ruskie wojsko podczas “wyzwalania” Polski, a później zbrodnie na członkach AK, na powracających z Anglii polskich pilotach. Dalej, to już nawet pisać nie warto, bo chyba wszyscy wiedzą co się działo po wojnie.
Pół Polski i całą Litwę już tymi słowami oburzył
Jak to co? Wzorowy zolnierz AK niejaki Kaczynski za zaslugi wille na Żoliborzu “wyfasowal”
Niemcy i tak pomagają Ukrainie więcej niż Francja. Nie ma co do tego wątpliwości
Birbant miał na myśli to że Franciszek i Watykan zostali kupieni za francuską i niemiecką kasę ale ty tego chyba nie zrozumiałeś
A może nawet i chińską i rosyjską…
Tak na marginesie…Mój wujek,w porę ostrzeżony,pozostał na Wyspach.I stąd min.ja tu sobie pobywam.Zawsze mówil z pogardą o swoim wyroku jako o “wyroku zbrodniarzy z kremilna”…
Niemcy?? Nie ma wątpliwości? Ani jednym, ani drugim nie zależy na wygraniu wojny przez Ukrainę. Wręcz odwrotnie. A kto bardziej? Nie wiem, nie widzę różnicy. Oni jako pierwsi mi podpadli nie wydając zgody na przelot brytyjskiego samolotu z pomocą dla Ukrainy przez swoją przestrzeń powietrzną. Dlaczego?
Jak sowieci w 44 Tez nie pozwalali ani na przeloty ani tym bardziej na lądowania.Nie ma co szukać osobnego słownika.Coorestvo jedno ma imie.
Czy Wy czasem tak słuchacie tego, co Wy tu wypisujecie?
Weryfikujecie zasłyszane gdzieś pokątnie treści?
W internecie pojawiły się publikacje mówiące, że Niemcy zablokowały przelot brytyjskich samolotów ze sprzętem wojskowym dla Ukrainy. Przez rzekomą blokadę samolot miał lecieć dużo dłuższą trasą - nad Danią, omijając Niemcy. To nie jest prawdą. Berlin nie odmówił rządowi Wielkiej Brytanii przelotu z tej prostej przyczyny, że kraj ten nigdy o taki plan lotu nie poprosił - przekazało 19 stycznia niemieckie ministerstwo obrony. Informację zdementował również brytyjski minister obrony.
Wojny miedzy ludźmi zaczęły się już w jaskiniach i trwają do dziś. To co mówił papież jest oczywiste, ale jest bardzo dalekim odniesieniem do tego, co stało się na Ukrainie. Bo do tych swych słów potępiających ludzi za wywoływanie wojen, powinien także odnieść się do tej konkretnej sytuacji, a unika tego, jak ognia, zastępując konkrety filozoficznymi uwagami na temat wojny w ogóle. Aby tylko nie skrytykować i potępić głośno i oficjalnie Putina. A ponad 100 mln Rosjan popiera to, co dzieje się w bezprawnie napadniętym kraju. I niech mi nikt nie mówi, że on tego nie widzi i, ze on tego nie wie.
Sam widzisz. Czy to takie ważne, aby Głowa Kościoła, Prezes neutralnego państwa wskazał, kto w konflikcie jest tym złym, a kto mniej złym?
Gdzieś tam wyżej w kilku wpisach już doszliśmy do tego, że jakkolwiek by się opowiedział, nic by to nie zmieniło.
Papież Pius XII nigdy głośno nie potępił Holokaustu. Nie wiedział? Uratował tysiące istnień, pomagając Żydom w ucieczce, a mimo to został okrzyknięty papieżem Hitlera. Między innymi za udział w pracach nad konkordatem z III Rzeszą, który to układ Hitler chciał wykorzystać przeciwko Watykanowi.
czytam, na różnych stronach czytam, nie opieram się na jednej, próbuję weryfikować bo wiem, że dziś w internecie można znaleźć masę bzdur. Ale dlaczego akurat Twoja ma pisać prawdę? Nie znaj jej.
https://www.google.com/search?q=niemcy+zgodz+na+przelot+samolotu+z+pomoc+ukraina&oq=niemcy+zgodz+na+przelot+samolotu+z+pomoc+ukraina&aqs=chrome..69i57.24266j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
https://www.polskieradio.pl/399/7975/Artykul/2886628,Niemcy-nie-zgodzily-sie-na-przelot-samolotow-z-bronia-dla-Ukrainy-To-kontynuacja-paktu-RibbentropMolotow
A dalsze poczynania rządu Niemiec potwierdzają jego niechęć do pomagania Ukrainie.
Transport miał miejsce 17.01 a artykuł opisujący postawę niemieckiego rządu, datowany jest na 18.01, czyli świeżutko po incydencie.
W Niemczech też o tym incydencie było głośno.
Po około 2 tygodniach ustalono, że nie pozwolili, bo nikt o takie pozwolenie nie występował.
I tak sprawa ucichła.
Srodze się z Tobą nie zgadzam. Papież, jako “Głowa Kościoła”, powinien się jak ta głowa zachować, a nie odgrywać roli prezesa i dyplomaty. I nie chodzi mi tu o to, by wskazywał mniej i bardziej złych. Wystarczy, by przestał jak piskorz ślizgać się po powierzchni faktów, ale zgodnie z faktami otwarcie wskazał wiernym Kościoła, czyja agresja jest przyczyną zła, które się dzieje i winien wstawić się za pokrzywdzonymi, a nie równać ich z agresorem. W tym momencie Papież unika powiedzenia prawdy, a należy mieć na uwadze, że “… prawda Was wyzwoli”. J8,32
Fajny i słuszny wpis.
Jednak chyba każdy wierny Kościoła wie i widzi, czyja agresja jest przyczyną tego zła, które się dzieje. Po co Papież ma jeszcze pokazywać palcem ?
Coś to zmieni? Zło stanie się mniejsze? Bardziej znośne?
Urzedowo potwierdzone, co dla katolikow jest istotne.
Małżeństwa, chrzty też są urzędowo przez Kościół potwierdzone, a mimo to niektórzy katolicy to odwracają, wnosząc o uniważnienie sakramentu małżeństwa, bądź zmieniając wyznanie.
Jedyne, czego nie da się odkręcić w KK, to chyba ostatnia posługa kapłańska.
.po niej, to już umarł w butach.
Właśnie od tego jest Papież, by przewodzić Kościołowi, za który jest odpowiedzialny i wskazywać palcem. Powinien być przykładem, jak żyć w prawdzie, a nie dawać przykład, że prawda nic nie znaczy względem dyplomacji.
Tez sie da odkrecic. Ekshumacje na cmentarzach, zeby zrobic miejsce dla nowych sa na porzadku dziennym. A co dzieje sie z doczesnymi resztkami poprzednikow? To nawet diabel musi sie napic, zeby zrozumiec …