co sadzicie o nich? znaliście jakiś? mogą być stereotypy
Mieszkalismy tam i pracowaliśmy 8 miesiecy, wczesniej bywalam na wakacjach.
Maja bardzo duzy odsetek Cyganów co wplywa na odbior tego kraju na zewnatrz, ciagnie sie tez smuga Ceausescu i jego securitate.
Ale to przemili, goscinni, zyczliwi ludzie, ciekawi swiata i teraz jak Rumunia otworzyla sie na świat nadrabiają lata komuny, ze tylko im pozazdrościć.
Sliwowica paluszki lizac
Stereotypy są o wszystkich narodach.
W swej robocie spotkałem wielu Rumunów i mam dodatnie zdanie oprócz jednego przypadku.
Z Bułgarami, odwrotnie, co z jakimś miałem do czynienia, odczucia moje negatywne były…
Podobnie z Węgrami.
Czlowiek czlowiekowi nierowny.
Ale Bulgarzy sa dla mnie “sturczeni” - czyli gdzies sie w nich w najmniej odpowiednim momencie odezwie Turek.
Żadnego nie znam. Nie wypowiem się. Ludzie jak ludzie. Jedni fajni, inni qrwy. Jak wszędzie na świecie
a Turcy jacy są?
Islamce…
ja żem słyszał, że oni napierdalają Arabów i są anty arabscy
Kurdów
A Kurd to nie do konca Arab.
Generalnie są ok. Jako koledzy w pracy bardzo pomocni. Da się z nimi żyć.
Jak dla mnie to normalni i mili pożyteczni ludzie. Nie miałem ani moi włoscy przyjaciele z nimi żadnych problemów pomimo że np kulturowo się różnimy. Pracowici uczciwi, podobnie jak ludzie z ciemniejszym kolorem skóry, są belką w oku dla białych którzy im przypinają nieprawdziwe zmyślone łatki zła. Mają swój honor, tradycje, ładne kobiety i smaczną prosta kuchnię
na czym polegają te kulturowe różnice?
Nie lubię ich. W dwóch pracach miałam z nimi do czynienia i nigdy więcej.
podasz więcej szczegułów?
Bos kobieta. To jest ta różnica kulturowa, o którą pyta @dedlx
czu? w sensie, że mężatka była ich szefem i nie dali się jej wrzucić pod pantofel?
Często są myleni z romami. Rumun i Rom to 2 oddzielne inne kultury. Żyją w zamkniętym kręgu bliskich i znajomych, mało kiedy zaakceptują obcych wokół siebie. Będąc obcym zaakceptowanym jesteś członkiem dużej rodziny, oddadzą ci swe jedzenie, najlepsze łóżko, ubrania, podzielą się śliwowicą itd. żyją prosto, zachowując swój folklor i tradycje czy sposób myślenia. Żyjąc pośród zachodu to mało co z niego korzystają. Są państwem świeckim z prawosławiem około 84%, protestantyzmem 12% i około 3% katolików, nie mieszają wiary do polityki, i nic nikomu nie narzucają i się nie wywyższają
Jak jestes szefową to mają cię sluchac albo zmienic robote. Kolego w pracy jest okreslona struktura. Mi chodzi o zachowanie poza pracą. Bo jak bedziesz uklady sluzbowe przenosic na prywatne to zwariujesz.
żadna kobieta nie będzie mi mówić co mam robić. Nawet w GPS zmieniłem głos lektora na męski.