Jak by do da władzy doszedł AfD, to niewykluczone. W programie mają zawartą rewizję granic z Polska.
Z tym oddaniem aktywów Rosji przez Trumpa był bym ostrożny. Akurat Trump nie za bardzo skłonny jest coś dawać lub oddawać, zwłaszcza pieniądze, które są u niego i nie ważne, że nie jego. I tu Putin może się nadziać. Dziś nie Trump jest najgroźniejszy dla Europy, ale Europa sama dla siebie. I nie tylko europejską prawicę skrajną mam na myśli, która jest putinowskim koniem trojańskim, ale całość tejże polityki. Potencjał jest wielki, tylko trzeba umieć to wykorzystać, a przede wszystkim uciąć pajęczą sieć partykularnych interesów w sposób niejawny prowadzony z Rosją. Gospodarczo i ekonomicznie Rosja jest na wykończeniu, Trump to wie i z tego punktu będzie “gadał” z Putinem, bo przecież nie z miłości. UE też ma wszystkie dane u siebie. Sytuacja jest bardzo, niestety rozwojowa. UE też ma wielką kasę z zamrożonych ruskich aktywów. Zbroić się jest za co.
Choć w pewnych detalach,nie zgadzam się to bardzo podoba mi się ta wypowiedz.Winduje tę rozmowę na coraz rzadzszy niestety,poziom,z daleka od coraz częstszej histerii,będącej swoistym ciągiem dalszym starego i mocno zużytego dowcipu który kończył się:
-Bo cię coorva nie lubię!
“Trump nie jest najgrozniejszy dla Europy a raczej ona sama dla siebie”.Podobnie wyraził sie D.J Vance w Monachium.I pod obiema wypowiedziami wręcz entuzjastycznie się podpisuję!
Europa zrobiła właściwie wszystko aby wzniecić nie żadną “skrajną prawicę” bo czegoś takiego,doktrynalnie rzecz biorąc w ogóle nie ma.Europa która jest wyjatkowym debilem jeśli chodzi o naukę opartą o własne błędy i historię,doprowadza do powstania czegoś na kształt miedzynarodówki ruchów niepodległościowych które mają na sztandarach wszystkie oplute juz dawno w tzw. parlamencie europejskim,wartości.
Niezawisłość,granice,prawo do samostanowienia,poczucie bycia gospodarzem we własnym domu,religia,tradycja…
Systematycznie wyszydzane i deklasowane przez inną nieformalną [ a może formalną?] miedzynarodówke,socjalistyczno lewacką.Była akcja,nasilająca sie przez przynajmniej dwie dekady,teraz pora na reakcję.Nie bez przyczyny to Austria i Francja wyszły na czoło buntu jak kraje czy to najbardziej zagrożone czy najsilniej zdeptane.
Teraz mamy już takie ruchy niemal wszędzie.Ba! Nie slyszałem chyba tylko o Portugalii,Norwegii czy Szwajcarii,co,pomijając ten pierwszy,malo istotny kraj,także nie powinno budzić zdziwienia.
I warto chyba pamiętać,co jak zauważyłem,wszędzie podkreśla @Gra że Europa jako koalicja,już zdążyła sie wykazać tyle razy obludą,fałszem i ambiwalencja wobec Rosji że choćby z tego powodu,możnaby przynajmniej na jakiś czas,zamknąć RYJE z tym głupkowatym,antyamerykańskim skowytem bo tak na serio,dalej nie wiadomo kto to wszystko storpeduje.
Bo na dzisiaj najbliżej jest tego sama Ukraina.Nie winię ich za to bo to ofiara,kraj napdnięty.Ale albo gadamy o pokoju [a Rosja nie jest krajem pokonanym jak Rzesza w 45!!!] albo sie bijemy do jakiejś bliżej nieokreślonej apokalipsy.
Innej drogi nie ma.I jeśli mówimy o pokoju,możemy sobie sowietów nienawidzić z wszystkich sił ale pokoju bez zgody tej zarazy,nie będzie!
Jak wiesz, w sprawach poważnych przechodzę na obiektywizm, swoje poglądy zostawiając na boku. Tego nauczyło mnie grzebanie w historii.
Cały obraz tego co się dzieje mamy zniekształcony przez media i przez pryzmat własnych poglądów. I bardzo trudno jest się w tym połapać.
Już mi się nie chce pisać o “zasługach” UE, ale na swoją sytuację Europa latami zapracowała solidnie w kierunku czarnej dupy. Fakt, nikt przewidywał sytuacji takiej amerykańskiej wolty ale to nie jest usprawiedliwieniem dla europejskich polityków. Kurna, jak sobie pomyślę ile można napisać teraz na ten temat to mnie ręce opadają. Na razie nie mam nastroju to tego, z niepokojem czekam na godz. 11 i co tam się w tym Dubaju wydarzy. I to mnie teraz nurtuje.
Tylko najpierw ruskie musieliby oddac Niemcom Krolewiec?
Nie sledze poczynań AfD, ale co oni z tymi granicami? Stan jak za Bismarcka czy “swietnosci Hitlera” chca przywrócić?
Źle się dzieje.
Ja się nie zgadzam na żadne inspekcje biełoruskie w Polsce
To, że Ameryka robi tak zamęt, to nie jest ich głupkowaty wybryk, jednak biorą za coś odpowiedzialność. Na wojnę Ukrainy wydali najwięcej kasy, teraz to tak wygląda, nie wiadomo dla jakiej przyczyny. Europa w tym samym czasie, robiła jakieś udawane odruchy pomocy, dużo mówiąc, a w rzeczywistości niewiele realnie dając, chociaż wiadomo, że coś cały czas płynęło.
Inna rzecz, natura nie lubi próżni, i aż się prosi o jakieś silne przywódctwo w Europie, takowej wciąż brakuje. Ameryka, wiadomo, wyrwała się wręcz do przodu ze swoim super… przywódcą. Ja wciąż miałem nadzieję na Macrona, realnie mieszającego, lecz brakuje mu jakiejś lepszej substancji, i nic z tego nie wynika. Politycznie cieniutko stoi, bo nie ma silnej partii za sobą.
To, że Ameryka tak się zaangażowała w tą wojnę, to wina Żeleńskiego…, to on wyżebrał największą pomoc od nich. On sam pieprzy sprawy dotyczące wojny, bo realnie na obecnych warunkach, nie ma ochoty na jej zakończenie, więc może stąd te całe obecne ciśnienie w Europie, w sprawie końca wojny. To jego wina…, że ta wojna trwa, gnojek jeden…
Przepraszam najmocniej, to wina Żełeńskiego, że ruskie wojska nie chcą opuścić Ukrainy? Czyżby Żełeński ich do tego zachęcał i namawiał?
Przeciez kolega kpi dajac wyrazny sygnal emotką
Nie wiem? Musk w ramach tajnej umowy z Putinem Trumpowi jakis sterownik o roboczej nazwie RM ( ruski mir) wszczepił jak tym swoim szympansom?
Bo, ze wyborcy uwielbiaja igrzyska i nawet troche krwi ze skaleczonego ucha? To przeciez oczywiste. A jak edukacja konczy die czesto na stercie komiksów? To tym bardziej.
Okazuje się, ze procedury sa, tylko konia z rzedem jak sie znajdzie kogos, kto bedzie je potrafil zastosowac?
Po raz ktorys z rzedu wychodzi olbrzymia slabosc rzadzacych w umiejetnosciach komunikowania sie ze spoleczenstwem. Od braku rzecznika prasowegobrzadu po wlasnie takie sytuacje zagrożeń
Teraz przepychanka?
Za co te gryzipiorki z ministerstw kasę biorą?
W CBA szefowa odchodzi
Zarzuca jej się że nie prowadziła nakładanych jej obowiązków
Szczątki Falcona 9 spadły w Wielkopolsce i na Pomorzu. Ostrzeżenie trafiło na zły adres email. Na szczęście nikt nie zginął
Adres email był od pół roku nie aktualny
Wiem, ale z powodu pewnych okoliczności, skrócił mi się komentarz. A później zapomniałem o dokończeniu.
To chyba dosyć otwarcie ironizowałem.
Żełeński miał propozycję podobną do obecnej ale bez udziału USA. Tylko on chciał NATO i UE. Wiem że oddanie częsci kraju to nie rozwiązanie tylko że teraz na stole jest oddanie, brak aneksji do UE i NATO i udziały USA w wydobyciu surowców. Zapatrzyli się w USA i przelicytowali. Myślę że już lepsza oferta była i się zmyła.
Nie tyle się przelicytowali co zmienił się klimat po dojściu Trumpa do władzy. Amerykanie stali się… prorosyjscy jak od dawien dawna nie byli.
awpis,odzyskany, nie złość się,
Reszte zostawiam bez zmian
Przelicytowali też. Ale fakt nikt tak nie kochał rosji jak Trump.