Co się dzieje w polityce - część 5

Niestety innej drogi nie ma.Po raz trzeci powtarzam,na przestrzeni 2 dni.Rosja NIE JEST pobita na wzór 3 Rzeszy.
Jeśli dzisiaj chcemy pokoju [bez względu na intencje-troska o ludność cywilna, spoczywa miedzy bajkami w które nikt już nie wierzy] to MUSIMY rozmawiać i to nawet ze zbrodniarzem.
Inaczej wojna będzie trwała a jak pokazuje mapa, jedyne wiarygodne źródło informacji, nic w tej wyniszczającej wojnie się nie zmienia od blisko 2 lat.Oprocz ilości zniszczeń i stosów trupów.
Można się oczywiscie unieść świętym oburzeniem, co właśnie uczyniłeś…
Ale wtedy wojna potrwa jeszcze przez wiele lat a i to w dalekiej perspektywie, przyniesie prędzej zniesienie Ukrainy z mapy Europy niż cokolwiek innego.

2 polubienia

Zaciekawiła mnie przez chwile teza o owym budowaniu na krwi…Rozwinąłem sobie taka stara mapę i chyba faktycznie, nie ma wyjątków i nawet najspokojniejsze miejsca na Ziemi,maja swoje blizny.
Przez chwile myślałem ze mam!
Botswana.Kraj intrygujący,tym bardziej ze afrykański.Ale tam mieszali srogo Burowie a i walk plemiennych nie brakowało.
W każdym razie od końca XIX wieku, przez niemal cały wiek XX,trwalo tam mozolne budowanie państwowości a nawet, demokracji.Fenomen.
Historia o tyle ciekawa ze kolonializm,byl tam właściwie siłą budująca a przede wszystkim, zdolna do porozumień i unikania konfliktów.rzecz nie do pomyślenia na terenach obecnego Zimbabwe [Rodezja] czy RPA.Ale to już inny temat…

3 polubienia

NIE. Zbrodniarzy się eliminuje, tak jak wyeliminowało się Bin Ladena. Zbrodniarzy podejmują na salonach tylko zbrodniarze.

2 polubienia

Czy Ty jesteś małym dzieckiem???
To idź i eliminuj!
Ciekawe jak i czyimi rekami…A jeszcze ciekawsze, dlaczego nie chcesz eliminować zbrodniarzy w innych częściach świata?Bo nie chcesz.Inaczej nie siedziałbyś jak mysz pod miotła!
Gdzie Twoja filozofia gdy w Kongo gwałcą i mordują całymi setkami, kobiety?Gdzie trwają czystki na wzór i przy udziale, sil rwandyjskich?
To jeden z kilkunastu,mozliwych obecnie przykładów.
Trzeba być doprawdy bardzo naiwnym i bardzo średnio rozwiniętym aby sądzić ze morderstwo jednego tyrana,rozwiaże problem, który trwa od 13 lat a nie spowoduje nasilenia tak zbrodni jak i samego konfliktu…
I jeszcze ci taki powie że odróżnia dobro od zła!!!:rage:

2 polubienia

Odróżniam dobro od zła. Jak widać nie każdemu się udaje

1 polubienie

Zakłamanie i obłuda.
Nawet nie ma jak z Tobą rozmawiać.

A czy ja cię zmuszam?

1 polubienie

To nie Ziobro krzyczał! O tym, że będzie siedział - tak, ale nie o kuli we łbie.

2 polubienia

Z tym eliminowanie, to masz rację, ale można takiego zbrodniarza przynajmniej ignorować (oprócz rozmów o rozejmie), można utrudniać mu życie, piętnować, a nie gadać o kolejnych sankcjach. Konfiskować wszelkie dobra rosyjskie poza granicami rosji, a nie myśleć o oddawaniu ich. Wiele zachodnich firm dalej prowadzi interesy z ruskami, O firmie polskiej też czytałam, nie pamiętam nazwy, coś chyba z hodowlą drobiu.

3 polubienia

“Donald Trump przyjedzie do Rosji na obchody Dnia Zwycięstwa 9 maja, gdzie spotka się z Władimirem Putinem - poinformowały w piątek francuskie media. Nieprzypadkowa data to ważny symbol dla Rosji, a pojawienie się na obchodach amerykańskiego prezydenta oznaczałoby “triumf Putina”, który upewniłby się, że jego wojenna narracja wobec Ukrainy jest właściwa.”

Ze zbrodniarzami musimy rozmawiać :heart:

2 polubienia

Z Hitlerem też przecież wszyscy rozmawiali. I Chamberlain, i Daladier i Stalin z Mołotowem. Wszyscy chcieli sie ułożyć, przetrwać, byli pewni że mu wystarczy Czechosłowacja, potem że Polska, potem… a potem obudzili sie, jak ten zbrodniarz podbił 2/3 Europy.
Zgadzam się z @Farang 'iem - do takich dyktatorów trafiają tylko argumenty siły. Żadnych negocjacji, żadnych ustępstw. Blokada ekonomiczna, bojkot, i demonstracja siły.

3 polubienia

Wiesz dobrze ze się zgadzamy.Pisalem o tym wczoraj i wskazywałem na Ciebie.Nie będę do tego wracał i każdorazowo się powtarzał…
A co do powyższego…Już kiedyś taki jeden,wywolal wojnę światowa!
I to takich szaleńców trzeba eliminować!!!A tym bardziej zapatrzonych we własną cnotę,obludnikow!

2 polubienia

Wiem, ze pisząc byłeś pod wpływem emocji, ale nie obrażaj. @Farang ma rację, TYLKO w sprawie zakończenia wojny, można rozmawiać. A gdyby wykluczyć rusków z całego życia poza swoim krajem? Zlikwidować połączenia, zamknąć granice. Izolować. Nie mieliby dokąd uciekać to może szybciej doszłoby tam do buntu, może coś by się zmieniło. Ale tu uderzamy w jakieś, europejskie interesy.
Powiesz, że jestem naiwna, pewnie masz rację. Ale jeśli nie chce się walczyć z putkiem wszelkimi dostępnymi sposobami, to może choć nie chwalić się, jakież to sankcje zastosowano, sankcje, które nic nie dają.
Wiem, że się zgadzamy, tylko z tym eliminowaniem nie. Nie sądzę, żeby to pomogło, bo na miejsce putka szykuje się cały sztab podobnych mu kandydatów i to niczego by nie rozwiązało.
P.s. To było do @collins02

2 polubienia

To kto krzyczał o kuli w łbie? Bo nie wiem

Poszukaj, obejrzyj film z obrad sejmu. Ja nie znam wszystkich posłów

1 polubienie

A Ty jak zwykle,ze swoją demagogią…Z Hitlerem rozmawiano gdy go nie znano.Porownanie, delikatnie mówiąc, chybione.
Dzisiaj jesteśmy po trzech latach wojny która pochłonęła niemal pół miliona istnień.I gdy ktoś proponuje rozmowy pokojowe,okazuje się że wg.Ciebie,na przykład,nie rozmawia się ze zbrodniarzami…Z dogmatykami, zawsze to samo.Oni najpierw muszą mieć czyste sumienie.Reszta się nie liczy
Nie mówię już o tym że to nie Twoja wojna i nie Twój kraj.I że milczałes w 2014 tak jak i 2-3 lata temu.Tak łatwiej…Filozofować zza komputera i to tylko wtedy gdy prasowe doniesienia “zmuszają”.Nie pierwszy i nie ostatni zapewne,raz.
To w takim razie,czego chcesz?Bo pokoju z pewnością nie chcesz…To oczywiste.“My Polacy,nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę”,prawda?
Ok.To jedna z opcji.Tyle że wtedy bierzesz na swoje sumienie SKUTKI takiej decyzji.Jak łatwo przewidzieć,to kolejne circa 200000 ludzi w ciągu następnych miesięcy.I,jak pokazuje,mapa,status quo, niczego nie rozwiązujące.
Całe szczęście że Tobie podobnie myslacy,nie byli u steru w czasie zimnej wojny czy zaraz po wojnie.Juz by nas nie było.
Całe szczęście że,jak nazywa to kolega,zbrodniarze ( bo tylko tacy gadają ze zbrodniarzami-i kto tu kogo obraża,@Gra?) tak się zagadali że zbrodniarzem Stalinem że udało się zakończyć 2 wojnę…

1 polubienie

Tylko że tren, który najgłośniej krzyczy o pokoju chce go zawrzeć na ruskich warunkach. W Dzień Zwycięstwa wybiera się jako jedyny przywódca zachodni do Moskwy. Chyba wiadomo co to oznacza.

2 polubienia

Blokada itp…No cholernie dużo udało się osiągnąć!!!Nie mam słów.
Ale najważniejsze jest samopoczucie…:confused:

Niestety, tak się dogadali ze zbrodniarzem :frowning: Już niedawno pisałam, że ponoć historia lubi się powtarzać.
Byłabym skłonna powtórzyć za amerykanani: z terrorystami się nie negocjuje. Tylko jak później patrzeć w twarze rodzin osób zabitych przez tych terrorystów? Dylemat, nie?

2 polubienia

A Ty myślisz, że gdzie ten (tu powinno być slowo) ma ustalenia, umowy? Najpierw podobno 10lat temu świat nie pomógl napadniętemu krajowi, “bo się nie bronili”. To teraz się bronili bohatersko i co?

1 polubienie