On jest kłusownikiem. Potrafi zadbać o siebie w dziczy
Słowacja i Węgry. Wstyd
Wegry sie wewnętrznie kruszą.
Gorzej jest ze Slowacją.
PiS też się kruszył i wyszło jak wyszło. Możliwe że z Orbanem będzie podobnie. Zresztą mnie już PiS nie obchodzi a co dopiero Węgry
Las ma ponoć 200 ha
Izba Kontroli ma ogłosić decyzję w sprawie bodajże liczenia głosów
Niedługo miną 2 lata od kiedy Niemcy przywrócili kontrolę graniczne
PiS i Konfa robią cyrki i inni pseudo obrońcy granicy jak Bąkiewicz z konfy
Prace domowe mają jednak wrócić do szkół. Podobno bo w sumie to nie jest pewne. Tusk odsyła do ministry edukacji w tej sprawie
Andrzej Duda nie chce wiatraków w Polsce. Bo jego zdaniem psują krajobraz
Tusk mówi że to zmniejszy koszta energii
Orlen już w ogóle nie sprowadza ropy z Rosji. Przybywać będzie zewsząd tylko nie z Rosji
A jakie tam kontrole? Przejeżdża się pomalutku przez przejście graniczne, nigdy nawet nie kazali się zatrzymać, zerkają tylko do środka i koniec kontroli. Zatrzymują busy, autobusy i niektóre tiry. Kilka minut jazdy przez granicę i po kontroli. Wiem co piszę, bo kilka razy przekraczałem w Kołbaskwie i Świecku. Za kilka dni znów będę przekraczał. A w mediach jakąś katastrofę z tego robią.
Uważam że prace domowe powinny wrócić
Czy Polska powinna zamknąć granicę z Niemcami?
Jemu wszystko przeszkadza. Nie wiem czy Duda wie, ale byl już taki co z wiatrakami walczył. Don Quijote mu było.
Wiatraki stoja do dziś
A nawet sporo przybyło
Aktualnie prawie 25% energii w Hiszpanii jest ze zrodel eolicznych. W sumie te tzw. energia ze źródeł odnawialnych to 57% rynku.
Ale zaczeli o tym myśleć juz 30 lat temu.
A pozostałe to ropa, gaz i nuklearna.
O ile sie nie mylę, węglowych juz nie ma lub sa w trakcie likwidacji.
A wiele miejscowosci czy nawet odpowiednikow naszych gmin juz uniezależniły się od duzych dostawców tworzac lokalne zespoły malych elektrowni - wykorzystyjac slonce, wiatr, bo z wodą tu krucho. Na razie to jeszcze w powijakach, ale odpowiednie ustawy, ktore to umożliwiają są.
I energia relatywnie tanieje.
A przynajmniej coraz bardziej uniezaleznia sie od koniunktury na rynku gazu i ropy. Ktorych Polwysep Pirenejski nie ma. Więc myslano perspektywicznie.
Owszem, sa przepisy chroniace krajobraz czy ekologię, ale nie zajmuja sie tym tytularne glowy panstwa. A fachowcy.
Odpowiednikiem prezydenta jest tu król.
Tańszy w utrzymaniu niz ta prezydencka zgraja.
Ale bez przesady. I tak dzieciaki dlugo w szkole siedzą, chyba wiecej niz kiedys? A moze po prostu wolnych sobot nie bylo? I się na 6 dni rozkladalo? Gora 5 lekcji? W podstawowce.
No i komputerowych zlodziei czasu nie bylo.
Ruskie zajeli juz 19proc.Ukrainy
Jednak zamkniemy tymczasowo granicę z Niemcami i Litwą. Chyba od 7 lipca. Będą wyrywkowe kontrole
Do końca września a może i dłużej
Robert Bąkiewicz tworzy bojówki na granicy z Niemcami… Szkoda gadać
I chyba, niestety na to paragrafu nie ma. Chyba, że zaczęliby tam łamać prawo stosując przemoc. Za kilka dni będę w Kołbaskowie to zerknę na przeciwległe przejście, bo jest dobrze widoczne.