Co się dzieje w polityce - Dziennik cz 7

W koncu obejrzalam. Na telewizorze, wiec przy okazji obralam ziemniaki i poszatkowalam kapuste na obiad :squinting_face_with_tongue:
nic sie nie zmienilo, tyle że sejmu nie spalono, a miejsce Polski zajela Ukraina. Jednostronnie ze strony Rosji.
No, ale Machulski nigdy w castingu do roli proroka we wlasnym kraju nie startował. :rofl:

2 polubienia

Jak dla mnie to niesamowita produkcja, ile w tym wszystkim przewidywalności. Jeśli to było robione w 2003, to tylko na Bolku mogli się opierać z przeszłości.
No ale, to co przewidzieli w relacjach wobec sojuszników, to jest to szokujące jak dla mnie.

1 polubienie

No nie, jest sporo odwolan do czasow międzywojnia, Rzeszy i Kariery Nikodema Dyzmy. Pewne problemy sa uniwersalne.

3 polubienia

Uniwersalne, jeśli chodzi o kulturę polityczną zapewne.

1 polubienie

Nie umiem się odciąć od newsów

1 polubienie

Pożary na wschodniej części Krety

1 polubienie

Andrzej Duda dziękuję kibolom Bąkiewicza za działania na granicy

PiS przestał być murem za polskim mundurem jak tylko zmieniła się sytuacją polityczna

Konfa to samo

A ja się już pogodziłem z polexitem

1 polubienie

Trybunał Konstytucyjny ustalił że jedna godzina religii tygodniowo jest niezgodna z konstytucją

1 polubienie

Izrael zgodził się na 60 dniowe zawieszenie broni podobno. To Stany Zjednoczone chcą pokoju

Apetyt rosnie w miare jedzenia.
A Pawlowicz do konca roku jeszcze zdrowa, bo nie mogliby pelnego składu zebrać…

1 polubienie

Taka sytuacja niepolityczna

2 polubienia

I.mieszkaj w takim mrowisku? Nie znasz dnia ani godziny.
Ciekawe , czego ten blok zbudowali?
I czy przypadkiem na dachu nie bylo fotowoltaiki?

2 polubienia

Bóg tak chciał?

1 polubienie

Absolutnie nie. Ten budynek prawdzpodobnie powstal jak wiele w Polsce- szybko, tanio i “ta piekna lokalizacja” z przykroscia musze stwierdzic , że w tym przypadku " fatum" to błąd na błędzie powstałe na desce projektanta wykonawczego. I w trakcie realizacji O ile ktokolwiek to kontrolowal?

Zaniedbano kontrole zabezpieczen przeciwpozarowych, obawiam sie, ze w ogole nie mial atestu. Druga sprawa to dozor techniczny , ciekawa jestem czy tam byla instalacja gazowa? Windy?

Jakich materiałów izolacyknych na strop uzyto, ze to sie palilo jak smolna pochodnia? Sa takie, uzywano ich miedzy innymi w tym wiezowcu, ktory splonal w Londynie i bloku w Valencia, 14 pięter nie do ugaszenia - uzyto plyt z powlekanego poliuretanu. A ten się pieknie pali.

to Walencjia
Z materacy z pianki z tego tworzywa zrezygnowano dawno, bo jak ktos zasnął z papierosem? To bywalo, że wiecej szans mial by w stogu siana.
Za malo mamy danych, ale wyglada, ze w fazie bdowy?

Zeby pozar zszedl szybami technicznymi do podziemnych garaży?

2 polubienia

Służby to badają pod kątem sabotażu ponieważ w tym tygodniu doszło do innych pożarów w tym w metrze warszawskim

1 polubienie

Sabotaż to jedno, w koncy Wolomin blisko?
Ale sama konstrukcja?
Poza tym czy podpalen?
Czy po prodtu wychodza lata bezholowia?
I s,ybko tanio, bez gwarancji?
Inna sprawa, ze takie obiekty to idealne cele.

1 polubienie

Jedyna dobra wiadomość jest taka że nie ma ofiar

60 zastępów straży pożarnej brało udział w gaszeniu

Zaczęło się od płonącego dachu i z powodu wiatru tak się szybko rozprzestrzeniło

1 polubienie

Wisła ma zaledwie 19 cm wysokości

2 polubienia

Zełeński spotkał się z Trumpem i rozmawiali na temat dostarczania przez USA ochrony przeciwlotniczej

Trump mówi że jest zawiedziony Putinem

2 polubienia

Nie powinno, takie domy powinny miec odpowiednie zabezpieczenia. Tzw. strefy przeciwpozarowe, na poddaszach, miedzy mieszkaniami, w szybach technicznych, nie mowiac o podziemnym garażu.
Pomijajac kwestie odpowiednich materiałów budowlanych.

1 polubienie