W koncu obejrzalam. Na telewizorze, wiec przy okazji obralam ziemniaki i poszatkowalam kapuste na obiad
nic sie nie zmienilo, tyle że sejmu nie spalono, a miejsce Polski zajela Ukraina. Jednostronnie ze strony Rosji.
No, ale Machulski nigdy w castingu do roli proroka we wlasnym kraju nie startował.
Jak dla mnie to niesamowita produkcja, ile w tym wszystkim przewidywalności. Jeśli to było robione w 2003, to tylko na Bolku mogli się opierać z przeszłości.
No ale, to co przewidzieli w relacjach wobec sojuszników, to jest to szokujące jak dla mnie.
No nie, jest sporo odwolan do czasow międzywojnia, Rzeszy i Kariery Nikodema Dyzmy. Pewne problemy sa uniwersalne.
Uniwersalne, jeśli chodzi o kulturę polityczną zapewne.
Nie umiem się odciąć od newsów
Pożary na wschodniej części Krety
Andrzej Duda dziękuję kibolom Bąkiewicza za działania na granicy
PiS przestał być murem za polskim mundurem jak tylko zmieniła się sytuacją polityczna
Konfa to samo
A ja się już pogodziłem z polexitem
Trybunał Konstytucyjny ustalił że jedna godzina religii tygodniowo jest niezgodna z konstytucją
Izrael zgodził się na 60 dniowe zawieszenie broni podobno. To Stany Zjednoczone chcą pokoju
Apetyt rosnie w miare jedzenia.
A Pawlowicz do konca roku jeszcze zdrowa, bo nie mogliby pelnego składu zebrać…
Taka sytuacja niepolityczna
I.mieszkaj w takim mrowisku? Nie znasz dnia ani godziny.
Ciekawe , czego ten blok zbudowali?
I czy przypadkiem na dachu nie bylo fotowoltaiki?
Bóg tak chciał?
Absolutnie nie. Ten budynek prawdzpodobnie powstal jak wiele w Polsce- szybko, tanio i “ta piekna lokalizacja” z przykroscia musze stwierdzic , że w tym przypadku " fatum" to błąd na błędzie powstałe na desce projektanta wykonawczego. I w trakcie realizacji O ile ktokolwiek to kontrolowal?
Zaniedbano kontrole zabezpieczen przeciwpozarowych, obawiam sie, ze w ogole nie mial atestu. Druga sprawa to dozor techniczny , ciekawa jestem czy tam byla instalacja gazowa? Windy?
Jakich materiałów izolacyknych na strop uzyto, ze to sie palilo jak smolna pochodnia? Sa takie, uzywano ich miedzy innymi w tym wiezowcu, ktory splonal w Londynie i bloku w Valencia, 14 pięter nie do ugaszenia - uzyto plyt z powlekanego poliuretanu. A ten się pieknie pali.
to Walencjia
Z materacy z pianki z tego tworzywa zrezygnowano dawno, bo jak ktos zasnął z papierosem? To bywalo, że wiecej szans mial by w stogu siana.
Za malo mamy danych, ale wyglada, ze w fazie bdowy?
Zeby pozar zszedl szybami technicznymi do podziemnych garaży?
Służby to badają pod kątem sabotażu ponieważ w tym tygodniu doszło do innych pożarów w tym w metrze warszawskim
Sabotaż to jedno, w koncy Wolomin blisko?
Ale sama konstrukcja?
Poza tym czy podpalen?
Czy po prodtu wychodza lata bezholowia?
I s,ybko tanio, bez gwarancji?
Inna sprawa, ze takie obiekty to idealne cele.
Jedyna dobra wiadomość jest taka że nie ma ofiar
60 zastępów straży pożarnej brało udział w gaszeniu
Zaczęło się od płonącego dachu i z powodu wiatru tak się szybko rozprzestrzeniło
Wisła ma zaledwie 19 cm wysokości
Zełeński spotkał się z Trumpem i rozmawiali na temat dostarczania przez USA ochrony przeciwlotniczej
Trump mówi że jest zawiedziony Putinem
Nie powinno, takie domy powinny miec odpowiednie zabezpieczenia. Tzw. strefy przeciwpozarowe, na poddaszach, miedzy mieszkaniami, w szybach technicznych, nie mowiac o podziemnym garażu.
Pomijajac kwestie odpowiednich materiałów budowlanych.