Co zrobić jak mnie dalej boli gardło?

Miałem se anginę 3 tyg. temu… jadłem penicilinę przez 2 tygodnie, trochę pomogło, ale co chwila znów mnie boli to gardło. Laryngolog mówiła, że anginę mam.

Tylko mocna wódka pomoże.

2 polubienia

Stan zapalny gardla?
Unikac goracych albo zimnych potraw - pić odzywiac się takimi w zakresie 20-35 stopni, unikac octu i mocnych alkoholi. Piwo tez bym odradzala, bo cieple paskudne.:wink:
Jest wiele srodkow nazywanych naturalnymi - ziół, wyciągów ziołowych czy olejków.
Tu masz mniej wiecej przegląd - część tego można użyć zarowno z dl płukania gardła jak i wypic w formie “herbatki” co po antybiotykach nia zaszkodzi. A i na cały organizm zadziala.

Ja jeszcze stosowalam bardzo bladoróżowy roztwór madmanganianu potasu.
A w ogóle jeśli masz problemy tego typu to polecam pic ziolo czystka - kubek dziennie zamiast porannej herbaty/kawy.
Przetestowane nie tylko przeze mnie.
Złośliwe bakterie go nie znoszą, choc pierwsze efekty poczujesz po paru tygodniach.

1 polubienie

to może wspomóc, ale wątpie czy wyleczy.

iść do lekarza? wcześniej jakiś wymaz zrobić? oni pewnie będą mili to w dupie, jesli nie ma temperatury, ewentualnie zaproponują usunięcie migdałków.
Możesz możecie jakiegoś doktura mi polecić? miasto obojętne.

Przepal spirytusem

Ziola maja to do siebie, ze nie dzialaja z dnia na dzień.
A jesli ta angina to byl jednorazowy klopot to po co migdalki ruszac?
Ja mieszkajac w zapylonej Łodzi od dziecka mialam klopoty z gardlem - tyle, ze nie anginy a chroniczne zapalenie.
Od wyprowadzki z miasta problemy sie skonczyly, czasem mnie latem gardlo pobolewa jak w upaly z lodami czy zimnymi napojami przesadze.
Po anginie po prostu blona śluzowa musi sie zregenerować, to wymaga czasu.

1 polubienie

było lepiej teraz jest znów gorzej i im bardziej mnie boli gardło tym gorzej się czuję - taki słaby… po prostu niedoleczony jestem, ech

Faszerowanie antybiotykami tez oslabia. Wiaminki, soczki, ziola i wrocisz do formy.

1 polubienie

Przy bólu gardla to jeszcze brak apetytu.
Bo przełknąć trudno
Znieczulająco dzialaja draże o nazwie strepsils. I nawet smaczne są.

nie aż tak nie boli żebym nie mógł przełykać tylko bardzo to nieprzyjemne i jeszcze ścieka mi tam i osłabiony jestem i się martwię, że już po chlopie i już nie wyzdrowieję.
no jem duzo ciukierków takich: gardimax, octeangin i jeszcze jeden zapmnialem jaki i płucze czymś do płukania

2 polubienia

Ty idź do lekarza. W gardle wiele chorób może być. Z nowotworem włącznie.
Trochę za długo to masz

Nie strasz kolegi, bo zamiast łóżka trumnę sobie kupi, żeby się zawczasu przyzwyczajać. :face_with_head_bandage::face_with_thermometer::wink:
@dedlx ja na ogół stosuje szałwię. Nawet nie płucze a po prostu wypijam szklanke letniego naparu .

To pewnie tylko błonica gardła albo krtani.

Wiesz ,że jest dobry patent na ból gardła:
ZERO GADANIA ,JAK NAJMNIEJ JEDZENIA I PICIA…
Po prostu "buzia na kłódkę =jest szansa ,że śluzówka zregeneruje Ci się sama…
No i oddychaj przez nos ,a nie usta .
/niektórzy naturopaci polecają tez tzw. ssanie oleju -ale o tym poczytaj w necie.

1 polubienie

a to ciekawe bo jak jem se boczek tłusty to lepiej mi bo naoliwione

1 polubienie

Przeczytaj dokladnie te stronke, którą Ci podeslalam. Tam jest mowa o olejkach eterycznych.
Rybki w oliwie lub oleju zgniecione z twarozkiem na pastę tez dobrze zadzialaja.
I przy okazji zdrowe i smaczne
I syrop z cebuli (domowy - plastry cebuli zasypujesz cukrem i czekasz sz puści sok), czosnek np. z pomidorami tez sie sprawdzają, ale potem zioniesz jak smok wawelski.

Kupo sobie zapas cukierków do ssania. Gardło lubi być mocno nawilżone!

mniej gadać, soda sól kwas jakiś

Zrobilem se wymaz z gardla i czekam na wyniki. Doktur dopiero za tydzien ech.

Pytam babke czy mozna zrobic tez eymaz na rzezaczke to przerwala pisanie popatrzyla na nnie 10 sekund i nowi ze tylko z krei ech.

A przeciez czytsm ze to tez moze byc powod bilu gardla i leczy sie inaczej.

Dalej boli Cię??