Ipa okropnie suszy skórę. Podobno drogi oddechowe parzy. Używam do mycia elektroniki i jako odmrażacz do szyb. Zapach hmmm nie ciekawy i raczej nikt by go nie pił. Na opakowaniu jest informacja o toksyczności ale nie jestem pewien czy tak całkiem jest prawdą bo Ipa rozlany paruje w kilka sekund i znika całkowicie. Niedawno myłem płytę główną od lapka w Ipa w kuwecie. Zapomniałem zamknąć i w nocy zostało tylko troszkę na dnie.
Ja używałem również do mycia pcb po lutowaniu i czyszczenia zalanych komórek i laptopów. Szukałem informacji o działaniu na człowieka, ale wszędzie jest tylko karta produktu i “oficjalne” informacje o toksyczności. Znalazłem co nieco informacji w ściśle medycznych artykułach, gdzie pisali że zatrucie ma identyczne objawy i skutki jak zatrucie etanolem. “Zatrucia” drogą pokarmową są niezwykle rzadkie ze względu na smak izopropanolu, za to częste są przypadki upojenia po wdychaniu, o czym osobiście się przekonałem
Ja jak myję elektronikę mam wyciąg. I zapewne tobie jego brakowało.
Wyciągi były i zawsze włączone, bo topniki do bezołowiowego lutowia są gorsze niż pierdy diabła
Nabzdryngoliliśmy się całą brygadą czyszcząc podłogę ESD. Na kolanach, szmatą nasączoną IPA, kilkaset metrów kwadratowych… dwie godziny i wszyscy byliśmy bardzo weseli Co ciekawe kac po zabawie był praktycznie niezauważalny.
W firmie w której pracowałem i były takie maty sprzątaniem zajmowali się inni. Ale jak były maty to też pewnie miałeś bransoletkę antystatyczną na nadgarstku? Ja raz bawiąc się drukarką pod napięciem z bransoletką poznałem niesamowite uczucie prądu… Wiem powinienem ją był odpiąć.
Sa czy tego swinstwa nie uzywa (uzywalo) sie w pralniach chemicznych?
Miałem buty przewodzące, fartuch, bransoletkę (kajdanki ), na biurku mata przewodząca, siedziałem na fotelu ESD, chodziłem po podłodze ESD.
Kilkukrotnie poraził mnie prąd w takich warunkach - odczucia są wielokrotnie bardziej intensywne niż w warunkach “domowych”
Tak.
Nie świństwo. A znasz IPA z covida. rozcieńczone jako płyn do rąk.
Czyli juz wiem dlaczego mam uczulenie na te wszystki żele antycovidowe.
Po posmarowaniu rece przybierają kolor gotowanego raka i puchną.
A muszę sprawdzić czy przypadkiem tego nie dodają do płynów do mycia szyb i wszelkiego innego rodzaju spryskiwaczy domowych?
@666 pytalam o pralnie chemiczne, bo też po odbiorze ciuchów muszę je dobrze wywietrzyc
Ale alergie to roznie łapią, nie jest to wyznacznik szkodliwosci dla innych.
Żele miały około 40% Ipa. I tak może mocno uczulać. Ipa raczej jest w zimowym płynie do spryskiwaczy ze względu na niską temperaturę krzepnięcia i niską cenę.
Ostatnio taniej jest dodać alkohol etylowy z dodatkiem metylowego - techniczny etylowy, jako odpad produkcyjny jest prawie za darmo, a metylowy jeszcze tańszy
Czego nie pić?
Szczyn energetyzujących!!!
Wody bo człowiek nie źwierz.
Czysta woda w dużych ilosciach moze byc trucizną
A jej nadmiar jako taki smiertelna pułapką.
Utopic sie mozna lub zakrztusić.
Pozostale używki w postaci roznego rodzaju naparów czy wywarow spożywać tez w ilosciach umiarkowanych.
Dla mnie te kolorowe gazowane plyny o blizej nieokreślonym skladzie, czesto tajnym, mogą nie istniec.
Choc mam znajomego medyka (obecnie emeryt), ktory twierdzil, ze cola po odstaniu (czyli bez gazu) w warunkach polowych - czyli brak innej metody - moze bec zastosowana jako środek przeciw biegunce.
Wierzę mu na slowo.
Tak.Cola jest powszechnie stosowana jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe.Podobno picie wody w ilościach zalecanych przez lekarzy może wywołać nawet choroby.<-Tak mi powiedział specjalista od żywienia.Wychodzi więc na to,że nasz Devil wie co robi
Byle czego nie pić. Proste, jak świński ogonek.
Zeby było proste jak ogonek to świnkę trzeba na mróz wyprowadzić
A tu ciepło, dzis u mnie +20.
U mnie 7 na plusie, silny wiatr i mżawka.
Ja juz sprawdzam prognozy długoterminowe na Polskę. Dzis kupiłam ciepłe sniegowce i komplet frotowych skarpetek
Tylko gorzały w Hiszpanii nie nabywaj, bo się zniesmaczysz. W Polsce jest najlepsza. Wiem, bo degustowałem.