https://i.pl/dramat-samotnych-starszych-japonek-wybieraja-zycie-za-kratami-bo-nie-stac-ich-na-zycie-lub-domy-opieki/ar/c1p2-27185757
Polecam artykuły o wysokości przyszłych emerytur.
Jeżeli w Polsce będą się darli na temat wydłużenia wieku emerytalnego to przy aktualnej demografii, faktycznie na emerytury może nie starczać ZUSowi. Tym bardziej, że ten cały ZUS jest bardziej kroplówką do budżetu niż ubezpieczycielem tych, którzy płacą.
W Holandii od stycznia podwyższyli dość mocno składkę zdrowotno-emerytalną. Właśnie dziś pierwszy raz nową kwotę uiściłem. 159,99 euro miesięcznie.
Zaraz, zaraz, jak to było? Nie będziemy pracować do śmierci! Tak krzyczeli przeciwnicy podniesienia wieku emerytalnego przez rząd Tuska 10 lat temu.
No, to będziecie głodować do śmierci!
Dokładnie, tak! W innych krajach, znacznie bogatszych już od dawna jest od 67 lat. No ale w Polsce kasa z nieba spada według co poniektórych. Rząd ma, rząd da…
U mnie 65 lub bodaj 40 lat placenia skladek. Ale tez wesolo nie jest, bo tutejsze Seguro Social dlugi czas pobieralo bardzo niskie skladki od ludzi pracujacych na wlasny rachunek, a kobiety ze wzgladu na systemowe uniemozliwianie im pracy w lepiej platnych zawodach musialy liczyc na rente po mężu lub alinenty od dzieci. Ogolnie nasz ZUS przy tym to oaza spokoju i porzadku.
Jakie przestępstwo popełnić w takim razie?
Bo ja wiem? Batonik ukrasc to chyba za malo?
Dożywocie dostac jest faktycznie ciężko?
Zabić paru bandziorów. Wtedy dożywocie murowane, a i społeczeństwu się przysłużysz. Inna opcja to nabrać kredytów i ich nie spłacać i poszaleć dopóki Cię nie zamkną.
Kredytow to lepiej nabrac i zwiac do jakiejs bananowej republiki. Tam cie bedzie stac na dom i jedzenie
A opieka lekarska moze byc lepsza niz PL, poza tym szamani taniej biora…
W więzieniu masz wszystko oprócz wolności
Byle Cie przedterminowo nie zwolnili za dobre sprawowanie.
to może być problem
Ważne jest też dopasowanie. By nie być dziewczynką do ruchania
Brejvik z tym problemu nie ma…
Te coś mnie się nie zgadza. Na emeryturze składka emerytalna?
Nie wszystko. a właściwie nie masz tam nic. Bzdury się opowiada o super jedzeniu. Na śniadanie pół bochenka chleba tak 3 dniowego 10 cm kiełbasy po 8,99/kg ciętej po skosach kostka czegoś co nigdy masłem nie było i tyle.
Tak. To jest składka też i emerytalna. Wszystko się płaci do końca życia od początku życia zawodowego.
Przecież u nas od emerytury czy renty też się płaci, może już nie składkę, ale podatek. To trochę absurd, ale tak jest.
Skladka zdrowotno- emerytalna.
Ja tez z hiszpanskiej emerytury mam odpis na skladke zdrowotna i podatek dochodowy.
Jest progresywna max. 47%.
Ale leki i opieka medyczna bezplatna.
No chyba, że dodatkowo sobie mam kaprys wykupic ubezpieczenie prywatne. Lub koniecznosc, bo podobnie jak duzy analfabetyzm jesr spadkiem po Franco sa tez grupy ludzi, którzy na Seguro nie placili - bardzo biedni, zyjacy z prac dorywczych lub bardzo bogaci, ktorzy mieli swoje sposoby.
To jest skladka zdrowotna czy ogolnie podatek dochodowy?