Czy będziemy drugą Japonią?

Składka zdrowotna i podatek są u nas, oczywiście, że są, co miesiąc odciągane, ale składka emerytalna?

2 polubienia

Mysle, ze gdzies nastapilo pomylenie pojęć? Skladke emerytalna to moze placa dodatkowo dorabiajacy emeryci?

1 polubienie

Pamiętam, jak Wałęsa chciał z Polski zrobić drugą Japonię. Teraz okazuje się, że mamy szczęście, iż to mu się nie udało. :stuck_out_tongue_winking_eye:

5 polubień

Co nie udało? “Według dostępnych danych Policji liczba samobójstw wśród seniorów w latach 2013–2020 wzrosła z 1 437 do 1 606 rocznie. Średnia liczba nieudanych prób samobójczych ogółem w tej grupie wiekowej wyniosła w 2020 roku 2 210. Z roku na rok ich liczba jest coraz większa.”

Sprawdziłem. Faktycznie, nie płacę składki emerytalnej, ale odciągają mi 1,50 euro miesięcznie kosztów manipulacyjnych tej emerytury, cokolwiek to jest…

3 polubienia

Wałęsa panie to nie całkiem był dla nas dobry

Ciesz się, że to tylko taka “zawrotna” kwota :slight_smile:

1 polubienie

Ja nie place zadnych skladek, zdrowotne odprowadzone jest automatem, nawet nie wiem ile,a podatek to płacę dochodowy od całości z odliczeniem na wiek i sa jakies jeszcze ulgi na zakup sprzętu, ale na szczescie jestem na tyle zdrowa, że z nich nie korzystam :rofl::wink:

No przecież ja też nie płacę zdrowotnego fizycznie, w banku, czy przelewem. Jest n=mi to odciągane, więc też nieuniknione. Mało tego, jak prowadziłam własną działalność, to MUSIAŁAM po raz drugi, czyli PODWÓJNIE, odprowadzać ryczałtową składkę zdrowotną, czy miałam w danym miesiącu przychód, czy nie!
Teraz jest lepiej, bo wprowadzono tzw. nierejestrowaną działalność gospodarczą i wolno mi be rejestrowania firmy zarobić miesięcznie do min. krajowego i tylko 1x w roku rozliczać podatek.

1 polubienie

No właśnie nie wolno. To przywilej osób które jeszcze nie miały działalności.

Powstawanie Drugiej Japonii z Polski wg benaska:

3 polubienia

do 3/4minimum …

to drugie to kupa gruzu?

Czemu się koleżance z gruzem skojarzyło?

2 polubienia

kupa gruzu i krwawicy…bo czerwona może? :thinking: w wyniku tego kapitalizmu krwiopijców …

1 polubienie

Prxypomina zachowanie rtęci, ale czerwone?

1 polubienie

Ruski wywiad wojskowy wraz
szczątki po murze gdy on trzasł. :rofl:

2 polubienia

a widzieliście, że mamy obrazki dedykowane pod dział na górze ? :thinking:

Nie, nie tylko. Jest ograniczenie: można wprowadzić działalność rejestrową dopiero po 3, czy 5 lartach od zamknięcia swojej zarejestrowanej działalności. U mnie minłeo 10 lat, więc nie pamiętam, czy jest 3 lat? 4? czy 5. Ale nie dłużej

1 polubienie

a lava lamp is lit up with red bubbles coming out of it