Czy branża IT dyskryminuje kobiety?

Że co że jak że hę? :thinking: :wink:

Postraszyles

W branży przedszkolnej i pielęgniarskiej kiepsko płacą - dlatego mężczyźni się tam raczej garną. Cieżko i niewdzięcznie… Patriarchat nie widzi w opiece nad dziećmi i chorymi specjalnej wartości… Przedszkolanek mógłby też być posadzony o niezdrowe zainteresowanie dziećmi - totalna dyskryminacja mężczyzn. Myślę że pan kosmetyk ( :face_with_hand_over_mouth:) mógłby zostać uznany od razu za geja - co nie każdemu mężczyźnie by się spodobało - no i zarobki też nieporywające - no chyba że ktoś ma sieć salonów kosmetycznych i zatrudnia wykwalifikowanych pracowników.

2 polubienia

Już widzę te tłumy mężczyzn walące do przedszkoli marzące o słuchaniu pisku i notorycznego psepani … walczą wprost o miejsce do pilnowania gili i tłumaczenia dlaczego Stasiowi Jaś nie powinien sypać piasku za kołnierz…

4 polubienia

@okonek Tzn często wyświetlają mi się często reklamy o kursach programowania. Wiele jest skierowanych do mężczyzn, ale i sporo do pan - czy jakiś inny tryb nauczania - tęgo nie wiem…

@Nunu Pracuje z niepełnosprawnymi. Mamy pana trenera - zupełnie inne podejście - hierarchia, dyscyplina, posłuch, mocne stawianie granic - inne zupełnie od kobiecego podejście do tematu.

1 polubienie

Wielu fryzjerów (damskich) to panowie - geje i wcale się z tym nie kryją. Choć może to nie panowie a jakaś 32-ga, czy 17-ta płeć? kto ich tam wie :slight_smile:

1 polubienie

Oczywiście mógłbym napisać jakiś kontr tekst w stylu: ”W branży komunalnej i drogowej kiepsko płacą - dlatego kobiety się tam raczej nie garną. Ciężko i niewdzięcznie… Matriarchat nie widzi w wywozie fekaliów i kopaniu rowów specjalnej wartości… itd., itp. …”, ale po co? I tak rzeczywistości to nie zmieni. Nie popadajmy w jakieś tunelowe postrzeganie rzeczywistości. Świat jest tak urządzony, że są dwie płcie, czy też od jakiegoś czasu najliczniej występujące w populacji dwie płcie. Jak by nie patrzeć, zakłamywać rzeczywistości i nie szukać wyjątków od reguł, każda z obu populacyjnie dominujących płci rożni się między sobą na poziomie predyspozycji fizycznych, behawioralnych i psychoemocjonalnych. Taki jest porządek rzeczy i żadne odgórne regulacje nie są w stanie tego zmienić.
Osobiście jestem zwolennikiem wyrównania płac w przypadku wykonania jednakowej pracy, nie sprawowaniu takiego samego stanowiska - bez względu na płeć i tego, by każdy za uczciwą i sumienną pracę był satysfakcjonująco wynagradzany. Jeżeli te warunki będą spełnione, nie potrzebne będą żadne odgórne regulacje, parytety płciowe i inne komuno-socjalistyczne wymysły.

2 polubienia

:stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

Kolego te “wymysly” to nie tylko komuna i socjal. Tzw. prawica tez ma to samo za uszami.
Inne opakowanie tylko.

1 polubienie

Ja znam tylko jedną kobietę zajmująca się IT. Nigdy dotąd nie zastanawiałam się dlaczego raczej chłopaki zajmują się tą branżą.
Dużo jest teraz policjantek, tramwajarek i kierowców autobusów w wydaniu żeńskim. Kierowczyń? Kierowniczek? Kierowaczek autobusowych?

1 polubienie

IT to dość szerokie pojecie.
Po naszemu systemowiec.
Zastosowanie technologii? Nie tylko informatycznych. Niestety w tym spotykasz sie z tzw. szklanym sufitem.
Dobrze placa to i walka o byt? Cel uswieca srodki?

1 polubienie

Może rzeczywiście jest tak, że szeroko pojęta informatyka, programowanie, IT jest jakoś skorelowane bardziej z męskim mózgiem. Ja na pewno nie mogłabym się czymś takim zajmować nawet gdyby płacili mi dużo pieniędzy. Moje szare komórki nie pojmują niektórych rzeczy i nie można ich w tym wytrenować. Absolutnie brakuje mi predyspozycji.

Ciekawe co ET myśli o branży IT?

3 polubienia

W polskich realiach podział na prawicę i lewicę to wyłącznie kwestia politycznego marketingu, mająca niewiele wspólnego z prawdziwą prawackością i lewackością. Przykładowo obecnie PiS realizuje tak socjalistyczne projekty, że nie nawet nie śniły się w najmokrzejszych snach socjalistów. Z kolei socjalistyczna lewica zgłasza postulaty w zakresie liberalizacji gospodarki i swobód obywatelskich, na myśl o których prawaków oblewają zimne poty. Itd., itp. …
Tak więc sorry, ale podział na polską prawicę i lewicę jest wyłącznie dla doraźnych potrzeb i tak ulotny, jak pierd na wietrze.

1 polubienie

A mi bycie zerojedynkową nie przeszkadza. Tylko mam rozliczne zainteresowania. I jest to jeden z elementow zycia.

1 polubienie

IT film

klauny ubrane w stroj klauna sa calkiem fajne jako cyrkowa rozrywka. Przynajmniej zwierzat nie tresuja.
Ktos tu uzywa ksywki Pennywise?

Tzn fekalia trzeba wywieść, bo inaczej nas zaleją… a dzieci, cóż: „takie Rzeczpospolite jakie ich młodzieży chowanie…”

@czarny_rycerz Uważam, że pracujący w edukacji od żłobka powinni być dobrze opłacani. Ale żeby tak się stało, ktoś wysoko postawiony musi uznać że opieka nad młodym pokoleniem, jego wychowanie i edukacja są ważne… Gdyby kobiety akceptowały zastaną sytuację to dalej nie miałybyśmy prawa głosu, możliwości wyboru partnera życiowego, możliwości edukowania się, pracy, a nawet prawa jazdy. Tak, płcie są dwie. Tylko żeby nie pójść za daleko w tym co dla danej płci „naturalne”, na czym ma poprzestać i na jakim polu się spełniać. A patriarchat także nie szanuje tych co niżej w hierarchii - nawet mężczyzn…. No i większość psychologów i psychiatrów którzy tworzyli podwaliny psychologii to byli mężczyźni - więc męskie spojrzenie - męski paradygmat - nie mówiąc o tym że wiele badań zostało przeprowadzonych na amerykańskich studentach psychologii :face_with_hand_over_mouth:

1 polubienie

Staram się mówić kierowczyni - chociaż i kietowniczka brzmi dobrze :upside_down_face:

1 polubienie