Że co że jak że hę?
Postraszyles
W branży przedszkolnej i pielęgniarskiej kiepsko płacą - dlatego mężczyźni się tam raczej garną. Cieżko i niewdzięcznie… Patriarchat nie widzi w opiece nad dziećmi i chorymi specjalnej wartości… Przedszkolanek mógłby też być posadzony o niezdrowe zainteresowanie dziećmi - totalna dyskryminacja mężczyzn. Myślę że pan kosmetyk ( ) mógłby zostać uznany od razu za geja - co nie każdemu mężczyźnie by się spodobało - no i zarobki też nieporywające - no chyba że ktoś ma sieć salonów kosmetycznych i zatrudnia wykwalifikowanych pracowników.
Już widzę te tłumy mężczyzn walące do przedszkoli marzące o słuchaniu pisku i notorycznego psepani … walczą wprost o miejsce do pilnowania gili i tłumaczenia dlaczego Stasiowi Jaś nie powinien sypać piasku za kołnierz…
@okonek Tzn często wyświetlają mi się często reklamy o kursach programowania. Wiele jest skierowanych do mężczyzn, ale i sporo do pan - czy jakiś inny tryb nauczania - tęgo nie wiem…
@Nunu Pracuje z niepełnosprawnymi. Mamy pana trenera - zupełnie inne podejście - hierarchia, dyscyplina, posłuch, mocne stawianie granic - inne zupełnie od kobiecego podejście do tematu.
Wielu fryzjerów (damskich) to panowie - geje i wcale się z tym nie kryją. Choć może to nie panowie a jakaś 32-ga, czy 17-ta płeć? kto ich tam wie
Oczywiście mógłbym napisać jakiś kontr tekst w stylu: ”W branży komunalnej i drogowej kiepsko płacą - dlatego kobiety się tam raczej nie garną. Ciężko i niewdzięcznie… Matriarchat nie widzi w wywozie fekaliów i kopaniu rowów specjalnej wartości… itd., itp. …”, ale po co? I tak rzeczywistości to nie zmieni. Nie popadajmy w jakieś tunelowe postrzeganie rzeczywistości. Świat jest tak urządzony, że są dwie płcie, czy też od jakiegoś czasu najliczniej występujące w populacji dwie płcie. Jak by nie patrzeć, zakłamywać rzeczywistości i nie szukać wyjątków od reguł, każda z obu populacyjnie dominujących płci rożni się między sobą na poziomie predyspozycji fizycznych, behawioralnych i psychoemocjonalnych. Taki jest porządek rzeczy i żadne odgórne regulacje nie są w stanie tego zmienić.
Osobiście jestem zwolennikiem wyrównania płac w przypadku wykonania jednakowej pracy, nie sprawowaniu takiego samego stanowiska - bez względu na płeć i tego, by każdy za uczciwą i sumienną pracę był satysfakcjonująco wynagradzany. Jeżeli te warunki będą spełnione, nie potrzebne będą żadne odgórne regulacje, parytety płciowe i inne komuno-socjalistyczne wymysły.
Kolego te “wymysly” to nie tylko komuna i socjal. Tzw. prawica tez ma to samo za uszami.
Inne opakowanie tylko.
Ja znam tylko jedną kobietę zajmująca się IT. Nigdy dotąd nie zastanawiałam się dlaczego raczej chłopaki zajmują się tą branżą.
Dużo jest teraz policjantek, tramwajarek i kierowców autobusów w wydaniu żeńskim. Kierowczyń? Kierowniczek? Kierowaczek autobusowych?
IT to dość szerokie pojecie.
Po naszemu systemowiec.
Zastosowanie technologii? Nie tylko informatycznych. Niestety w tym spotykasz sie z tzw. szklanym sufitem.
Dobrze placa to i walka o byt? Cel uswieca srodki?
Może rzeczywiście jest tak, że szeroko pojęta informatyka, programowanie, IT jest jakoś skorelowane bardziej z męskim mózgiem. Ja na pewno nie mogłabym się czymś takim zajmować nawet gdyby płacili mi dużo pieniędzy. Moje szare komórki nie pojmują niektórych rzeczy i nie można ich w tym wytrenować. Absolutnie brakuje mi predyspozycji.
W polskich realiach podział na prawicę i lewicę to wyłącznie kwestia politycznego marketingu, mająca niewiele wspólnego z prawdziwą prawackością i lewackością. Przykładowo obecnie PiS realizuje tak socjalistyczne projekty, że nie nawet nie śniły się w najmokrzejszych snach socjalistów. Z kolei socjalistyczna lewica zgłasza postulaty w zakresie liberalizacji gospodarki i swobód obywatelskich, na myśl o których prawaków oblewają zimne poty. Itd., itp. …
Tak więc sorry, ale podział na polską prawicę i lewicę jest wyłącznie dla doraźnych potrzeb i tak ulotny, jak pierd na wietrze.
A mi bycie zerojedynkową nie przeszkadza. Tylko mam rozliczne zainteresowania. I jest to jeden z elementow zycia.
IT film
klauny ubrane w stroj klauna sa calkiem fajne jako cyrkowa rozrywka. Przynajmniej zwierzat nie tresuja.
Ktos tu uzywa ksywki Pennywise?
Tzn fekalia trzeba wywieść, bo inaczej nas zaleją… a dzieci, cóż: „takie Rzeczpospolite jakie ich młodzieży chowanie…”
@czarny_rycerz Uważam, że pracujący w edukacji od żłobka powinni być dobrze opłacani. Ale żeby tak się stało, ktoś wysoko postawiony musi uznać że opieka nad młodym pokoleniem, jego wychowanie i edukacja są ważne… Gdyby kobiety akceptowały zastaną sytuację to dalej nie miałybyśmy prawa głosu, możliwości wyboru partnera życiowego, możliwości edukowania się, pracy, a nawet prawa jazdy. Tak, płcie są dwie. Tylko żeby nie pójść za daleko w tym co dla danej płci „naturalne”, na czym ma poprzestać i na jakim polu się spełniać. A patriarchat także nie szanuje tych co niżej w hierarchii - nawet mężczyzn…. No i większość psychologów i psychiatrów którzy tworzyli podwaliny psychologii to byli mężczyźni - więc męskie spojrzenie - męski paradygmat - nie mówiąc o tym że wiele badań zostało przeprowadzonych na amerykańskich studentach psychologii
Staram się mówić kierowczyni - chociaż i kietowniczka brzmi dobrze