Dla muzulmanina religia jest prawem - pojecie co cesarskie cesarzowi, a co boskie Bogu jest dla nich pustoslowiem. A czy akurat islam jest jednolity? Miedzy sobą sie tez wyrzynaja i to z zacieciem porownywalnym do sredniowiecznych wojen religijnych w Europie. A kazda religia jako zespol zachowan ma tendencje dyktatorskie.
Niestety, polski kościół katolicki od wieków nie stosuje się do słów Chrystusa, która nakazywał oddzielać, to co boskie, do tego, co cesarskie. Nie mówiąc już o ubóstwie i skromności.
To protestanci temu zaprzeczyli, nie widząc nic złego w pomnażaniu majątku, pod warunkiem, że robi się to pracą i uczciwością. Stworzyli pierwociny kapitalizmu i opieki społecznej, a czym w kościele katolickim mowy nie było.
A przy okazji popalili sobie ludzi na stosie i dziś w opinii powszechnej przypisuje się to obu inkwizycjom kościelnym, które też takie święte nie były, ale też i nie okrutne, jak się je niesprawiedliwie osądza.
To tylko dwie inkwizycje byly? Wydawalo mi sie, że wiecej?
Katolickie dwie. Biskupia, jako pierwsza, później doszła papieska. Pisałem już tu o tym. Była jeszcze hiszpańska i portugalska, ale one były świeckie. o czym doskonale wiesz.
No i urzędy protestanckie.
Hiszpanska to raczej ekonomia sie zajmowala, wiara byla dodatkiem
Byc moze bardziej to zaangazowanie widac bylo wlasnie na terenach obecnej Holandii, gdzie w ramach wojen dynastycznych tłukli sie katolicy z protestantami.
A przeciez Torquemada jako doradca Izabeli i Ferdynanda bardziej zajmowal sie napelnianiem szkatuly krolewskiej niz zastanawianiem sie ile diablow zmiesci sie na łebku od szpilki, zostawiajac ten dylemat mnichom i mniszkom. Sam zajal sie stworzeniem podatku od luksusu i odkopywaniem nieboszczykow po to zeby wytoczyc im proces i potomkow w majestacie prawa majatku pozbawic.
No i namowieniem do sfinansowania wypraw Kolumba. Ale cywilem nie byl, a dominikaninem.
I połowicznym Żydem. Chodziło mi o to, że nie podlegała władzy papieskiej.
Przechrzta byl z pochodzenia. Chyba w trzecim pokoleniu. A czy polowicznym? Jego wuj, kardynal byl potomkiem konwertyty. A czy jego rodzice byli ochrzczeni? Pewnie tak.
Tak dobrze już tego nie pamiętam. Ale mam zamiar popełnić dłuższy tekst o inkwizycjach, to się przedtem poduczę.
Mem jest prawdziwy do bólu. i dobrze było by znać choć podstawy powstania kościoła.
Pianę na ustach ten mem wywołać może u fanatyków religijnych.
A teraz, skoro tak się wypowiedziałeś, to wskaż choć na jeden fałszywy punkt tego mema i uzasadnij, dlaczego jest fałszywy. A ja, potrafię z głowy, punkt po punkcie, podpierając się wiedzą, faktami. udowodnić, że wszystkie te punkty są świętą prawdą. Startujesz do dyskusji?
Napisalem POMIJAJĄC TREŚĆ. Zgadzam się z treścią, chodziło mi jednak z tego co pamiętam o to, że zrobiła to taka i taka osoba. A nie wiem. Teraz jestem tylko kaczką. Znaczy foką
Gumowy, i to właśnie nazywa się “atakiem na kosciol” W tym mamie nie ma ani słowa nienawiści czy agresji. Jest diagnoza. A tego boi się kler, tak samo jak PiS niezależnych sądów, prasy, czy samorządów.
Mam więcej racji teoretycznej, światopoglądowej, niż ten cały Kościół z jego mega fałszywą i mega ogłupiającą religią wiadomonacyjną, diabelską.(no i oczywiście mam więcej racji teoretycznej, światopoglądowej, niż ta cała ogłupiająca nauka).
Zobaczcie, ile tu naprodukowaliście tekstów w tym temacie. A o wiele mądrzej zrobilibyście, przyjmując mnie za swój autorytet, i czytając przede wszystkim moje opinie i poglądy, bo przecież nie tylko poprawniej ogarniam światy religii i nauki, to jeszcze reprezentuje mega rozległe Wszechświaty Równoległe.
Tak więc mądry człowiek będzie rozumiał, że dobro i mądrość światopoglądowa są przy mnie, i tego będzie się trzymał. Bo przecież nie będę nikogo prosił, aby kierował/a się przede wszystkim moimi poglądami, moim nauczaniem o jednoznacznej wyższości DSHN-u nad nieharmonijną, patologiczną, ogłupiającą cywilizacją ludzką.
Na plus Kościołowi można zapisać przy calej jego fałszywej i ogłupiającej religii, że jednak dzięki niemu dało się mi odtworzyć prawdziwe Nauki Świetlistego Nadczłowieka, JEZUSA z Nazaretu.
Jak sam swego czasu napisałeś jesteś leniem, więc autorytetom obibokom zdecydowane NIE.
Nie byłeś, nie jested i nigdy nie zostaniesz autorytetem, ponieważ nie ma na to ani jednego, choćby minimalnego powodu.
Chyba nie dostrzegasz zalet lenistwa, bo lenie dążą do efektywności działań, aby przy najmniejszym wkładzie, wysiłku, osiągać największe efekty. Poza tym, lenie tworzą sobie najlepsze, pożądane warunki do używania rozumu, aby najwięcej rozumieć, ogarniać. Dlatego to ja najbardziej aspiruję do stanowiska Przewodnika Ludzkości. Jesteś w stanie to pojąć, zgodzić się ze mną, co do zalet lenistwa?
Leń to z definicji osoba niechętna do pracy, więc ciężko mówić o efektach, bo osoba taka jedynie dużo pisze, a nic nie robi
Przede wszystkim lenie się lenią
Nie @harmonik , ty jesteś leniem bezproduktywnym. Masz jakieś wspaniałe pomysły, ale kiedy pytamy cie o ich realizację, to zwalasz to na innych, nie precyzując jak miałoby sie to dokonać.
Budowę HMP uzależniasz od wybrania Cię Przewodnikiem Ludzkości, choć dobrze wiesz, że nikt cie na takie stanowisko nie wybierze (nawet muszki owocówki)
Gdy zapytałem cie kiedyś o biznesplan budowy HMP w kontekście materiałów budowlanych, transportu, siły roboczej, wywiezienia gruzu po demolce wszystkiego co ludzkość postawiła dotychczas – odpowiedziałeś, że “to się zrobi bez problemu i niech inni sie o to martwią, ja to tylko wymyśliłem i wystarczy”.
Jesteś leniem do sześcianu i nic tego nie zmieni.
Do tego niezbyt lotnym umysłowo.
Szkoda że nie jest na tyle lotnym by sie stad ulotnić