Jako pokute odmów litanię do Tadeusza Rydzyka.
Chyba Cię drze!
Może być wpłata 666 zł na konto episkopatu.
Dla mnie wiara w Boga a religia, ktora tworza przeciez ludzie, to dwie odrebne sprawy. Dlatego wiara jako taka nie podlega, moim zdaniem dyskusji. Dyskutujemy tu o tym, co ludzie z ta wiara czynia. Co robia w jej imieniu? Co robia w imieniu Bogaß ? Czyzby utozsamiali sie z Bogiem? Jesli tak, to DLACZEGO???
Zgadzam sie z Toba, ale: sa ksieza, rowniez biskupi, rowniez papiez (!) ktorzy protestuja. Tylko o tych protestach jest cicho, prawie o nich nie slyszymy. Dlatego wydaje sie sie, ze zli sa wszyscy. Zlo wrzeszczy, dobro jest ciche. Miejmy nadzieje,ze to zlo samo siebie w koncu zabije.
I tu masz racje: dobry jest skromny i nie “pokazuje sie”. Dlatego tych dobrych nie widac. A trudno przeciez oczekiwac od papieza, zeby codziennie polskiemu duchowienstwu (jego czesci) poswiecal homilie…
Ja sie obawiam, ze KK ma powazniejsze problemy niż zasciankowa Polska…
A cos ty sie tak zrobila na czarno?
Az sie przestraszylam
KK w sensie swiatowym z cala pewnoscia. Dlatego wspomnialam o papiezu.
W najbliższym mojego domu kościele dwóch księży, którzy są naprawdę super, mają powołanie, podejście do ludzi, nie mają żadnego zadęcia i zadufania w sobie charakterystycznego dla wielu księży, nie wpychają się z butami w tematy, w które wpychać się nie powinni i zawsze są na wyciągnięcie ręki ludzi, nie odstają też od współczesnych realiów…tacy naprawdę super ludzie, są…tępieni.
Na rzecz tych mówiących o polityce więcej niż o religii, narzucającym wiernym w kazaniach poglądy polityczne (PiS jako jedyna słuszna partia dla katolika), rzucających mową nienawiści na prawo i lewo, zakłamanych, zachłannych, (za przeproszeniem), śmieci w koloratkach
Poważnie, nie wiem, czego oczekuje od społeczeństwa instytucja stawiająca na takich ludzi, a spychająca na margines i w swoich szeregach prześladująca tych pierwszych.
Czego oczekuje? Baranów do manipulowania i pieniędzy.
Ajko nie zartuj, przecież Kościół ma CAŁĄ ARMIĘ OBROŃCÓW…
To “publiczne spowiadanie i wyznawanie grzechów” ma na celu oczyszczenie sumienia i uzyskanie społecznego rozgrzeszenia!
AMEN!
Zaczal bym od tego,co kto rozumie,pod slowem KOSCIOL.
Dla mnie to ogol wiernych,ktorzy staraja sie zyc wedlog dekalogu.
Celowo pisze ,staraja sie z6c’’ bo badzmy szczerzy,nikt krysztalowo czysty nie jest,ale przynajmniej stara sie z6c,wedlog prztkazan.
Wylaczam z tego fanatykow religijnych,bo to zakala wiary.
Kosciol jako bidynek,nie znaczy dla mniecwiecej,niz urzad miejski,czy inny budynek urzytecznosci publicznej,.
No i jeszcze jedno znaczenie,hierarchowie KK.
Kazdy wie i slyszy co wyprawiaja,absolutnie pod to nie podciagam wszystkich ksiezy,bo wyrzadzil bym wielu krzywde.
Ale ci ksieza z powolania,maja zasieg lokalny,oni,nie dbaja o wizerunek medialny,nie d9ja swych parafian,jak indianskie krowy.nie krzycza z ambony,ze trzeba zrobic zrzutke,na nowe opony do mercedesa ksiedza proboszcza.
Ci z powolania,robia co do nich nalezy w ciszy,bez rozglosu.
Reasumujac,moje prywatne zdanie,wiara,jak najbardziej,wrtosci chrzescjanskie tak.
Hmm religia,juz tutaj pisalem,to swego rodzaju folklor,
Minely czasy,gdy ksiadz laskawca przeczytal biblie i podawal wiernym swoja intetpretacje,ktora zmieniala sie w zaleznosci od potrzeb.
Teraz kazdy moze biblie poczytac i wyciagnac swoje wnioski.
Owszem,jest grupa lidzi,ktora i biblie intetpretuje na minus,wyciagajac opaczne wnioski.
Biblia mie jest rokumentem,czy to naukowym,czy Jistorycznym,w biblii mozna szukac porad,na wszelkie zyciowe problemy,widzac,te dobre strony.
WIARA TAK fanatyzm religijny NIE zaklamanie ksiezy,hierarchow koscielnych NIE.
Ich nie widać owszem, ale czy ich ktoś szuka z tych krytykujących?
Najczęściej osoby, które szukają fajnego księdza czy spowiednika znajdują go -przynajmniej tak słyszałam.
Sporo tu odpowiedzi i wątków i trudno mi teraz do wszystkich się odnieść. Postanowiłam skorzystać sobie z ciepełka i słoneczka i się powygrzewać. Dlatego pozwólcie, że podzielę się kilkoma spostrzeżeniami.
1.Wiadomo, że temat jest ważny i poważny i jest nas tu tylu, że ile ludzi, tyle punktów widzenia i różnorodność podejść zarówno do tematyki, pytającego, czy ogólnie do pytań.
2.Wahałam się, czy poruszyć ten temat, bo z grubsza wiadomo, czego się spodziewać i po kim. Jednak cieszę się, że nie ma tu tego typowego tutaj rozbierania na czynniki pierwsze mojego opisu tylko po to, żeby się przyczepić i jak to pisze collins skompromitować.
…
Kolejne wnioski na piszę po kąpieli
A w ogóle coś tu robisz? Przecież praktycznie nie uczestniczysz w naszym forum…?
Za to zapodałaś bardzo kontrowersyjny temat w taki sposób, że spójrz tylko jakie ziarno zasiałaś… a sama zamilkłaś…
I na tym zakończę analizę Twojego wpisu…
Póki co…, jeśli nie będę wywołana do tablicy po dalsze Twoje wersy…
Wygrzewała się.
Ci pseudoobroncy,wiecej szkody robia kosciolowi,niz pozytku.
To sa zazwyczaj ludzie typu,kochaj blizjiego swego,az koszula spadnie z niego’’
Kosciol,jako wierni,nie dzialacze ,fanatycy,hierarchowie,sam sie obroni…
To bedzie takie odsiewajie ziarna od plew.
Kto i zabroni yc wierzacym?
Modlic sie w zaciszu domowym,pomoc komus incognito?
Bog Jest wszedzie,wszedzie nas wyslucha,nie tylko w budynku,dumnie zwanym kosciolem.
Mysle,ze gdyby Chrystusponownie przyszedl na swiat,sam by sie przybil do krzyza,widzac tych,obroncow kosciola’’
Myślę, że niektórym się podoba atakowanie kościoła, atakowanie tego co ważne, atakowanie dobra…takie głupie, straszne czasy. Ludzie chcą żyć jakby Boga nie było. Ale Bóg jest, nie umarł, to my umrzemy. A niektórzy są tak pewni siebie w kwestii śmierci, życia po śmierci i istnienia Boga. Jak wielkie zaskoczenie będzie kiedy już umrą.
Taaa i wszystko zawsze schodzi na pis i kosciol