Czy jeszcze ktoś stanie w obronie Kościoła?

A Ty collins02 wiesz, że Jezus też był antyklerykałem ?

I Ty autorze / autorko pytania ?

1 polubienie

Moim zdaniem w najlepszej sytuacji jest pół na pół tych “dobrych” i “niedobrych” księży, a także ogólnie kapłanów

Serio - Ci źli przecież też często udają dobrych. Np pedofili w kościele często się nie podejrzewało o takie sprawy itd

Już nie mówiąc o tym czego Jezus nas w biblii nauczał względem kapłanów …

Ja tam nie mam złudzeń, że w Kościele się coś poprawi

Co prawda największa tragedia pod tym względem już dawno w KK minęła, ale ta instytucja zawsze była zepsuta. Już Faryzeusze byli zepsuci za czasów Jezusa i Jezus nas ostrzega, że przyjdzie wielu niewierzących kapłanów

To nie jest przypadek, że wszędzie w Europie istnieje świeckość, która u nas zaczyna podupadać

Nawet w krajach protestanckich przecież jest. Nawet w Turcji i Iranie są umiarkowani i prędzej się spodziewam, że w krajach muzułmańskich (arabskich) się cofnie na umiarkowany islam niż, że KK się naprawi.

Chociaż i z tym cofnięciem się w krajach arabskich nie będzie łatwo, bo tam akurat kapłani żyją skromnie itd.

Turcja wprowadziła sobie świeckie państwo jakoś pod koniec lub po I wojnie światowej.

W świecie islamu nie było takiej patologii jak w Europie pod względem kapłanów i dlatego u nich się tak nie załamało jak u nas. Od jakiegoś czasu dopiero istnieją tam pewne problemy, ale jak słychać ostatnio to się poprawiło i w Iranie i w Arabii Saudyjskiej nawet trochę.

Franciszek też robi publicznie dużo dobrego, ale ta instytucja i tak jest taka tylko na pokaz

A Caritas pomagał uciekać pod koniec II W. Ś. niemieckim zbrodniarzom do Argentyny …

Ja tam jestem ciekaw Ajko ile masz lat ?

Co do patologii w świecie islamu to może była mniejsza -nie wiem, możliwe.
Nie interesowałam się tym szczerze pisząc.
Z drugiej strony mam wrażenie, że jest to szczelniejsze środowisko.

Od jakiegoś czasu interesuję się aferami związanymi ze związkiem wyznaniowym Światków Jehowy, bo tam w wielu krajach pękła skorupa wreszcie. Od problemów z alkoholem, przez jakieś dziwne interesy na pedofili kończąc. Mam nadzieję, że i w Polsce wreszcie zacznie się o tym mówić względem i nich. Każdy mówi , że to dobrzy, nieszkodliwi ludzie… No zależy kto po pierwsze, a po drugie jako organizacja są bardzo szkodliwi i niebezpieczni wręcz.

Zamierzam do tego ogólnie, że każda wiara ma swoje za uszami. Rozliczyć wielu win i nieszczęść często już nie ma jak.
Szkoda, że na afery obecne najczęściej władze kościelne reagują tak, że ręce opadają.
Ludzie czekają na szczerość i prawdę, skruchę. Zrobić pewnego rodzaju reset i wtedy możliwe, że będzie dobrze.

4 polubienia

@anon75849589 co sie bede rozdrabnial masz caly bar do lozka,wybieraj co chcesz))
Google Photos

3 polubienia

@anon75849589 Wiekszosc polakow luni tylko krytykowac i narzekac.
Na pytamy mamy jak w raju,tylko kilku narzekaczy.
Czy naprawde ludzie nie u ieja widziec pozytywnej strony zycia?

2 polubienia

@Kropla Nie bedzie inaczej,nic nie zmieni zaden reset.
Religie/organizacje,sa poprostu takie,jacy sa ludzie .
Moge sobie dac palec 9bciac,ze z chwila dojscia do stamowiska przez tych krytykujacych,bedzie to samo.
Ot poprostu tacy sa ludzie,taki przekroj spoleczenstwa.
Ani ksieza,ani politycy,nie przybyli z kosmosu,to sa ci Kowslscy tylko w wersji Pro))

2 polubienia

@Leone_Marco ja potrafię , prosiłam o filiżankę kawy , dostałam całą restaurację :wink:

1 polubienie

Nie bede drobiazgowy))

1 polubienie

FB_IMG_1566885861866
Dodajmy jeszcze:

• Nie chodziłem do spowiedzi
  • Nie nakazywalem celibatu
  • Nie mówiłem że jesteście nieomylni
  • Nie nakazywalem ślepego posłuszeństwa
  • Nie kazałem chrzcic niemowląt
    Itd, itp.
10 polubień

@Kropla Jest grupa ludzi,ktorzy beda krytykowac,wszystko i wszystkich,bo tylko 9ni sa ,wspaniali’’ maja sposob na wszystko,jak nasz @Harmonik )))

Pomijając treść, to tego mema i tak nie zrobił ktoś wierzący “poprawnie” a osoba z piana na ustach z nienawiścia🤣

Właśnie dlatego że milczysz to jest jak jest, a jest bardzo monotematycznie. Już nawet Zbig zaraził się tym trendem i nie odróżniam jego pytań od pozostałych :wink:

Faktem tez jest to że ludzie z pytamy którzy nie zgadzali się z “lewackimi” poglądami i wojowali na poglądy nie zarejestrowali sie tutaj z obawy przed dyskryminacją.

Nie tylko Ty wchodzisz, czytasz i masz dosyć. Forum jest bardzo monotematyczne bo ludzie którzy na nim chcą się udzielać i pisać tematy spędzają wiele czasu na czytaniu opozycyjnych wiadomości a tam w sumie nie ma nic innego tylko ten nudny już do zrzygania bełkot.

Nuda, brak pomysłów na inne rozmowy, ubogie zainteresowania ? Nie wiem.
Wiem jednak że ja, Ty i wiele innych osób zamiast same się udzielać, popisać o czymś innym, narzucić inny klimat tego serwisu - czytamy, wpadamy na chwilę, robimy minę kota srającego na pustyni i wyłączamy stronkę.
I nie jest to wina tych których interesuje dzielenie się newsami o PIS i kościele tylko reszty która nic nie robi.
Boimy się w ogóle pisać o sobie i normalnym życiu. Tak sobie ufamy…

1 polubienie

Calkiem madry mem,mysle podobnie.

3 polubienia

Co to znaczy “wierzacy poprawnie”?

@anon78353551 to nawet nie jest kwestia zaufania , a obawy przed ośmieszeniem .

1 polubienie

Jezus nawet był za lgbt. Dał się przeca pocałować Judaszowi. Gdyby żył biskupi sami by go ukrzyżowali.

1 polubienie

Aktywną opozycją jest tutaj tensor i gumowy. Collins tez raczej lewakiem nie jest.

1 polubienie