Moze bardziej by się starali gdyby szpitale i usługi w nich były prywatne?
Strach to jest zawsze, bo nigdy nie wiesz, jak na narkoze zareagujesz chociazby…
Kurfa…
To ja chyba wolę umrzeć w domu
Szpital zabija
Pacjent na stole operacyjnym przed samym początkiem działania narkozy słyszy, jak lekarz mówi; - spokojnie Azor, dopiero zaczynam…
Nie wiem.
W Hiszpanii sluzba zdrowia jest generalnie panstwowa, ogolniedostepna.
Prywatna (powiazana z firmami ubezpieczeniowymi) dziala rownolegle, roznie z tym bywa, przepracowani nie sa, wiec sprzedaja swoje uslugi panstwowej. Ludzie majac wybor szpital prywatny czy panstwowy wybieraja ten drugi. Sa kliniki o okreslonej renomie w tym prywatna zwiazana z Opus Dei, w Pamplonie, prowadzona przez braciszkow od sw. Jana, w Polsce znanych jako Bonifratrzy, ale i szary czlowiek ma tam szanse trafic.
Struktura sluzby zdrowia moze byc rozna, byleby pieniadze szly za pacjentem, lekarz i opieka odpowiednio wynagradzani i nie marnowac kasy na palace dla urzednikow a wydawac je na sale operacyjne i leki.
Dlugo by opowiadac.
W kazdym razie nie jestem zwolenniczka systemu calkowitej prywatyzacji sluzby zdrowia.
Bez przesady. Na ogol pacjenci sie z narkozy wybudzaja. Czasem tylko od razu w raju.
@Devil Przed każdym zabiegiem podpisuje się oświadczenie, że jest się świadomym ryzyka (większość ewentualności wypisana) i trzeba wyrazić zgodę, jeśli chce się mieć zrobione…
Nigdy nie miałem zabiegu i operacji. Nie licząc dentysty.
Mogę ci kilka kiełków usunąć za piwo, oszczędzisz na dentyście…
Jedynki muszą zostać. Za otwieracz robią.
Jakbyś miał teściową, to kłopot z głowy, a tak trza kły oszczęszać.
Teściowa to by calego gwinta uszczerbiła. A to trzeba delikatnie.
Bo naprzód trza teściową nauczyć. Żeby się do pożytku nadała.
I dobrze jakby miała państwowe zęby albo porządne implanty. Inaczej nie otworzy.
Ma mieć minimum 2. Jeden do otwierania piwa, a drugi, żeby ją bolał.
Przedziwne rzeczy poupychali w tej “tarczy antycovidowej”
Falandysz w grobie sie z zazdrosci przewraca.
Falandysz przy pisiakach był dziewicą orleańską
@Devil Nawet jak się rodzi w szpitalu, to choćby kobieta już na ostatnich nogach była wszystko podpisać musi, 10 formularzy, ostatnia prosta a oni proszą o wyciągnięcie dowodu i przeczytanie nr PESEL - nie wiadomo wtedy czy śmiać się czy płakać
Ja przed zabiegiem poproszę o wódkę zamiast znieczulenia ogólnego. Też usnę po większej ilości. A i ode złego mnie ochroni xd