Czy Polacy powinni mieć pierwszeństwo w kolejce do lekarza?

W grudniu spełniła się przedwyborcza zapowiedź Holowni: zadzwonił do mnie lekarz. No może nie sam, osobiście, ale panienka z rejestracji. Tyle, że nie pytała mnie o stan zdrowia, a odwołała wizytę u okulisty (na NFZ). Dociekałam dlaczego. Pewnie nieświadoma co robi, powiedziała, że mieli od kilku miesięcy dodatkowych, nieplanowanych pacjentów, a NFZ zapłaci im tylko za umówioną wcześniej ich ilość, więc ci z końca roku wypadli z kolejki. Mimo wszystko pojechałam w wyznaczonym terminie do tej poradni, ale… była zamknięta. Nie powiedziała mi dokładnie kim byli ci dodatkowi pacjenci, ale można się domyśleć.
To nie jedyna wizyta odwołana w grudniu z powodu dodatkowych pacjentów, pisałam już o tym.
Mieszkała u nas Ukrainka z 2 dzieci. A że chorowała na mukowiscydozę, to prężnie działające centrum uchodźców w Poznaniu załatwiło jej wizytę u specjalisty, wszelkie badania i skierowanie do szpitala - termin: 10 dni, w czasie gdy kolejki były liczone na 2-3 miesięcy. Oczywiście NFZ
To się dzieje.

4 polubienia

No i właśnie o to chodzi.
Nie chce mi się gardłować…Moja siostra jest lekarzem i ćwierć rodziny także.
Mogę tylko ten skandal potwierdzić.

1 polubienie

Ja będąc ubezpieczony w niemieckiej kasie chorych mam w Polsce dostęp do badań poza kolejnością. Idąc na specjalistyczne badania “wcinam się w kolejkę” pacjentom z NFZtu.

1 polubienie

To może przez Ciebie wyleciałam z kolejki? Dziękuję :frowning:
Nieistotne, czy Ukrainiec, czy niemiecka kasa chorych - czy tak powinno być? Kolejka, to kolejka!

2 polubienia

I tu się zgadzam.

Nie leczyłem się w Polsce przez ostatnie lata :blush:

Czemu się nie leczysz w Niemczech?

Nie choruję

To po co piszesz, że ,wcinasz się w kolejkę’'?:wink:

Jakie to ma znaczenie? Nikt nie powinien być uprzywilejowany (nie piszę tu o sytuacjach ratujących życie).

1 polubienie

Jest ogromna różnica… w finansowaniu. Ukrainiec nie ubezpieczony w Polsce nie ma dostępu do służby zdrowia jak Polacy czy inni obywatele UE. Ja mam kasę chorych, której nie interesuje do jakiego lekarza idę, tylko ile mu muszą zapłacić. W Niemczech większość służby zdrowia jest prywatna, tylko duże szpitale i jednostki badawcze są państwowe. Dla polskiego NFZtu jest korzystnie obciążyć moją kasę chorych dużo wyższą sumą za badanie niż zapłacić za badanie polskiego pacjenta.

2 polubienia

Tylko teoretycznie pisałem.

Napisałeś, że masz pierwszeństwo z tego tytułu, a nie że prawo do usługi. Tak to zrozumiałam. To trochę słabe moim zdaniem, ale nie o Tobie źle świadczy, tylko o tym naszym bajzlu.

2 polubienia

Teraz jest trochę inaczej niż jeszcze kilka lat temu, ale w polskiej państwowej służbie zdrowia mam nadal pierwszeństwo w terminach badań. Ale gdybym miał jakieś badania sobie zafundować, to i tak poszedłbym prywatnie, bo jest jeszcze szybciej, a kasa chorych i tak zapłaci.

1 polubienie

aha, uzywamy kac-skiej propagandy do dzielenia narodu w toku wyboru wybranca, przewodnika narodu…

Ja tam się w cudze leczenie nie wtrącam, ale nie chciałabym, by zaczęto odmawiać koniecznej pomocy medycznej ludziom lub udzielano ją za późno( a tak się niestety dzieje), bo nie spełnili jakiś tam kryteriów. To antyludzkie.

1 polubienie

Są niestety przypadki osób które nagminnie odmawiają leczenia aż do kolejnego wezwania karetki itd. Takim osobom bym jednak pomoc ograniczył.

Nawrocki powiela ruskie fake newsy! Nie ma i nigdy nie było żadnego pierwszeństwa Ukraińców ani żadnych innych narodowości w kolejkach do lekarzy!!!
Oto jak powstają spiskowe teorie powielane przez pożytecznych idiotów Kremla!
(poproszę nieskromnie o wyróżnienie! :slight_smile: )

4 polubienia

Place podatki, skladki. I mam.
W Hiszpanii owszem sa fundacje, działa Czerwony Krzyż, bez podstawowej opieki medycznej nie zostanlesz. A @collins02 skoro tak pieknie to mi powied, czemu jeszcze przed brexit angliy oprocz oczywiscie palmy pierwszenstwa w publicznym upijaniu sie i ekscesach, prowadzili w wyłudzaniu uslug medycznych? W Hiszpanii.
Niemcy to pija, ale leczyc się nie przyjeżdżają.

Mogę Twoją świetną wypowiedź wyróżnić tylko lajkiem, ale lepsze to niż nic! :wink:

1 polubienie