Czy Polska to rzeczywiście taki "chory kraj" na tle Unii Europejskiej?

Służba zdrowia w Polsce a w innych krajach Europy.

1 polubienie

Od dwóch lat leczę się w Niemczech przez AOK. Jestem bardzo zadowolony.

1 polubienie

U nas umieraja bo doczekali sie pomocy lekarzy (i ich błędnej diagnozy)

Ie wiem,jak jest w Polsce.
Wiem natomiast,ze siostra zony zmuszona jest korzystac z prywatnych gabinetow,gdyz terminy do specjalistow,specjalistyczne badania na NFZ,sa jakies z kosmosu.
Najdklzej czekalem na tomografie komputerowa,kilka dni.
Badania typu,krew,mocz,przyjezdza pielegniarka do domu(oczywiscie,to tylko dla inwalidow)
Gdyby byly potrzebne specjalistyczne badania,przyjezdza po mnie karetka,badania sa robione w szpitalu,termin oczekiwania 2-3dni,od zgloszenia.(oczekuje sie na karetke)
Miesiac pobytu w szpitalu,kosztowal mnie 0,00€,przy wypisie otrzymalem leki na miesiac(gratis)
A sluzba zdrowia,jest w 100%prywatna.

2 polubienia

Znajomy Anglik narzeka na służbę zdrowia u siebie, a szczególnie na niekompetencję lekarzy.

1 polubienie

Bo pewno przy twojej chorobie potrzebne sa drogie badania i droga aparatura wiec dla szpitali i lekarzy sie oplaca. I diagnoza jest jasna i typowa.
Na ustalenie diagnozy, anamneze i rozmowy lekarze nie maja czasu tj nikt im za taki czas nie placi
Tak wynika z moich doswiadczen, relacji innych i w koncu z artykuku w Stern37 i relacji dwoch znajomych ktorzy pracuja w AOK (!)

Jezeli jest tak jak u nas to sie nie dziwie

Az ci zazdroszcze
Ale z tego co czytalam podobnie jest w Grecji

1 polubienie

To co niby mamy rownac do najgorszych? A jest to chore - byc moze infrastruktura podstawowa jest, lekarze tez by sie znalezli, ale system skorumpowany, zaduszony biurokracja i finansowo dziura bez dna. Podatkowo też.

2 polubienia

Nie. Chodzi o to ze rownajac do najlepszych, odstajemy minimalnie pod względami jakie wzięto pod uwagę.

Kiepskie porownanie.

1 polubienie

Ale ludzie tez narzekaja.
Niektorzy,gdy nie zaplaca,czuja sie oszukiwani.
Najlepszym przykladem jest moja byla sasiafka,ktora namawiala mnie na operacje kolan.
Mowimi,moj maz tez mie chodzil,zrobil operacje i co zaczal chodzic? Pytam
No nie,ale potem zawiezlismy go do prywatnej kliniki,zrobilimu druga operacje,zaplacilismy 8 tys€
I co chodzi?
Nie umarl)))

3 polubienia

Włochy na tych dwóch mapach w artykule wypadają gorzej niż polska.

Mam dwie choroby. Tak, mam drogie badania. Transport karetką kosztował ponad 4000 euro, zapłaciłem 30, operacja coś koło tego i też zapłaciłem 30.
Leki mam za ponad 600, za realizację recepty płacę 15. Za radioterapię zapłaciłem też 30. ale ile kosztowała, musiałbym spojrzeć w papiery, bo nie pamiętam.

3 polubienia

Nie wiem jak w statystykavh wypadaja.
Wiem jak jest,dla mnie jest super,nic wiecej mi nie trzeba.

1 polubienie

To sie zgadza
Profituje transport, farmacja i lekarze
Im drozej tym lepiej i co ciekawe nie: im drozej dla ciebie, tylko im drozej dla sluzby zdrowia

3 polubienia

W Hiszpanii też więcej umiera z tych którzy mogli przeżyć.

Nie jestem taka pewna porownujac poziom diagnostyki w Polse i Hiszpanii.
Poza tym poziom opieki paliatywnej - w Polsce hospicjow tyle co nic, o opiece wspomagajacej domowa nie wspomne. A zawsze jest tak, ze najwiecej narzekaja ci, ktorym super badań nie potrzeba, zeby wyleczyc.

2 polubienia

Mam przyznana pielegniarke,terapeute,zabiegi wykonywane sa w domu.
Na sprzet rehabilitacyjny/pielgnacyjny 30 000€/dwa lata.
Wozek elektryczny raz na dwa lata moge dostac bezplatnie
Badania wszelkie bezplatnie,leki 5€/recepta bez wzgledu na koszt leku.
Czego wiecej moge chciec,helikoptera,na spacery?
A moze panienki,do towarzystwa)))

2 polubienia

Porównywanie służby zdrowia niemieckiej do polskiej, nie ma sensu.

3 polubienia