Czy powinno się wprowadzić kaucje na "malpki"?

Niedawno wprowadzony system kaucyjny okazał się wielkim sukcesem. Kaucjomaty są oblegane przez ludzi którzy wrzucają tam po kilkadziesiąt a rekordziści nawet po kilkaset opakowań. I pomału rozwiązuje się problem zaśmiecania terenu plastikiem. Zastanawiam się czy nie byłoby dobrze wprowadzić podobne kaucję na tak zwane małpki, w tej chwili całe ich mrowie Wala się w promieniu 100 m od każdego sklepu z alkoholem Popatrzcie na zdjęcie chyba każdy z was widział Taki widok

Pijaczkowie mogliby być wspaniałymi czyścicielami terenu, uzbierają kilkanaście małpek i już mają na kupienie kolejnej

3 polubienia

Oj tak. Tego się pije więcej niż wody mineralnej

2 polubienia

Małpki powinny zostać całkowicie zlikwidowane, bo to jest rozpijanie i tak już pijanego społeczeństwa. Najmniejsza butelka to powinna być 1 litr, i może coś by to dało. Litrówkę nie tak łatwo schować w ciuchy na budowie…

System należy rozszerzyć na inne butelki, opakowania itd. ale trzeba to trochę usprawnić. Automaty powinny być na zewnątrz ( w Biedronce widziałem w wiacie na wózki - spoko, ale Lidl ma je w środku ) , żeby można było oddać nawet o 3 w nocy jakby ktoś miał ochotę. Oczywiście musi być więcej tych maszyn. Raz, że szybko się zapełniają, a dwa co ma dla mnie znaczenie - czas. Z całym szacunkiem, ale nie wyobrażam sobie stać w długich kolejkach - to nie komuna. Dotychczas byłem tylko raz oddać puszki w Lidlu i o dziwo poszło bardzo sprawnie. 20 sztuk załatwione w 30 sekund i tylko jeden klik, żeby wydrukowało bon. Ja na tym akurat zarabiam, bo domownicy chcą to wszystko wywalać. Raz na tydzień czy dwa mam z tego darmowy obiad. Sam praktycznie zrezygnowałem z zakupu kaucyjnych produktów.

Nie można było tego wprowadzić 20, 30 lat temu ? Tak lubimy czerpać z Zachodu, a to akurat jest dobre! No może poza tym, że podobno podnoszą opłaty za śmieci, bo komunalka ma mniej.

4 polubienia

O małpkach to już poematy można pisać :wink: a w TV propaganda i nagonka na nie…ale nic dziwnego,bo przeważnie kobiety rano przed pracą je kupują i chleją na potęgę :slight_smile: :wink:
Nie jestem za następnymi podatkami więc system kaucyjny uważam za łupienie ludzi!

1 polubienie

System kaucyjny - nowy sposób wypłacania małolatom kieszonkowego - w pustych butelkach. :wink:

A na serio - faktycznie ograniczyło to ilość wyrzucanych śmieci. Nie mówię tylko o tych walających sie gdziekolwiek ale tych porządnie pakowanych w żółte worki.

Małpeczki i w ogóle butelki szklane wszelkie tez powinny tak vyc odkupywane.

A co do ustnienia małych ilości alkoholu to ja jestem.na tak. Taka litrowa czy pół litrową nawet to kosztuje dużo a jak nie potrzebuje tyle (np do nasączenia tortu) to potem stoi i wietrzeje.

3 polubienia

Malpki sa za tanie po pierwsze (to sie zgadzam) i nie powinny byc dostepne. Poza tym za duzo narod pije i ja sobie nie zycze picia w moim imieniu mimo wyrabiania za mnie normy. :wink: @ihtiel tym podobno mozna okna myc i dezynfekowac cos, tylko trzeba rozcienczyc.