Czy świat odpowie?

W tym hełmie co go mialam na zdjęciu zobaczyc… 11 lat temu.:grin:

A ja mam to zdjecie.
Nie znam sie na tym,nie wiem co z tym zrobić…
Przypomnialo mi sie ze siedzialem wtedy na kiblu w tym helmie…
Potem…wiele lat potem,spotykalem Wojtka"Malinę"u Dominikanów…Kiedys byl lustrzanym odbiciem Bono… :kissing_smiling_eyes:
Ja tez bylem jak Roger Hodgson z Supertramp…Udawalismy?Chcielismy czegoś innego? Temat na osobną rozmowe

1 polubienie

Zrobić zdjeciu zdjecie i wrzucić. Córka pomoże:) A jeszcze łatwiej w wiadomosci na fb :slight_smile:
Dasz radę:)A teraz trza mi isc spać bo bez fajek to ja nie posiedzę a cpn trochę daleko.
Tak że…spokojnej nocy :slight_smile:

1 polubienie

Ok ale to jutro.

1 polubienie

Ty? Faszystą i ksenofobem? Mój Boże, daj nam takich więcej collinsów. Gdyby to była prawda, nie byłoby naszej znajomości.

Jak już powyżej napisałem i to w różnej formie kilka razy powyżej, tak paskudnie toczy się historia ludzka. To co dzieje się teraz w Afganistanie nie jest niczym nowym oraz ostatnim. I tu mógłbym się rozpisać dlaczego tak się dzieje. Według mnie, oczywiście.

Każde forum, łącznie z naszym jest jakimś tam okruszkowym odbiciem codziennego życia. które składa się z różnych ludzików i elemencików. Piszemy tu, co nam do głowy czy serca przyjdzie. I nie zawsze trafiamy w gust innych. Tak to już jest.

3 polubienia

No i Biden pozamiatał. Wygłosił wczoraj przemówienie, w którym powiedział mądrą i rozsądną rzecz:
Nasi żołnierze nie mogą ginąć w wojnie, w której nie chcą walczyć sami Afgańczycy

I to jest prawda. Pisałem juz wyżej, że większość krajów muzułmańskich (z małymi wyjątkami) wcale nie chce demokracji i liberalizmu. To jest dla nich obce i dziwne. Mając armię kilka razy liczniejsza od Talibów, lepiej uzbrojoną poddali się im niemal bez walki. W imię czego zatem mają tam walczyć i ginąć przedstawiciele innych, demokratycznych krajów? Tak samo jak za nas nikt nie będzie nadstawiał głowy tak długo, dopóki wybieramy sobie do władzy polskich talibów jak obecnie.

3 polubienia

Wyprzedziłeś mnie, bo to samo chciałem napisać.

1 polubienie

Ubranie to ma odpowiadac okolicznościom, ale zawsze byly symbolem, podkresleniem statusu spolecznego. Widok z Kabulu dzis jest tym jak Wietnam, tylko gorzej, bo napalmem tych pluskiew nie wypalisz,
Same samce kiedyś wymrą, ale jakim kosztem? Trutnie i owadzi system mrowek czy pszczół?

@collins02 Tam kiedyś też im się uda. Nie wiem kiedy, ale w to wierzę.

[quote=“Vilemo, post:123, topic:15448”]
Jak coś mnie wkurwia,to mówię że mnie wkurwia a nie że złowrogo szumią wierzby czy też duch moj na rozżarzone węgle dupą usiadł”
[/quote] Tyle że mówienie wprost o swoim wk *rwie jest manifestacją własnej, prywatnej wizji świata a rację podobnie jak du *pę każdy ma własną. I się rozpoczyna niekończąca licytacja czyja racja bardziej mojsza. A ostatecznie i tak każdy zostaję przy swoim - takie moje doświadczenie. PS. Miał być cytat a takie dziwadło wyszło …

1 polubienie

@collins02 w przeglądarce zmień kraj na Europę lub USA i masz dostęp do wszystkiego. A ja muszę wyczyścić sobie pamięć w telefonie.

1 polubienie

Oczywiście ze tak,rację każdy ma swoją. Tylko co w zwiazku z tym ze ja mówię wszystko ad hoc nie dusząc w sobie nic? Świat bylby lepszy i duzo piękniejszy gdyby kazdy tak mial
. :smirk:

2 polubienia

Świat na to z pewnością odpowie, tak że cały Taliban zadrży. Na fejsie będzie masowe zmienianie profilowej fotki, może nawet pisanie kredą, lub jeszcze inne, równie drastyczne akcje. I chociaż Talibowie mają marne poczucie humoru, to cały Taliban zadrży od ich śmiechu. Media będą jeszcze miesiąc czy dwa szumiały o zbrodniach, dramatach uchodźców, mordach, prześladowaniach kobiet i sprawa przycichnie, spowszednieje … jak zawsze. W międzyczasie panowie w klimatyzowanych gabinetach w swoich w drogich garniturach z zadowoleniem stwierdzą: “lud znowu to kupił” i z zadowoleniem kolejny raz zerkną na salda swoich kont. Tak właśnie wygląda ekonomia współczesnego świata.

4 polubienia

Wyczytałem, że nawet rośliny walczą ze sobą. O lepszy byt, o dłuższe życie. Silniejsze zagłuszają te od siebie słabsze. Ba, nawet zawierają czasowe sojusze, aby w stosownej chwili je zrywać. Co dzieje się w świecie zwierząt, to wiemy. Obojętne okrucieństwo jest warunkiem przeżycia. I to jest prawda o harmonii przyrody, A człowiek jest jej integralną częścią. Cała historia ludzkości nasiąknięta jest cierpieniem. Tylko mam pytanie; - czy po to człowiek ma rozum, by zadawać cierpienie drugiemu w imię swoich racji? Flora i fauna kieruje się instynktem, a człowiek powinien umysłem.

4 polubienia

@czarny_rycerz a jaka jest Twoja propozycja rozwiązania tego problemu? Przez 20 lat wprowadzano tam “na siłę” pokój i demokracje i nic z tego nie wyszło. Afgańczycy nie chcą walczyć z Talibami. Mamy ich na siłę uszczęśliwiać? Tak jak kiedyś Wietnamczyków?

3 polubienia

W toples jeżeli :joy::joy::joy:

I tu jest ta zagwozdka. Wydaje mi się, że zachodnia cywilizacja, a islam w Azji, to dwa odrębne światy mentalne, ogólnie mówiąc. My sobie tu możemy popisać i pobiadolić… Tylko.

Siły rządowe były wielokrotnie liczniejsze od napastników, ale dziwnym trafem większość kadry oficerskiej zachowała bierność w jakichkolwiek działaniach.

1 polubienie

Dokladnie kolego
A Chińczycy popieraja talibów, Biden? Juz myslalam, ze gorzej niz Trump byc nie moze, a jednak?
O Merkel nie wspomne, bo to co dzis wygadywala klasyfikuje sie do , dobra wiesz do czego😉

A czy moja propozycja cokolwiek zmieni? Czy propozycja kogokolwiek z nas tutaj cokolwiek będzie znaczyła? Tak naprawdę nie pozostaje nic innego, tylko biernie przyglądać się na rozwój sytuacji i w razie czego dbać jak najlepiej o własne cztery litery. Okrutne, ale prawdziwe.

2 polubienia

Wśród ludzi funkcjonuje taka zasada, że to, co jest daleko, mnie nie dotyczy. Albo; innych dotyka nieszczęście, ale, przecież nie mnie. I ta zasada mści się czasem okrutnie. Bo większość stara się mentalnie unikać tego, iż to co się komuś przydarzyło, może przydarzyć się i mnie. A memento mori jest stale aktualne i dotyczy każdego.

1 polubienie