Czy Sztuczna Inteligencja (AI) zagraża głównie ludziom wykształconym?

Niech szlag trafi korki w Paryżu. Co ja się w nich namęczyłem.

1 polubienie

Zgadza się. Niedawno wciskałem się na Wildze na centymetry kopertą. Siostra ze szwagrem za głowy się łapali jak to zrobiłem. Ze 3 km trzeba było w kółko jeździć, by na ten skrawek trafić, bo ktoś odjechał autem mniejszym niż moje.

2 polubienia

Prezydent miasta robi wszystko co może, by uprzykrzyć życie kierowcom. Marzy, by wszyscy jeździli rowerami. Nie mam nic przeciwko rowerom, ale wszystko ma jakieś granice.

Dziś chatGPT zaskoczył mnie totalnie. Zaczęło się od żartobliwego pytania: KTÓRA GODZINA?
Gadka-szmatka, teorie brewerie, prosił o więcej szczegółów, w jakiej jestem lokalizacji. Piszę, że Polska, Warszawa. Pada odpowiedź: dla tej strefy czasowej jest 12:16

Rany boskie, jaka dwunasta, skoro siódma rano?!
Tłumaczę, jak komu dobremu, że chyba nastąpiła pomyłka, pytam skąd bierze dane do tej odpowiedzi, niech sprawdzi jeszcze raz. AI uparcie obstaje przy swojej dwunastej. Wysyłam link do strony podającej czas światowy, proszę o weryfikację jeszcze raz. AI uoiera się, że być może ustawienia serwera są błędne i należy je zmienić, mam napisać do admina strony.
Upewniam się, admina której strony? Admina chatu GPT? Podaj adres, jak się z nim skontaktować!
AI: Nie, admina od tej strony od czasu światowego, bo to tam mają błąd.
Wysyłam mu print screen ze strony czasu światowego, gdzie jak byk napisane, że to naści minut po siódmej rano. Proszę: przeanalizuj treść na ilustracji i porównaj z czasem, jaki mi podajesz.
AI idzie w zaparte: na rysunku jest 7:16 ale to jest jakiś błąd, bo dla tej strefy czasowej jest 12:16.
Proszę, by przekazał treść naszej rozmowy do swoich programistów, by przeanalizowali skąd bierze się ta różnica i poprawili algorytmy.
AI: nie mam bezpośredniego kontaktu z moimi programistami. Napisz do Admina strony, która podaje błędny czas, by zweryfikował zegar serwera.
Kwadratura koła, ręce opadają.

Taki przykładzik :slight_smile:

1 polubienie

UTC+5 to gdzieś ruskie i Kazachstan? Tam raczej Warszawy nie uswiadczysz. Co innego USA? Tam tego dużo.
A na pytanie ile jest Warszaw w Polsce? Podobno 26.

No to już coś mamy ludzkiego w tej nieludzkiej inteligencji. Tępy upór przy w okazywaniu swej głupoty. Chciałem napisać ośli, ale zaraz by mnie ktoś poprawił, że ośli to ośli, a ludzki, to ludzki… :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 polubienia

Osła byle marchewką nie przekonasz, z ludzmi bywa różnie :rofl:

1 polubienie

Ciekawe jakby kolega @rzymskiprofil zaproponował tej inteligencji marchewkę? :crazy_face:

1 polubienie

Ja proponowałam drinka z zubrowki i nektaru wisniowego. Zostalam zasypana propozycjami przepisow na koktajle z tego zacnego trunku. :joy::joy::joy:
Niekoniecznie z wiśniami. Przy okazji dowiedzialam się, ze wlascicielem marki jest rosyjski koncern… Co prawda nie jest, bo w 2022 Maspex przejął marki: Żubrówka, Soplica, Absolwent oraz Bols.
To tyle na temat wiedzy tego tworu.

3 polubienia

To napisz na której wersji GPT akurat byłaś. Bo wersja 3,5 bazuje na danych archiwalnych. A v4 ma na bieżąco ale masz dzienne ograniczenia.

1 polubienie

Moje dane mają datę graniczną wrzesień 2023, co oznacza, że zawierają informacje do tego czasu. Wszystko, co dotyczy późniejszych wydarzeń, mogę sprawdzić w czasie rzeczywistym za pomocą narzędzi do przeglądania Internetu. Jeśli potrzebujesz szczegółowych, najnowszych informacji, daj znać, a zaktualizuję dane. :slightly_smiling_face:

A bo ja wiem? Przyplatalo sie cos …

Zgadza się, jako wyszukiwarka AI się nie spelnia, ale czasem moze je ułatwić.

1 polubienie

Ludziom wykształconym zagrażają głównie inni ludzie. Najlepiej nikomu nie zagrażać, być przeciętnym i podlizywać się szefowi, choćby był głupim świrem. :roll_eyes: :thinking:

3 polubienia

2 polubienia

Niestety nie działa. Pamiętaj że toto się uczy i w tym jest niebezpieczeństwo dla ludzi

1 polubienie

Tak bylo kiedyś. AI stara sie nie popelniac błędów jezykowych. I bywa zbyt logiczna.

1 polubienie

tamże: “Problem włączenia AI do procesu redakcyjnego czasopism naukowych został zauważony już w ubiegłym roku, gdy redaktorzy czasopisma naukowego poświęconego lingwistyce, Syntax, zrezygnowali z zajmowanych stanowisk. Podobnie jak w przypadku Journal of Human Evolution, wydawca Syntax podjął się kontrowersyjnych praktyk automatyzujących proces recenzji i redakcji”.
Może w ogóle zrezygnujmy ze słowników, zasad pisowni, kultury wypowiedzi skoro AI jest tak użyteczna :thinking:

1 polubienie

W działce związanej z moim hobby: do teh pory papiery do scrapbookingu projektowali artyści, plastycy, graficy. Teraz coraz częściej korzystają oni z Al. Tyle, że już nie tylko oni. Każdy może zaprojektować sobie dowolną grafikę przy pomocy AI. W branży wiele się zmienia. Upadły już 2 znane mi sklepy z papierami, bo wchodzą w samodzielne drukowanie twórców. Teraz kupuje się projekty stron i grafik do samodzielnego wydruku. Tyle, że jak ktoś chce, to już przy pomocy Al sam sonie te grafiki stworzy. Trzeba się tylko nauczyć korzystania z Al. Projektanci nie będą potrzebni w takim stopniu, w takiej ilości jak teraz. Już teraz sklepy zaczynają wyprzedaże wykrojników i maszynek do wytłaczania, bo klienci wolą kupić gotowe, kolorowe grafiki do wycięcia.
Rozumiem, że już żadnych praw autorskich nie będzie, bo komu wypłacać tantiemy? Al?

3 polubienia