Czym jest dla Ciebie wiara?

Ętelygętny jezdeś. Rozszyfrujesz.:stuck_out_tongue::kissing_closed_eyes:

3 polubienia

Po pierwsze ja już nie homo, a ledwo sapiens, a po drugie, to, co ma wspólnego lupa z wilkiem? :shushing_face: :grinning:

1 polubienie

No bo jak ktoś wilka złapie, to przez jakiś czas do tego, by tego wilka u niego zobaczyć raczej potrzebna jest lupa. Chyba.:upside_down_face::innocent:

1 polubienie

Acha, razem do kupy,
lupa do dupy.
czy dupa do lupy? :innocent:

1 polubienie

Lupa do wilka
przez tygodni kilka.:sunglasses:

1 polubienie

Nigdy nie dyskutowałam w sumie z ludźmi o wierze, raczej słuchałam jak już, ale są tacy którzy sami szukają zaczepki. Mnie wspomniany człowiek dopadł w sklepie,znał mnie z widzenia i tyle. Wpierw coś burczał pod nosem w moim kierunku, a później sie rozkręcił. echhh szkoda gadać.
Wiem, że świry są wszędzie, ogólnie uważam, że Polska to tolerancyjny kraj. :slightly_smiling_face:

A jeszcze dopiszę co za los? :hushed:
Mieszkam na tym samym osiedlu co on i czasem go widuję, ale po akcji z policją trzyma się ode mnie z daleka. Z tym, że w jego oczach jest taka nienawiść do mnie, że obawiam się go mimo upływu lat.
Chyba na mnie wylewa jakieś swoje frustracje życiowe, bo z tego co o nim wiem to jest to osobnik z wysokim mniemaniem o sobie, a tak naprawdę nic mu w życiu nie wyszło.

2 polubienia

Uważajmy, bo wywołamy wilka z, tym razem z lasu i pojawi się tu pani @Bocca-Lupo
:wolf:

1 polubienie

Coś fajnego z renesansowej literatury znalazłem. Mowa tam też o wilku. Pokrótce: tłumaczy się tam, dlaczego na widok wilka w lesie czlowiek truchleje i dlaczego wilk nie truchleje na widok człowieka. :smile: Wrzucę, jak będę w domu, bo w telefonie szukać mi się nie chce.

A oto i naukowe wyjaśnienie:

Andrzej Glaber z Kobylina. Z tekstu “GADKI O SKŁADNOŚCI CZŁONKÓW CZŁOWIECZYCH”
"Czemu człowiek oniemieje, gdy go pirwej wilk uźrzy? Odpowiedź: Bowiem wilk jest źwierzę, które ma mózg barzo zimny. Też źrze tak wiele naraz, iż ma za trzy dni dosyć, tak że z niego pochodzi para zimna a jadowita, która z wiatrem przychodzi aż do ust człowieczych i ciągnie ją w się człowiek dychanim, tak ze ona zarażając ściąga w człowiecze trestki głosowe, iż nie może wolno mówić.

Czemu wilk też nie oniemieje, gdy go człowiek pierwej uźrzy? Odpowiedź: Bowiem człowiek nie ma w sobie takich duchów jadowitych, które by mogły wilka zarazić."

2 polubienia

Nawiązując do tytułowego obrazka - skąd wiesz maluczki człowieku co mówi do Ciebie Bóg?

1 polubienie

Tee… @Bingola z quizami zalegasz… :kissing_closed_eyes:

1 polubienie

A dajże spokój, ja po Tatrach hasam jak kozia, gdzie mnie quizy w głowie!

3 polubienia

No to se hasaj na zdrówko. :yum:

1 polubienie

Powiedz to polskim biskupom @collins02

4 polubienia

Mam tak samo @roqq

2 polubienia

Moja wiara nie jest związana z żadną konkretną religią. Myślę, że istnieje jakaś istota wyższa, tylko każda religia inaczej ją nazywa i inaczej czci.

3 polubienia

Kiedyś, dawno temu, pisałem o tym elaboraty podając przykłady. Znikły razem z Pytamy. Może i dobrze :wink:

3 polubienia

Czasami trzeba się wsłuchać

2 polubienia

Słyszysz głos Boga? A co bierzesz?

1 polubienie

Tris_Prior i trzeba, i warto się wsłuchać, tylko nigdy nie masz i nigdy nie zdobędziesz pewności, kogo lub co słyszysz. Teorii jest mnóstwo a ja, gdybym musiał wybierać jakąś religię/filozofię życiową, bez wahania postawiłbym na hunę.

Bingola nie kpij sobie z cudzej wiary

3 polubienia