"Dlaczego super bogate kraje muzułmańskie ( Arabia Saudyjska, Iran, Kuwejt, Bahraj) NIE PRZYJMUJĄ ANI JEDNEGO UCHODŹCY wyznania islamskiego?"

To też jest kompletna bzdura - mit internetu … Nawet Krzysztof Gonciarz wstawił jeden czy kilka filmów na temat tego, że Muzułamnie też są w Japonii :slight_smile:

Próbowałem znaleźć bardzo pobieżnie ale się szybko zniechęciłem bo mam sporo na głowie :slight_smile: Może sam poszukasz

Taka sama bzdura jak teorie w zapodanym pytaniu … Polecam moje inne wypowiedzi w tym pytaniu …

1 polubienie

Ech! Tyle czasu mojego edukowania tutaj poprzez Jacka Bartosiaka poszło na marne :smiley:

Jakie to życie jest bezsensowne hehe :rofl: @humoreska

Polscy uchodźcy podczas II Wojny Światowej też mieli najlepiej gdzie uciekać to do Turcji i Iranu (Nie wiem ile Turcy dokładnie przyjęli uchodźców, ale Iran przyjął ich bodajże 180 tys. A pamiętajmy, że najpierw po drodze była Turcja…)

Polacy też nie odważyliby się uciekać do Arabii Saudyjskiej ze względu na te pustynie … Co jest chyba oczywiste i w pełni zrozumiałe …

1 polubienie

Poza tym te chwilowe napędzanie ludzi do uciekania z Syrii pogłębiał nam chaos związany z tym, że USA miało kryzys i coraz bardziej wychodziło z Bliskiego Wschodu…

A co za tym idzie powstawała próżnia bezpieczeństwa, i regionalne mocarstwa (Turcja, Iran, Arabia Saudyjska) próbują złapać równowagę sił, na co wpływają też kraje z innych części świata takie jak USA, Rosja, Chiny i w mniejszym stopniu też inne jak chociażby Niemcy czy Francja …

Izrael mimo że jest na miejscu to nie łapie tej równowagi sił, a jedynie stara się wpływać na to tak, aby to niekorzystne dla niego zjawisko odbyło się możliwie jak najmniej negatywnie dla Izraela …

W pytaniu też widać kompletne niezrozumienie tego co się obecnie dzieje, jak i brak samej znajomości historii.

Jak zwykle Zachód wie co się dzieje, a my kompletnie tego nie ogarniamy …

1 polubienie

Już nie mówiąc o tym, że gdyby uchodźcy chcieli uciekać do Arabii Saudyjskiej to by przecież musieli się przedzierać przez całą Syrię, która jest przecież ogarnięta wojną …

Teraz mi się przypomniało, że część z nich uciekała także do Jordanii bo zaraz za nią zaczynają się właśnie te pustynie.

Wybacz maciejka ale czytać Cię nie będę, wystarczy że czytam cię pi razy oko na forum… nie jesteś dla mnie żadnym autorytetem. :grimacing:

Szkoda. Nie muszę być dla Ciebie jakimś autorytetem, żeby zrozumieć, że twoje pytanie jest pełne bezsensownych teorii spiskowych :slight_smile:

Ja tylko od A do Z pokazałem, dlaczego to co zapodałeś/aś w pytaniu nie ma żadnego sensu :slight_smile:

Ale to nie jest moje pytanie…

Zaczniij edukacje od polonistyki…

Ale to Ty widniejszy jako autor/ka pytania :slight_smile:

Dobrze, że chociaż jedną rzecz jesteś w stanie mi zarzucić :wink:

PS. Szkoda mi czasu na debilną polonistykę, skoro i tak planuje wyjechać z naszego ograniczonego mentalnie kraju :slight_smile:

Nie przejmuj się takich “ułomków” jest tu więcej… w grupie raźniej.

Puste i bezwartościowe ataki we mnie na mnie nie działają :slight_smile: Może gdybym miał 15 lat … Ale teraz już ani trochę :smiley:

nie myl pojec, ci co przeszli z Armia Andersa do Iranu Turcji po drodze nie mieli tylko Morze Kaspijskie…

1 polubienie

Ale podejrzewam, że z Turcji też część szła dalej do Iranu itd :slight_smile:

zle podejrzewasz.
jesli ktos przylaczyl sie do tej armii bedac w Turcji to mu blizej bylo juz w momencie, kiedy Anders znalaz sie na Bliskim Wschodzie.
a wtedy to juz inaczej sie dzialo, bo wielu zydow zachlysnelo sie idea powstania panstwa zydowskiego i najzwyczajniej zdezerterowalo, uzupelniano wiec przyjmujac Polakow, ktorzy przetrwali w innych krajach.
sytuacja polskich sil zbrojnych w tamtych czasach byla mocno skomplikowana, a wiedza o tym do dzis za duza nie jest - dlugi czas Anders byl na indeksie, a z kolei historia formowania nastepnej armii (Berlinga) w ZSRR mocno przeklamana.
pewnie nawet nie wiesz, ze Stalin wystawil Polakow jak mieso armatnie pod Lenino.

3 polubienia

Jakim indeksie ? Bo chyba już nie Ksiąg Zakazanych xd ?

Na indexie, to jest taka przenośnia. Inaczej, bycie podpadziochą :roll_eyes:

Czytam to sobie, całkiem fajna dyskusja. No dobra, nie wtrącam się.

1 polubienie

A kto Ci zabrania :slight_smile: Ja na pewno nie :wink:

Po prostu, normalnie nie chce mi się wgłębiać w ten temat. :blush:

1 polubienie