Dziś Halloween, jak potwierdzają kościelni fundamentaliści -- święto szatana :)

Noc świętojańska stała się katolicka (św, Jan), ale odrobinę PRZED NIĄ JEST NOC KUPAŁY (ŚWIĘTO POGAŃSKIE Z WIANKAMI NA WODĘ ITP. kOŚCIÓŁ SPORO ŚWIĄT POGAŃSKICH ZAMASKOWAŁ CHRZEŚCIJAŃSKIMI O PODOBNEJ PORZE I PODOBNYM WYDŹWIĘKU, ALE INNEJ IDEOLOGII.
Przepraszam.ja się nie darłam, tylko mi się klawiaturka spsociła a nie chce mi się przepisywać. :joy:

3 polubienia

A co ma to wspólnego z faktami? Jeśli czegoś nie znasz, nie doświadczyłeś, z czymś nie zetknales, to znaczy, że tego nie ma? A może mało wiesz? Może nie dopuszczasz pewnych kwestii do siebie? Może zamykasz się na wiedzę?

Ależ oczywiście! Boże Narodzenie wypada w Szczodre Gody, Wielkanoc zastąpiła święto wiosny, 1 listopada - Dziady, itd, itp.Nawet święto konstytucji 3 maja zostało przykryte jakims maryjnym świętem, zapewne żeby ukryć haniebną rolę kościoła i biskupów w Targowicy, która obaliła Konstytucję.
Nie wiem tylko dlaczego Nowy Rok jest świętem kościelnym i to w dodatku nakazanym! Nigdy tego dnia nie byłem w kościele (gdy jeszcze tam chadzałem)

2 polubienia

To o czym piszesz nie ma nic wspólnego z wiedzą. To jest WIARA. Mam nadzieję, ze rozumiesz różnicę.
A dlaczego nie ma egzorcyzmów u protestantów? Przecież wierzą w tego samego Boga! Ich szatan nie opętuje? Dlaczego najwięcej egzorcyzmów jest w krajach o największej religijności? Powinno być na odwrót!

1 polubienie

Wiesz? Nie za bardzo znam się na religii chrześcijańskiej, chociaż byłam w niej wychowywana, ale na religię chodziłam wyłącznie w celach towarzyskich a do kościoła prawie wcale. Nikt się w domu wiarą nie przejmował, wychowywano nas tak, byśmy się od innych dzieci nie różnili, ale nikt się nie czepiał, bo oni sami też mieli to w nosie.

3 polubienia

Myślę, że tak wygląda “wiara” jakichś 70% ludzi w Polsce. Tradycja, zwyczaje, presja środowiska i rodziny. Pamiętam, jaki sam byłem oburzony, gdy na samym poczatku Pytamy.pl jedna z userek (pamiętam nawet jej nick: Julia DM) przyznała się że nie ochrzciła dziecka. Dziś nie wzbudza to we mnie żadnych emocji, a wrećż przeciwnie - uważam że nie można dziecku narzucać wiary bez żadnej zgody z jego strony.

1 polubienie

Były rodziny bardziej i mniej religijne. Moja rodzina była z tych mniej… Niektóre z koleżanek w każdą niedzielę były wysyłane na mszę dla dzieci, a my? Nas wysyłano raz na miesiąc czy dwa, żeby “ludzie widzieli”, że chodzimy. :joy:

2 polubienia

Wg danych samego Instytutu Statystyki Kościelnej w 2023 r. na msze niedzielna uczęszczało średnio w Polsce niecałe 30% wiernych. Do komunii - dwa razy mniej - poniżej 15%.
A dla porównania - w latach 80. było to 65%. I nie było wtedy religii w szkołach. Zamienił stryjek siekierkę na kijek :slight_smile:

2 polubienia

Jak jest religia w szkołach, to dzieci czują presję a nikt nie lubi być tak prawie że zmuszany, No i potem się to odbija.

2 polubienia

Od slodyczy zęby sie ponoć psują?
To przecież napedza koninkturę nie tylko producentom cukierków? :wink::grin:
A swoja drogą czy jeszcze gdzies można kupic takie klasyczne cukierki z twardą skorupką i półpłynym nadzieniem? Bo jak nie dropsy to gumisie, zelki czy inne pianki?

1 polubienie

Powiedz to biskupom! :slight_smile:

2 polubienia

Można, można, właśnie takie kupiłem!

2 polubienia

Gdzie? Przyda się na przyszłość :grin:

2 polubienia

To jeszcze jako podsumowanie tego tematu wkleję tu post Tomasza Terlikowskiego z FB, któego umiar i rozsądek bardzo sobie cenię, dlatego obserwuję. Jakże inny w stylu od histerycznych nawoływań naszych biskupów.

**To jeszcze o rzekomych wypowiedziach papieży na temat Halloween. Rzekomych, bo z rzeczywistością nie mają one wiele wspólnego. **
**Od kilku dni czytam, że przeciw Halloween wypowiedzieli się Benedykt XVI i Franciszek. - Jest to święto antychrześcijańskie i niebezpieczne. Popycha nowe pokolenia w kierunku mentalności ezoterycznej magii, atakuje święte i duchowe wartości przez diabelskie inicjacje za pośrednictwem obrazów okultystycznych – miał powiedzieć Benedykt XVI. I te słowa powtarzają kolejni teologiczni eksperci. **
**Sprawdźmy ile w tym prawdy. Otóż ZERO. Źródłem tej opowieści jest brytyjski brukowiec „Daily Mail”, który w 2009 roku oznajmił, że papież Benedykt XVI uważa, że Halloween jest niebezpieczny i antychrześcijański. Na jakiej podstawie? Na podstawie tekstu z „L’Osservatore Romano”, w którym Joan Maria Canals przekonuje, że Halloween jest okultystyczny i niebezpieczny. I to właśnie z tego tekstu pochodzą słowa, które wszyscy przypisują Benedyktowi XVI. **
**Dlaczego? Bo „Daily Mail” w tytule utożsamił stanowisko Papieża ze stanowiskiem autora tekstu w watykańskiej gazecie ale nawet on nie wskazał, że autorem słów cytowanych jest Benedykt XVI. W tekście, którego tytuł poszedł w świat i stał się źródłem mitu, nie ma wypowiedzi Benedykta XVI. Ale w świat poszedł nagłówek i cytat, i nikt już nie sprawdza czy papież rzeczywiście to powiedział czy nie. **
**Identycznie z taką samą sytuacją mamy do czynienia, gdy czytamy o sprzeciwie Franciszka wobec Halloween. I tu także nie ma cytatu z Franciszka. **
**„Ks. Buonaiuto, który ma poparcie papieża Franciszka, zauważył, że wbrew temu, co sądzi wielu „Halloween nie jest niewinną zabawą, lecz stanowi przedsionek do czegoś znacznie bardziej niebezpiecznego. Wyjaśnił, że osoby biorące udział w Halloween nie muszą uczestniczyć w złych rytuałach, składać ofiary ze zwierząt, profanować cmentarze i kraść Hostie. Halloween to najlepsza pora do rekrutacji nowych członków przez różne sekty. To jest po prostu otwarcie się na działanie diabła”. Papież chce, by święto duchów i upiorów zastąpić bezpiecznym dla dzieci świętem Holyween. Ojciec święty zachęca inne kraje do podobnych działań - czytam na kolejnych stronach. **
**I zdaje pytanie, gdzie tu są słowa papieża? Jaki macie dowód na to, że papież to powiedział? Między wypowiedzią jakiegoś egzorcysty, nowe takiego, który ma (rzekomo) poparcie papieża a wypowiedzią papież istnieje jednak przepaść. I warto o tym pamiętać. **
Sprawdzanie faktów, odrzucanie fejków nie jest antykatolickie. Prawda nas wyzwala, a kłamstwa czy powtarzanie błędów buduje lęki, które z wiarą niewiele mają wspólnego.
Całość do poczytania TUTAJ
Polecam @farang i @Ajko

(I chyba najlepszy komentarz w tym poście):
Systemowe ukrywanie pedofilii to nie jest przejaw złego ducha, systemowy klerykalizm to nie jest przejaw złego ducha, systemowy serwilizm i feudalna struktura Kościoła to nie jest przejaw złego ducha, ale latanie z dynią i cukierkami to łolaboga wcielony szatan.
Demonologia w polskim Kościele jest w praktyce na tak infantylnym poziomie, że magia starożytna przy tym to przejaw racjonalnego myślenia.
Diabeł lubi budować systemy a nie zajmować się pierdołami w postaci dyni i cukierków. Aż tak bardzo się nie ośmiesza.

2 polubienia

Od samego chodzenia na lekcje religii wiary nie nabierzesz. A niech ktoś zaprzeczy, że Biblia to najlepszy archetyp powieści kryminalnej i horroru w jednym?
Z elementami SF?

2 polubienia

Toteż i nie nabrałam, tym bardziej, że chodziłam jeszcze rzadziej niż w kratkę. Ale i wiedzę religijną mam bardzo skromniutką. :wink:

1 polubienie

U mnie na półce stoi obok Lema, Strugackich czy Bułyczowa :slight_smile:

1 polubienie

Ja samouk w tym zakresie. Ale trudno inaczej jak babcia była przedwojenna katechetką, a jak jeszcze na stojaco pod stolem przechodzilam to udzielala w PRL lekcji religii dzieciom partyjnych ważniaków, zeby mogly gdzies dyskretnie pójść do I komunii.
Obawiam się, że podsłuchując znalam Biblie lepiej niż zakonnica uczaca religii w parafii. Ja z tych co religia w szkole ominęła.
A ogolnie to mi dobrze w moim agnostyczno deistycznym kąciku i nie zamierzam z norki wyłazić :wink::grin:

1 polubienie

Jeszcze dla straszących Szatanem : znajdźcie różnicę na poniższych obrazkach (na górze kolędnicy, na dole Hallowenowcy)

1 polubienie

No bez przesady, jako dzieciaki z szopka chodziliśmy. Ja zwykle za diabła przebrana. Bo mialam czerwona kurtkę i spodnie.
Ale ogon to szpilkami nabijany, żeby ktos nie urwał.
Widły z tektury, b
o te prawdziwe to za ciężkie.
Tak, że takie zabawy mi nie przeszkadzaja.
W tym roku to katstrofa klimatyczna, liczba ofiar rośnie i nikomu bawic sie nie chce? Imprezy w pueblu odwołano.

2 polubienia