Fajerwerki w sylwestra. Tak czy nie?

Wszystko dla ludzi, ale z umiarem. Duza czesc Polakow w kwestii rac i fajerwerkow zachowuje sie jak malpa z brzytwa.
Nie jestem zwolenniczka powrotu do czasow, kiedy Kotanski rabanu narobil, bo cpuny i czlowiek nie mogl makowca zjesc.

U mnie też w niedzielę wielkanocną nigdy niczego nie słyszałam, strzelanie to dla mnie okres od świąt do 6.01. i tyle, u nas chyba nie ma takiej tradycji.

1 polubienie

https://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/krefeld-30-malp-splonelo-w-pozarze-malpiarni,997124.html

1 polubienie

A propos fajerwerków. W czasie Sylwestra 30 zwierząt zginęło w pożarze powstałym na skutek pożaru który wynikł podczas puszczania tzw Feuernlatern (ognisty lampion) w Krefeld.
Tutaj więcej na ten temat po niemiecku.

Niemcy rozważają całkowity zakaz takich zabaw.

Wczoraj spędzałem Sylwestra w Berlinie. Gdy wracałem do domu, mijałem około 40 wozów strażackich na syrenie w różnych punktach miasta. Paliły się samochody, jakieś stragany i inne rzeczy. Same ulice wyglądały jak po bombardowaniu.

Nadal są tacy, którzy nie widzą problemu?

6 polubień

Wstrząsające. A ci, którzy spalili żywcem te zwierzęta pewnie mają się dobrze. Grunt to tradycja ze świecidełek trwających sekundy. Jaka to wspaniała zabawa.

5 polubień

A to tutaj Cię zaskoczę. Kilka osób samych zgłosiło się na policję przyznając, jak puszczali te fajerwerki. Myślę, że ruszyło ich sumienie. Szkoda popalonych zwierzaków …

4 polubienia

Nie doczytałem do końca. Wysłuchałem tylko relacji z filmiku.

1 polubienie

Te lampiony to skaranie boskie. Teoretycznie te swiatelka powinny wypalic sie w powietrzu, w praktyce to wiadomo.
Jak przy kazdej czynnosci tak i przy odpalaniu ogni sztucznych nalezy wlaczyc opcje myslenie. A pokazywac jak to moze byc niebezpieczne juz od przedszkola (zamiast np. straszyc mekami piekielnymi) samymi zakazami sprawy sie nie zalatwi.

4 polubienia

Myślenie powinni włączyć ci, którzy mają wpływ na sytuację. Nie można oczekiwać tego od często nieźle już zaprawionych wszelkimi używkami uczestników zabaw i “pilotów” tychże latających ogni.

3 polubienia

Zwierzaków szkoda, to oczywiste. Straszna śmierć, ale poczytaj o wypadkach z ludźmi. Starszy pan ma urwaną dłoń, dzieciaki poparzone, masakra! Kto daje dziecku petardy, czy race???
Kilka lat temu sąsiad miał wżery w karoserii od tego gorącego, co spada na ziemię po wypaleniu :frowning: Strzelali za blisko auta.

2 polubienia

Jeszcze trochę i fajerwerki będą zakazane. Ludzie za głupi są, ot tu jest przyczyna …

4 polubienia

Podobnie, jak w wielu przypadkach: bezmyślność i brak wyobraźni i przewidywania zabija. Niestety nieraz i osoby postronne.

1 polubienie

Moge Ci tylko napisac jak to wyglada w Hiszpanii - uzycie petardy w miejscu do tego nieprzeznaczonym to mandat. W sprzedazy sa tylko takie, ze szkody za duzo nie narobia, do tych pozostalych dostep maja wylacznie profesjonalisci, pueblo, wioska czy wieksza miejscowosc jak chce pokaz zorganizowac korzysta z ich uslug, bo to nie tylko odpalenie samego ladunku, ale ustalenie stref bezpieczenstwa, zapewnienie dojazdu sluzb - sa to szczegolowe protokoly, dzieci uczy sie od malego, ze to zabawka interaktywna i to czasem nadaktywna. Na te ilosc zuzywanych materialow pirotechnicznych wypadkow jest malo. Na pewno mniej niz samochodowych.
A, ze teraz jest dostepnosc w krajach gdzie ludzie sie na to rzucaja jak glupi na ser? Calkowicie nie wyeliminujesz, mozna probowac to ograniczyc i ucywilizowac.

4 polubienia

Rozumiem. Chodzi o fakt, że z głupotą trzeba walczyć a nie pisać czy mówić, że nie ma problemu. Bo kuźwa jest. Wczoraj, wracając przez Berlin widziałem to na własne oczy. Jakbym wojnę widział …

3 polubienia

I to wlasnie problem - nic nie rzadzi i malo kto nad tym panuje. Zreszta cos mi sie wydaje, ze ze slynnego niemieckiego porzadku to juz niewiele zostalo?

1 polubienie

Żródło Ordnungu teraz w Polsce i Estonii. To Prusy nauczyły Niemców porządku i dyscypliny.

2 polubienia

Z Niemcami jak na razie zauważyłem jest tak, uczą się wolno, czasem bardzo wolno, ale jednak uczą … Na przykład z emigrantami też już zrobili porządek, spora ich część o dziwo albo została deportowana albo pracuje. O tym się nie pisze, ale ja to wiem. Mieszkam w regionie gdzie jest wiele hal różnych wielkich firm. Tu spora część pracowników była z Polski i zawsze były wolne miejsca. Już tych miejsc wolnych nie ma. Za to widać tam sporo afrykańskich akcentów …

3 polubienia

Zgadza się. W moich stronach podobnie.

1 polubienie

Nauka zwykle szybko nie przychodzi…
Tylko zeby to nie bylo jak z tym “recyklingiem” w Polsce, gdzie smietniki od czasu pierwszej ustawy smieciowej maja wieksze zabezpieczenia niz Fort Knox. A potem zabiera to jedna smieciara.

2 polubienia

6 polubień