Zdecydowanie nie ave
Anioł?! Wyjdź
Zdecydowanie anioł zostań.
Ponoc lepszy sok z kiszonej kapusty…
Benedyktyni słyną z produkcji nalewek opartych na tajnych recepturach z owoców i ziół. Szczególnym uznaniem cieszą się “Benedyktynki” zawierające 17 lub 21 ziół, które według mnichów mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Nalewki są rozlewane do ozdobnych butelek o różnych pojemnościach - od miniatur za kilkanaście złotych po większe wersje za niemal 200 zł.
Te receptury to takie tajne nie sa, ale faktycznie mnisi, nie tylko Benedyktyni pomysly na przetworzenie bimberku w przysmaki miewali zacne.
Nie mowiac o pomyslach na piwo, wina czy przetworstwo mleka. Sery…
Dysponujac nadwyzkami mogli eksperymentowac.
I post byl im niestraszny…
uspilas ich? czy zabilas?
Ale kogo?
Sklad likierow czy nalewek nawet jak uzywaja tej samej nazwy moze sie różnić.
Sa pewne wskazowki podstawowe co do tego co w tym byc musi, alestosuje die tez lokalne dodatki, proporcje bywaja rozne?
Juz nie mowiac o tym, z czego skladnik podstawowy czyli bimberek pędzony.
I na tym polega ich urok - owszem bywa, ze nazwa/znak towarowy zastrzezony. Ale to jak z winami -moga sie roznic nazwami, ale i tak istotny jest gatunek winogron, jakie zostaly uzyte, gdzie rosly winorosle, a nawet rocznik. Bo i pogoda ma wpływ.
Urżnac sie to mozna prawie wszystkim, ale posmakować?
nasze towarzystwo poszlo spac
Albo jakis mecz jest.
No i wtorek, więc taki dzien ciagle pod górkę do weekendu.
Światowy Dzień Mózgu byl…
Nie posiadam
Widac na sasiednim temacie
Nasze siatkarki zaraz grają Wy o pierdołach. Tzn, temat benedyktynek jest dobry. Jak kolega w Chojnicach mnie poczęstował swojską “benedyktynką” to zaraz w tej piwniczce ściany na mnie naparły. I to jest to!
Na mnie nie dziala.Odzyskałem dopiero po ostrej muzyczce rockowej…
Wstaję w czasie urlopu ok. 9:30