Ile medali dla Polski?

Jest jeszcze jedna przygnębiająca statystyka - zajęliśmy 42 miejsce - najgorsze od początku startów naszej ekipy, czyli od 100 lat. Co prawda, kiedyś było mniej państw, ale jednak.
Zawsze możemy się pocieszyć przypadkiem Finlandii, która nie zdobyła ANI JEDNEGO MEDALU jako chyba jedyny kraj europejski (nie licząc mikropaństwek)

4 polubienia

Słowacja ma chyba 1 brąz…
Ale w ten sposób pocieszać się nie będę.O nie!Należy bić na alarm i to tak długo dopóki opisanym powyżej nie odechce się żerowania na sporcie!
A Finowie maja swoje sporty zimowe.Maja hokej jak my siatkówkę.I mimo iz ich skoki zeszły poniżej poziomu, zdobywają inne zimowe medale.
Ale fakt.Przynajmniej w lekkiej, Finowie byli kiedyś w europejskiej czołówce.No nie każdy jest Holandia czy Słowenia…
Aaaa…Bo bym zapomniał…Nie pamietam ilu jest Finów ale to chyba ok. 5 milionów.Holendrow jest ponad 16 milionów.

3 polubienia

Właśnie skończyłem oglądać finały olimpijskie w boksie. Tzn, nagrania z tych zmagań. Walkę Julii Szeremety obejrzałem trzykrotnie i jeszcze jutro rano zerknę. Przysłano mi 4 finały mężczyzn i 3 kobiet wliczając w to pojedynek Julii.
Mam też kilka walk z Mistrzostw Polski juniorów, które odbyły się wiosną w Szczecinie. Jest dużo pisania w temacie, mam tu sporo do powiedzenia o walce Juli z tzw chłopem, ale zrobię to jutro, bo na dziś mam dosyć.
Bo nie tylko o ten jeden pojedynek mi chodzi. Kto chce niech przeczyta.

Przy okazji wyrażam swój podziw dla realizatorów transmisji. Mistrzostwo, kunszt, chylę czoła. Walki pokazane jak na dłoni, można je rozbierać na czynniki pierwsze. Sędziowie powinni z tego korzystać.

1 polubienie

Przeżyjmy to jeszcze raz: :kissing_heart:
Tokio 1964:
obraz

Monachium 1972
obraz

Montreal 1976:
obraz

Ech, łza się w oku kręci! Szóste miejsce na świecie!

3 polubienia

A teraz Brytyjczycy maja ok. 60 medali…

1 polubienie

I 2/3 z nich zdobyli im imigranci lub ich dzieci.

A te dane to niby skąd?
Bo w wioślarstwie czy gimnastyce i na pływalni,bylo dokładnie na odwrót.Poza tym"imigranci"to pojęcie dotyczące przybyszów z wielu stron.A u Brytyjczyków medale zdobywali jedynie czarni.Nie mówiąc o tym ze w trakcie imprezy kończącej,akurat Brytyjczyków tutejsza telewizja pokazywała dosyć długo.I nie zauważyłem właściwie nikogo prócz białych.
W kolarstwie tak u pan jak i panów gdzie medali było sporo, ich ekipa to chyba 100% białych choć nie widziałem wszystkiego…

Sportowcy a działacze i sędziowie?

1. “Daria Pikulik zdobyła srebro IO mimo ogromnych problemów w Polskim Związku Kolarskim. Sama finansowała sobie zgrupowanie”.
    “Wydaje się jednak, że ten krążek został wywalczony wbrew działaczom, a nie dzięki nim. Daria wraz z siostrą Wiktorią same płaciły za swoje zgrupowania. Nie miały na czym trenować. Do tego kombinezon na igrzyska otrzymała dzień przed pierwszym startem w Paryżu.”
    żródlo: https://sportowefakty.wp.pl/kolarstwo/1140037/jedzcie-do-domu-komentatorzy-ostro-po-sukcesie-polki
  2. “- Nie wierzę, jak dobrze mi się dzisiaj jechało. To dowód, że marzenia się spełnia - powiedziała Daria Pikulik, sensacyjna srebrna medalistka olimpijska IO. - Sędziowie powinni nas przeprosić - dodał jej trener po skandalicznym błędzie arbitrów.”
    “Otóż w eliminacjach doszło do pomyłki sędziów, którzy początkowo wykluczyli Polkę z dalszej jazdy, choć ta jechała w środku stawki. Przypomnijmy, że w ostatniej konkurencji wieloboju zawodniczki jadą 80 okrążeń, a co dwa wykluczana jest ostatnia.
    Pikulik zobaczyła swoje wykluczenie na tablicy i zaczęła zwalniać, jednak szkoleniowiec podbiegł do niej i krzyknął, żeby jechała dalej. I szybko dogoniła stawkę. A po kilku minutach jej wykluczenie na dobre zniknęło z systemu wyników.”
    żródło: https://sportowefakty.wp.pl/igrzyska-olimpijskie/1140013/polska-medalistka-zabrala-glos-ujawnila-kulisy-pomylki
3 polubienia

kolejne zgrzyty:
Ten rok jest dla mnie równią pochyłą - powiedział Mateusz Rudyk po zajęciu 10. miejsca w konkurencji keirim w kolarstwie torowym na igrzyskach w Paryżu. Polak ujawnił też swoje problemy z powodu sytuacji Polskiego Związku Kolarskiego."
“Przypomnijmy, że od lat Polski Związek Kolarski znajdował się na skraju bankructwa. Od grudnia ubiegłego roku pracownicy nie otrzymali pensji, a reprezentanci kraju nie mieli żadnych pieniędzy na przygotowania do igrzysk.”
“Przypomnijmy, że tuż przed rozpoczęciem igrzysk w Paryżu Mateusz Rudyk został zawieszony przez Międzynarodową Federację Kolarstwa (UCI). Powód? W jego organizmie wykryto insulinę, co jednak nie jest niczym dziwnym, ponieważ jest chory na cukrzycę. Doszło do niedopatrzenia, jednak w ostatniej chwili Polak został odwieszony.”
żródło: https://sportowefakty.wp.pl/igrzyska-olimpijskie/1139996/polak-uderzyl-w-dzialaczy-po-starcie-ujawnil-kulisy

Jak widać: https://sportowefakty.wp.pl/igrzyska-olimpijskie/1140100/zdobyla-medal-i-zszokowala-spimy-w-piwnicy nie tylko u nas sportowcy mają żale.

“Organizacja triathlonowych i pływackich zawodów olimpijskich w Sekwanie wzbudziła wiele kontrowersji. Wszystko przez jakość wody. Niemka Leonie Beck wyznała, że po pływaniu w paryskiej rzece wymiotowała dziewięć razy i miała biegunkę” żródlo: .https://sportowefakty.wp.pl/plywanie/1139956/niemka-grzmi-po-zawodach-w-sekwanie

Czy tylko ja mam dziś takie szczęści do krytycznych artykułów?

3 polubienia

Słowo się rzekło, kobyłka u płotu…

Chyba narażę się tu moim forumowym przyjaciołom, ale w imieniu obiektywizmu pójdę pod prąd ogólnej opinii, że w tym konkretnym przypadku nasza Julia Szeremeta przegrała z chłopem. Być może Lin Yu Ting jest obojnakiem, ale z przebiegu samej walki tego, ze Lin jest mężczyzną nie było widać. Gdyby tak było, to już w I rundzie nie było by co z Julii zbierać, nie tylko, że walka ta skończyła się by tak szybko, ale może i kariera sportowa. Julia przegrała z kimś, kto był dla niej nieosiągalny ze względu na umiejętności, a nie z powodu męskiej przewagi. Precyzyjne ciosy Lin były punktowe, ale nie nokautujące. Półfinałowa rywalka biła mocniej z tym, że w większości niecelnie. Ze wszystkich osób, które wczoraj oglądałem w walce, jedynie osoba rywalizująca z Polką pokazała sztukę pięściarską. Porównując repertuary argumentów ringowych, to nasza reprezentantka w tym finale nie istniała. Co gorsza, jej narożnik też był bezradny.
Co do zarazy obojnactwa w kobiecym sporcie, proponuję założyć osobne pytanie, być może sam to zrobię. Ale tu skupiam się na samej walce.
Lin Yu Ting faktycznie wyglądem przypomina faceta i to wszystko jeśli o samą walkę chodzi. Krzywdy swoim wyglądem Julii nie robiła, krzywdę robiła sobie sama Julia swym stylem walki.
To pięknie, że mając 20 lat zdobywa się olimpijskie srebro, ale ta piękność ma swoje ciemne strony i tu moje zdanie na temat tzw boksu olimpijskiego przy okazji. Otóż dawniej boks olimpijski nazywano amatorskim, a dziś boks ten olimpijski, to amatorszczyzna w czystym wydaniu. Generalnie wygrywa ten kto ma grubszą czaszkę. Cała filozofia ringu, szermierka, umiejętności, to wspomnienie. Liczy się siła, szybkość, kondycja. Nie zdziwię się, że za 4 lata boks wypadnie z IO. Bo to już nie jest boks, ale jego imitacja, jeśli nie karykatura. Piszę to z wielkim smutkiem, kto mnie zna, wie dlaczego.
Na tym kończę swój komentarz.

Jeśli najdzie mnie natchnienie, to powrócę do tego tematu, teraz jakoś mi się odechciewa…

5 polubień

Na razie mamy 10 medali: złoto we wspinaczce sportowej wywalczyła Aleksandra Mirosław. Srebro w kajakarstwie przyniósł nam występ Klaudii Zwolińskiej. Medal w identycznym kolorze otrzymała reprezentacja Polski w siatkówce mężczyzn oraz bokserka Julia Szeremeta i występująca w kolarstwie torowym Daria Pikulik.

3 polubienia

?
Przecież połowa tego wątku to komentarze wobec patologii w polskim sporcie.
Gdybym prowadził w ciągu ostatnich 2-3 lat jakieś notatki,mógłbym to znacznie poszerzyć ale…Nie pamiętam nazwisk i co do czego[do kogo] przypisać…

1 polubienie

Julia na tle innych,nie wyróznia sie niczym złym więc nie rozumiem o jakich"ciemnych stronach" myślisz…Trudno oczekiwać by nagle,po systematycznym okresie ok. 25 letniego chamienia boksu i kultu coraz głupszych walk w klatkach,nagle 20-latka która nie ma nawet własnego mieszkania,pokazała boks na miarę lat 60-70!
Moim zdaniem,ta historia ma jedynie piękna kartę a do niej należy zaliczyć przede wszystkim waleczność i bezkompromisowość naszej zawodniczki.Walczy jak potrafi a szkoleniowcy najwyrazniej nie wyrastają po za “nasze czasy”.Co w tym złego?Rzecz coraz rzadziej spotykana a wręcz kurcząca sie w oczach.
Gdyby kibic miał sie martwić każdym medalem wygranym w mętny sposób,przy stale obniżającym sie poziomie,przyszłoby zachwycać sie juz chyba tylko Duplantisem.
Jeżeli ktoś wygląda jak facet to być może,jeszcze nic.Ale jeśli ktoś na MISTRZOSTWACH ŚWIATA jest odsuniety z powodu nie zaliczenia testu płci a teraz dostaje żloto olimpijskie,to jest w tym gnój i oszukańczy skandal.Pytanie tylko,komu nalęży sie wyrok.Tym od mistrzostw świata czy tym od igrzysk.
Nie można pisać"być może Ling jest obojnakiem" i spokojnie przechodzić nad tym do porządku!To tak jakby to akceptować…

2 polubienia

Ależ ja do Julii nic nie mam, a ciemna strona takiego boksu to jej zdrowie jak i wielu pozostałych bokserek i bokserów. W kobiecym boksie czas Agnieszki Rylik i Iwony Guzowskiej, tak jak i innych dziewczyn spoza Polski minął.
Ale one były szkolone w inny sposób. To co widziałem ostatnio i przedtem na światowych ringach amatorskich aż nadto pachnie neurologią, najoględniej się wyrażając. Dzisiejsze amatorstwo bokserskie jest to schlebianie masowym gustom kosztem zdrowia zawodniczek i zawodników.

Co do Lin Yu, to ja powiem, że jest obojnakiem wtedy gdy zostanie to udowodnione. Testy Umara Kremlowa, kumpla Putina są zbyt szemrane, by je uznać. I ja nie wiem, co o tym sądzić, bo wrzask medialny nie jest dla mnie dowodem. Niestety, zachowanie osoby, cholera wie teraz jakiej płci też jest bardzo dwuznaczne. Czas zacząć takie same kontrole w tym względzie jak antydopingowe. Wróci się do tego w innym pytaniu. Bo problem dotyczy niemal całego kobiecego sportu.

Medal Julii bardzo mnie cieszy, ma dziewucha serce do walki, ambicję, słowem posiada cechy potrzebne w sportowej rywalizacji.

4 polubienia

Rusek nie rusek,tez może mieć rację.Jakoś nikt sie go nie czepiał póki nie pokazała sie Julka…A znamy problem od blisko dekady,głownie z lekkiej atletyki.
Życie nie znosi pustki :rage: Kiedyś humanoidy z DDR a dzisiaj po błogiej acz krótkiej przerwie,sięga sie po inne metody.Bo czasy są takie że jesli ktoś stanie w obronie uczciwości kosztem takich"stworzeń"zawsze można go nazwać faszystą,homofobem,“skrajną prawicą” lub rasistą.I podeptać go przez feminazistki.

2 polubienia

Umar Kremlow za pieniądze Gazpromu stworzył w miejsce zbankrutowanej federacji IBA nową organizację światowego boksu olimpijskiego IBO. Mogą w niej walczyć Rosjanki i Rosjanie pod swoją flagą z wysłuchaniem rosyjskiego hymnu. I ostatnie MŚ zrobione zostały przez IBO. Ten test, nie wiadomo na czym polegał. Ogłoszono tylko jego wynik i nie dopuszczono dwóch osób na kilka dni po pobraniu śluzówki z jamy ustnej. A ustalanie poziomu testosteronu i chromosomu XY trwa o wiele dłużej. Tak się składa, że zdyskwalifikowano dwie najlepiej boksujące osoby w swych wagach.
Powołanie IBO miało miejsce jeszcze przed inwazją na Ukrainę, a 16 mln euro - długi IBY, to nie w kij dmuchał więc zaakceptowano organizację.

Ale i sztab Lin YU Ting miał aż nadto czasu by udowodnić, że Lin jest kobietą, a nie zrobiono tego. Do tego przewodniczący MKOL, Bach uznał, że to nie jest potrzebne, a więc i on ponosi odpowiedzialność za całą sytuację. Krótko, mamy teraz wielkie szambo w mętnym mule.

2 polubienia

I 190 pare organizacji krajowych w tym siedzących.

1 polubienie

Muszę Ci powiedzieć/napisać, że się przemogłam i obejrzałam początek walki tych pań. Ale tylko do momentu, aż Julia dostała pięścią w nos. Aż mnie zabolało. Boks to jednak nie dla mnie, choć maja mama była wielką fanką tego sportu. :slight_smile:

3 polubienia

W sumie ja tez mam dość boksu. Oglądałem tylko dlatego, że była szansa na złoto; Ale z niesmakiem. Coś, co kiedyś może było normalne (takie jak niegdyś walki gladiatorów) z czasem przestaje być fajne. Podobnie jak palenie papierosów, polowanie czy seksistowskie żarty.
Wole zapasy lub dżudo, tam jest czysta walka na chwyty, zręczność, bez mordobicia.

2 polubienia

Moja tesciowa to byla pod tym względem “krwiozercza staruszka”.

1 polubienie