2 razy dziennie spotkanie sztabu kryzysowego i raporty samorządowców.
Uruchomione ogromne środki zarówno krajowe jak i unijne.
Koordynacja ministrów na miejscu.
Nie oceniam. Nie mogę ogarnąć tej sytuacji i tego, co tych ludzi spotkało.
Wysoko.
Powodzi,jesli nadchodzi, nie da się zwalczyć jak jakiegoś gangu.W sumie ludzie odpowiedzialni są za to tylko do pewnego stopnia.Bardzo wysokiego stopnia ale nikt nie jest w stanie kataklizmu powstrzymać bez ofiar czy zniszczeń.
Dlatego wszelkie napaści,pyskówy,polowania na “winnych” są jedynie przejawem bardzo złej woli, politycznej nienawiści i niestety,przerazajacej głupoty.
Już sam nierozwiazywalny dylemat, na ile informować aby nie wyzwalać paniki, nie mobilizować szabrowników,pozostaje kwestia nie do rozwiązania…
A wystarczy spojrzeć na państwa znacznie od nas bogatsze by się przekonać ze nie ma tutaj złotych środków,zaczarowanych ołówków i innych cudów które wymyślają na poczekaniu np. wrogowie danej władzy.
Mnie podoba się aktywność premiera którego zdrowie jest godne pozazdroszczenia.Jest w tym wszystkim bardzo ludzki choć to oczywiście nie powstrzyma łez ofiar tracących wszystko.
Wydaje mi się ze pozytywnych opinii jest więcej choć nie ma już mowy o swego rodzaju"zjednoczeniu" z 1997 roku.Polityka jest znacznie bardziej niszcząca siłą bo niszczy ludzi a nie domy.
Szoł jakieś robią.W wiadomościach TV nic nie można się dowiedzieć co na świecie sie dzieje,tylko cały czas powódź,Tusk.BBC musze oglądać a w necie przeglądam czeską gazetę.
Przesadzają na maksa.
PR i takie inne osobno.
Wazne jest, zeby pomoc trafila tam gdzie jest potrzebna
Czy akurat obecność polityki w tym jest niezbedna? W sytuacjach kryzysowych? Kieliszek wina marki Tusk nie zaszkodzi
Show to robią głównie pisowcy bo ekipa Tuska stara się działać
Na TVN też 70% jest poświęcone powodzi ale tematy że świata również są. Dziś np. było o ataku Izraela na Liban, wizycie Dudy w USA. Brakuje mi ostatnio newsów z Ukrainy ale to chyba wynika z pewnego zastoju na froncie. Coś więcej będzie wtedy kiedy Żeleński przybędzie do USA i przedstawi swój plan pokojowy.
To normalne. Dawno nie mieliśmy takiego kataklizmu.
Pisowcy jak najbardziej a Tusk niech działa ale mniej żeby go było w telewizji.
Ale on musi być w tv bo jest na miejscu a wszystkie sztaby są transmitowane.
Dziwnie postąpił pis bo nie chcieli pokazać dziennikarzowi magazynu z darami dla powodzian. Ciężarówka na tle której wystąpili była wypełniona tylko do połowy.
Po kolei
Górale ze wzgórz Golan to zagwozdka.
Żal mi Libanu, bo to piękne miejsce
Ciężarówka to pić na wode
Z Tuskiem to jest ze chce byc czlowiekiem orkiestrą
https://obrazkowo.pl/677c46903a44fe60a9278d1b63030ebf/Człowiek-orkiestra
Nie oceniam, bo się nie da. Jest masa sprzecznych informacji. Mogę ocenić działanie OSP i mieszkańców mojej wioski, którzy wysłali 3 samochody zebranymi produktami, a teraz kilkoro pojechało z łopatami i innym sprzętem pomagać w miejscowości Wilkanów, gmina Bystrzyca Kłodzka.
I to oceniam na bdb
Tak , ale pomoc ma byc docelowa
A nie, ze ktos komus wrzuci rzeczy niepotrzebne
Ratowac trzeba umieć
Pies tropiciel czy kot udomowiony? Wspolpracuja koń podkuty? Też
Obsługa stajni , kuwety kociej czy wyprowadzenie psa? Na piwo ? Estrogeny swojej robią nie przypadkiem po wojnie rodzą sie córki
żadnych rzeczy niepotrzebnych nie było, strażacy apelowali w pierwszym rzucie o WODĘ i trwałą żywność, dania gotowe, byle nie w szklanych słoikach, w drugim o jedzenie dla zwierzaków, żywność, ręczniki i koce, w trzecim o sprzęt typu łopaty, kilofy, siekierki, wiadra. Ostatnim transportem pojechali też ochotnicy ze swoim sprzętem.
Pies tropiący? rzadkość w prywatnym domu, kot udomowiony? myślę, że powodzianom nie jest potrzebny; koń?
Co do kotow
Łagodzą obyczaje i sa skuteczne w tępieniu szczurów
Reszta pomocy? Jak najbardziej logiczna.
Szklo? Pierwsze konserwy typu wek to sloliki szklane ciezkie
Twist off domowe moga byc niebezpieczne ze względu na salmonelle. Ale?
Bakteria ta słabowita na zdrowiu, umiera w temperaturze plus minus smazena jajecznicy. Konserwe wystarczy podgrzac.
Gorzej jest z jej kuzynką produkującą jad kielbasiany zwany trupim.
Co istotne? To faktycznie woda. Bez tego trudno przeżyć.
Zwłaszcza na pustyni
Szklane słoiki nie - raczej z powodu roboty jaką ekipa miała przy ze sprzątaniem rozbitego słoika dżemu załadowanego do pierwszego transportu
Oceniam bardzo dobrze. Rząd zajmuje się profesjonalnie sytuacja kryzysową. Premier nie wahał się ani chwili aby wprowadzić stan klęski żywiołowej - co przypomnę, w poprzednich rządach się nie zdarzało. Juz są zapewnione pieniądze z UE na odbudowę. Jakoś nie widać by ludzie związani z władzą robili na tej tragedii interesy życia, tak jak za PiS różni instruktorzy narciarstwa, handlarze bronią, czy koledzy Premiera Morawieckiego. Skala tej tragedii była tak duża, że trudno mówić o zapobieganiu i przewidywaniu.
mam tylko nadzieję, że jak najszybciej ruszy budowa zbiorników retencyjnych w Kotlinie Kłodzkiej, która była blokowana w przeszłości przez mieszkańców. Tam nie ma co słuchać żadnych protestów, to jest inwestycja kluczowa dla bezpieczeństwa tysięcy ludzi.
To też prawda, szklane opakowania sa malo wytrzymale, raczej nslezaloby je zaliczyc do luksusowych w przypadku, kiedy jest tego dużo. I wszystkim sie spieszy. Puszki też mają swoje wady, ale poreczniejsze.
Choć zawartość konserwy po otwarciu dobrze jest przelozyc do szklanego, plastikowego lub ceramicznego naczynia. choc z plastikiem? Nie kazde tworzywo sztuczne się nadaje. A część jest szkodliwa i to bardzo.
A dżem w puszkach? To rzadkość, jedyne co mi się kojarzy to malutkie, jednorazowe, jak w samolotach?