Jak oceniacie +- sytuację ekonomiczno-gospodarczą w Europie po ogarnieciu pandemii (tj. przyjmijmy czysto teoretycznie do końca 2021 roku)?

Co się zmieni … Co się pogorszy, co się poprawi ? Jakie gałęzie gospodarki pogrążą się w przepaść, a jakie zyskają ? Ewentualnie jakie po prostu stracą ?

Czy linie lotnicze nadal “zdychają” ?

Z tego co wiem, to Północne Włochy i Bawaria to najbogatsze regiony Europy … A przy tym Irlandia wyprzedziła Norwegię … I ma do tego lepszą geografię Irlandia do życia niż Norwegia … Bo zwłaszcza co do Północnych Włoch mam wątpliwości … :confused:

Pytanie tylko czy tak pozostanie po pandemii … Szwecja dostaje w kość i mają ponoć najcięższy lockdown w tej chwili w całej Europie …

W Niemczech widać, że zgonów też przybywa … Za max 2-3 dni wyprzedzą Iran, a więc najbardziej dotknięte pandemią na Bliskim Wschodzie państwo …

W Wielkiej Brytanii już ponad 105 tysięcy zgonów … Najwięcej w całej Europie … :confused: Ponoć szczepią się głównie szczepionką AstraZeneca, która ma zaledwie 60% skuteczności … :confused:

Od wielu osób słyszę, że pandemia przyspieszyła tylko i tak już zachodzące procesy … Ciekawe jakie …

Do tego dochodzą mnie słuchy, że Rosji wyczerpał się już model gospodarczy … Że nie widać szans na jej rozwój po pandemii (I wcale nie od Jacka Bartosiaka!) … Tak więc czarne scenariusze można zacząć pisać … :confused:

Pewnie Rosja będzie prosiła o pomoc Stany Zjednoczone, które się ucieszą i zaczną na korzystnych warunkach współpracować z Rosją …

Rosyjski model gospodarczy już dawno się wyczerpał i to bez pandemii.

2 polubienia

A co dopiero teraz … :confused:

1 polubienie

A co sądzisz o sytuacji w Holandii, Belgii, czy w Niemczech ? Przede wszystkim Benelux ?

Gospodarczo te kraje wytrzymają. To potężne gospodarki. Główny przemysł idzie, nie jest zatrzymany. A co do samego, covida, to nie wiem, ale dobrze nie jest. Zwłaszcza w Belgii.
Ale rządy tych krajów wspomagają te sektory, które muszą stać. Tu rządy nie tworzą programów narodowych, tylko robią, co mają robić, robią to, od czego są.
Ale ludzie i tak na te lockdowny narzekają.

1 polubienie

A dlaczego twoim zdaniem rząd holenderski podał się do dymisji ? Bo ponoć tak właśnie się stało …

Chodziło o zasiłki dla dzieci. Narozrabiał jeden z wiceministrów z opozycyjnej Partii Pracy.
Kilka lat temu dokonano kontroli poboru tego zasiłku i 20000 rodzin zostało ukaranych za wyłudzenie. Ale śledztwo wykazało, że tego wyłudzenia nie było. Pieniądze tym ludziom zwrócono i każda rodzina dostała odszkodowanie po 30000 euro. A ponieważ premier jest szefem całego rządu, więc jest odpowiedzialny za jego pracę. Więc Rutte zgłosił dymisję.
Ponadto, ci, co byli odpowiedzialni za tę aferę, zostali dodatkowo ukarani.
W Polsce nie do pomyślenia.

2 polubienia

A wiesz co nie co na temat gospodarki Irlandii ? Jak tam u nich sytuacja wygląda ?

W Polsce od koryta nie odciągniesz choćby nie wiem co … Na Zachodzie jak się coś wydarzy to rząd sam odejdzie … Niestety takie realia :confused:

Poprawi się branża IT, robotyka, medycyna. Trwa wyścig technologiczny.
Pogorszy się jak wiadomo w turystyce, knajpach, fitnessach.
Pogorszy się kondycja psychiczna homo sapiens.

2 polubienia

W kazde bajki wierzysz?

Tzn ? Wiadomo, że nie każde

Homo to sie moze popsuc ten sapiens

Jeśli już, to raczej Chiny albo co gorsza, Rosja nie mając nic do stracenia, będzie bardziej skora do wojen militarnych.

1 polubienie

To już prędzej, ale …

Myślę, że dalsze uzależnianie się Rosji od Chin nie jest na rękę Kremlowi …

1 polubienie

Rosja a raczej ZSRR bez pomocy USA w czasie drugiej wojny swiatowej?

1 polubienie

Nie ma się co martwić za bardzo …