Co się zmieni … Co się pogorszy, co się poprawi ? Jakie gałęzie gospodarki pogrążą się w przepaść, a jakie zyskają ? Ewentualnie jakie po prostu stracą ?
Czy linie lotnicze nadal “zdychają” ?
Co się zmieni … Co się pogorszy, co się poprawi ? Jakie gałęzie gospodarki pogrążą się w przepaść, a jakie zyskają ? Ewentualnie jakie po prostu stracą ?
Czy linie lotnicze nadal “zdychają” ?
Z tego co wiem, to Północne Włochy i Bawaria to najbogatsze regiony Europy … A przy tym Irlandia wyprzedziła Norwegię … I ma do tego lepszą geografię Irlandia do życia niż Norwegia … Bo zwłaszcza co do Północnych Włoch mam wątpliwości …
Pytanie tylko czy tak pozostanie po pandemii … Szwecja dostaje w kość i mają ponoć najcięższy lockdown w tej chwili w całej Europie …
W Niemczech widać, że zgonów też przybywa … Za max 2-3 dni wyprzedzą Iran, a więc najbardziej dotknięte pandemią na Bliskim Wschodzie państwo …
W Wielkiej Brytanii już ponad 105 tysięcy zgonów … Najwięcej w całej Europie … Ponoć szczepią się głównie szczepionką AstraZeneca, która ma zaledwie 60% skuteczności …
Od wielu osób słyszę, że pandemia przyspieszyła tylko i tak już zachodzące procesy … Ciekawe jakie …
Do tego dochodzą mnie słuchy, że Rosji wyczerpał się już model gospodarczy … Że nie widać szans na jej rozwój po pandemii (I wcale nie od Jacka Bartosiaka!) … Tak więc czarne scenariusze można zacząć pisać …
Pewnie Rosja będzie prosiła o pomoc Stany Zjednoczone, które się ucieszą i zaczną na korzystnych warunkach współpracować z Rosją …
Rosyjski model gospodarczy już dawno się wyczerpał i to bez pandemii.
A co dopiero teraz …
A co sądzisz o sytuacji w Holandii, Belgii, czy w Niemczech ? Przede wszystkim Benelux ?
Gospodarczo te kraje wytrzymają. To potężne gospodarki. Główny przemysł idzie, nie jest zatrzymany. A co do samego, covida, to nie wiem, ale dobrze nie jest. Zwłaszcza w Belgii.
Ale rządy tych krajów wspomagają te sektory, które muszą stać. Tu rządy nie tworzą programów narodowych, tylko robią, co mają robić, robią to, od czego są.
Ale ludzie i tak na te lockdowny narzekają.
A dlaczego twoim zdaniem rząd holenderski podał się do dymisji ? Bo ponoć tak właśnie się stało …
Chodziło o zasiłki dla dzieci. Narozrabiał jeden z wiceministrów z opozycyjnej Partii Pracy.
Kilka lat temu dokonano kontroli poboru tego zasiłku i 20000 rodzin zostało ukaranych za wyłudzenie. Ale śledztwo wykazało, że tego wyłudzenia nie było. Pieniądze tym ludziom zwrócono i każda rodzina dostała odszkodowanie po 30000 euro. A ponieważ premier jest szefem całego rządu, więc jest odpowiedzialny za jego pracę. Więc Rutte zgłosił dymisję.
Ponadto, ci, co byli odpowiedzialni za tę aferę, zostali dodatkowo ukarani.
W Polsce nie do pomyślenia.
A wiesz co nie co na temat gospodarki Irlandii ? Jak tam u nich sytuacja wygląda ?
W Polsce od koryta nie odciągniesz choćby nie wiem co … Na Zachodzie jak się coś wydarzy to rząd sam odejdzie … Niestety takie realia
Poprawi się branża IT, robotyka, medycyna. Trwa wyścig technologiczny.
Pogorszy się jak wiadomo w turystyce, knajpach, fitnessach.
Pogorszy się kondycja psychiczna homo sapiens.
W kazde bajki wierzysz?
Tzn ? Wiadomo, że nie każde
Homo to sie moze popsuc ten sapiens
Jeśli już, to raczej Chiny albo co gorsza, Rosja nie mając nic do stracenia, będzie bardziej skora do wojen militarnych.
To już prędzej, ale …
Myślę, że dalsze uzależnianie się Rosji od Chin nie jest na rękę Kremlowi …
Rosja a raczej ZSRR bez pomocy USA w czasie drugiej wojny swiatowej?