Jak oceniacie wprowadzenie ceł przez Trumpa na towary zza granicy?

Słyszałem też o innych przyczynach specjalnej operacji militarnej w Ukrainie. Od młodego Słowaka pracującego w Niemczech.
Twierdził, że wojna wybuchła, by obywatele Ukrainy mogli opuścić swój kraj, wyjechać na Zachód i tam pracować, albo czerpać korzyści z pomocy socjalnej.
Nie tylko ręce mi opadły :person_shrugging:

2 polubienia

Słyszałem jeszcze większe bzdury. I to od Polaków.

Pamiętam z przeszłości rozmowę z Tobą na ten temat. Coś źle zapamiętałam?
To co cytuje Izrael, to tylko dowód, że cynicznie się tym państwem posłużono. Ja NIGDZIE nie rozgrzeszam Rosji za jej atak.

Powiem ci tak. Ta wojna w Ukrainie potoczyła by się inaczej, gdyby nie postępowanie samej Ukrainy. Spotkały się w walce dwa niewydolne systemy i oba ugrzęzły. Ukraina zbyt dużo pomocy od USA i Europy zmarnowała. Nie tylko na polu walki. I to jest ta inna strona medalu.

Natomiast ciekawi mnie w czym zdeprecjonowałem Piłsudskiego, Twoim zdaniem?

1 polubienie

Tymczasem światowe rynki zanotowały spadki. Średnio 10% :neutral_face:

1 polubienie

Jak by się potoczyła? Mniej ludzi by zginęło i straciło miejsce do życia? Ta wojna była im potrzebna, jak nowotwór tkance.
Coś kiedyś przypisywałeś mu odpowiedzialność za traktat Ryski i rzekomą zdradę Ukrainy, skutkującą nienawiścią. Jakby prosty ukraiński chłop wiedział wiedział w ogóle, gdzie Ryga leży…

To, że wojna Ukrainie nie była potrzebna, nie ulega wątpliwości. Nie była im potrzebna, więc jej nie wstrzynali*

*wstrzynali → wszczynali, co by jasność była
2 polubienia

Piłsudski zdradził Ukrainę pod Kijowem. w 1919 roku nie rzekomo. To fakt. Z faktami się nie dyskutuje. Drugim faktem jest to, że armia bolszewicka, z którą Piłsudski się ułożył w kilka miesięcy później czyli w 1920 stała prawie na przedmieściach Warszawy.

Traktat Ryski to marzec 1921.

2 polubienia

Masz rację. Nie było nawet zagrożenia bo nie o Polskę chodzi. Ale Ukraina zrobiła wszystko by nas przekonać że są naszymi obrońcami.

1 polubienie

A kto mówi, że oni ją wszczynali??? :flushed:

2 polubienia

Piłsudski miał obowiązek lojalności wobec obcego narodu? Jeszcze w takich okolicznościach, które mogły godzić w interes Polski?
Co wojska Petlury wyprawiały… Powiedzieć tyle, że po udanym zamachu na Petlurę, sam Albert Einstein był za uniewinnieniem sprawcy… Mieliśmy też za sobą wojnę polsko ukraińską i ostrzegawcze, jakby prorocze słowa Witosa. Może Piłsudski wziął to pod uwagę i uznał, że w interesie Polski nie jest brnięcie w ten sojusz. A w samej Rydze najwięcej do powiedzenia miał…

Nikt o tym nie mówi. W dyskusji próbujemy trzymać się faktów.

Jakiekolwiek powody kierowały Piłsudskim skutki okazały się dla II Rzeczypospolitej niekorzystne. A w polityce liczą się skutki, nie intencje.
W Rydze mógł sobie pozwolić, bo Polska wygrała tę wojnę i to ona dyktowała warunki. Zresztą w Rydze tylko doszło do ratyfikacji, wszystko wcześniej załatwiono w Mińsku.
Jednym ze skutków tego co zrobił Piłsudski pod Kijowem była bardzo długa granica z bolszewikami i próby odzyskania państwowości ukraińskiej w sojuszu z Hitlerem co zaowocowało między innymi rzezią na Wołyniu.
Zresztą sam Piłsudski pod koniec swego życia przyznał się do tego, że pod Kijowem popełnił błąd. Gdyby nie to, to niejaki Bandera nie zdobył by żadnego znaczenia i skończył gdzieś w jakimś więzieniu. Zresztą, Niemcy wydobyli go z polskiego więzienia gdzie czekał na rozprawę za usiłowanie zabójstwa.

3 polubienia

No i tu częściowo mogę przyznać Ci rację. Nie wiemy jednak jakie skutki miałaby inna polityka. Szczególnie dla mniejszości polskiej- wtedy w państwie ukraińskim. Faszyzm i nazizm, obok stalinizmu zarazy XXw. w najlepsze panoszyły się po Europie, zarażając coraz to nowe narody.
Jedno jest pewne nijak się to ma do obecnej sytuacji Ukrainy, gdzie to państwo jest ofiarą i nikt uczciwy, przy zdrowych zmysłach temu nie zaprzeczy.

2 polubienia

Dodałbym jeszcze, że sam Petlura był kawałem skurwiela ale był dowódcą wojsk ukraińskich i tylko z nim można było się układać.

1 polubienie

Tego nie wie nikt. Można przypuszczać, ale przypuszczenia i domniemania nic nie znaczą wobec tego co się stało i nie odstanie. Historię alternatywną zastawmy fantastom.

2 polubienia

A rym uwolnienie Bandery yo gdzirs mo die o uszy obilo, ze zostal skazanuy na kare smierci, zamieniona pozniej na b dozywocie. A o tyle go Niency uwolnili, ze zblizal sie font i wupuscili więźniów. Ale to zasłyszane, nalezalobu sprawdzic, ale mozliewe, ze tych procesow bylo eiecej? Nie chce mi sie siegac si encyklopedii ( takiej starenkiej 12 tomowej, ale moze wieczorem, bo ciekawa jestem czy w ogole o nimwspomniano)

Rosja przejęła Krym w 2014 na dlugo przed Bidenem strata terytoriów ukraińskich wynika też i ze zlej polityki samych Ukraińcow
zlodziejstwa cwaniactwa ucieczki masy poborowych sprzęt z USA samej wojny też nie wygra…

4 polubienia

Tym bardziej, że sporo tego sprzętu śmiga w Afryce. Polskiego też.

1 polubienie

A o ich sposobie na rozwalenie kasy na żywność słyszał? Tworzyli pakiety w których część towaru miało zaniżoną cenę a duża część znacząco zawyżoną. I Dostarczali z pakietu tylko te zawyżone towary. A sprzęt podobno w krajach ameryki łacińskiej się nagminnie odnajduje.

1 polubienie