A czym się zajmujesz ? I czym zajmuje się firma ?
ja sie tak poczulam w ubieglym roku jak w Hiszpanii lockodown oglosili 14 marca. pierwsze skojarzenie to stan wojenny (jestem troche starsza, wiec tamte czasy dobrze pamietam)
ale okazalo sie, ze jednak czolgi po ulicach jezdzic nie beda…
Komunistyczny moloch. Administracja, zarządzanie nieruchomościami. Człowiek zarobi a się zbytnio nie narobi.
Ja się covida nie boję. Ja się boje ze przez covida nie znajdę miejsca w szpitalu i fachowca przy łóżku. Boję się o rodzinę. Mówię o chorobach innych niż covid, zdarzeniach losowych. Bo to wszystko nie zniknęło.
Ale jaja! Słyszeliście o tym ?
Tak. Poleciały głowy. Pracownicy zbyt późno zamówili tlen. Kilku pacjentów się udusiło.
Druga rzecz to braki tlenu w fabrykach. To teraz towar 1 potrzeby.
W tym chaosie łatwo takie rzeczy.
Przegrywamy.
to nie chaos a kopletny brak przygotowania - juz za PO rozowo nie bylo, a ostatnia pieciolatka to gwóźdź do trumny.
ale Ci te trumne poświęcą, koscioly otwarte.
Wina rządu. Najpierw kazali lekarzom wyjeżdżać, potem wracać.
Jednym dali dodatek za covid a innym nie. Teraz ściągają studentów do pomocy. Jak zakażeń będzie przybywać to niedługo sprzątaczki będą leczyć chorych po krótkim szkoleniu.
w koncu to zdaje sie Lenin powiedzial
„Każda sprzątaczka będzie mogła rządzić państwem”
mielismy juz prezydenta elektryka, nastepnego z wyksztalceniem wyzszym bez obrony pracy, premierke o mentalnosci gosposi proboszcza czy oborowej. to juz wg uznania.
moze faktycznie czas na sprzataczki - w koncu te smieci spod dywanu wymiesc?
Mysle ze tutaj ludzie maja wieksze poczucie wspolnoty i sa mniej samolubni. Rozumieja ze robimy to by chronic innych. Takie hasla tutaj sa “we’re all in this together” i " staying apart keeps us together".
Te testy to już od jakiegoś czasu u mnie obowiązują,wpierw było na 48 h a teraz 24.
Tak jak wspomniałam jest ogłoszony confinement,wszystko pozamykane poza wyjątkami, tylko dla świąt Wielkanocnych będzie tolerancja na poruszanie się po drodze między regionami. Aktualnie mogę maksymalnie znajdować się 10 km od domu. Szkoły ze żłobkami pozamykane i ferie wiosenne zrobione są w tym samym terminie dla wszystkich. Normalnie każdy region miał swoją datę. Oczywiście godzina policyjna utrzymana a wszystkie obostrzenia obowiązują od soboty. To tak w skrócie :)) @okonek .
Dokladnie o to własnie mi chodziło.
Bardzo podobnie wyglądają hasła w angielskiej tv,czasem az do znudzenia wałkowane…Ale to przynosi efekt!
Tu nie znajdziesz NIKOGO kto powiedzialby choć jedno złe słowo o NHS [ichnia slużba zdrowia].I ja tez nie powiem.
Wiem, ale patrz jakie to siostrzane jezyki? U mnie lockdown nazywa sie confinamiento.
Tu lepszy cyrk - po roku udało sie w końcu przepchnac przez parlament pełną ustawę o zarazie, i zapomniało sie im, ze maseczki to nie kagance. Przynajmniej na terenie otwartym i przy zachowaniu dystansu. I w gastronomii dla klientow. Na razie prawo jest prawem, a policjanci na razie pouczaja. Poruszanie się po Hiszpanii to od poczatku ograniczone, najczęściej do prowincji, ale bywają tez ogrsniczenia nawet do konkretnych miejscowości. Madryt jest zamkniety od zimy.
Ogolnie smiem twierdzić, ze obostrzenia jakie wprowadza Polska to i tak mniej niż tu mamy w Hiszpanii. A cos maja z ta nową normalnością problem. Legislacyjny przede wszystkim.
I kolejne 6000 chorych.
w Polsce znowu oficjalnie przekroczylo 35 tysiecy.
u mnie wczoraj 8.534 i panika bo to stanowczo za duzo, schodzilo juz do 3 tysiecy.
okazuje sie , ze mieszkam w statystycznie najbezpieczniejszej strefie - 28 zachorowan na 100 tys. mieszkancow ( i takie dane powinno sie podawac, nie ogolnokrajowe) co nie zwalnia oczywiscie z ostroznosci.
Ponoć odkryli nową mutację w Andaluzji …
Tutaj o tej mutacji z Andaluzji usłyszałem:
https://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/koronawirus-wiele-krajow-wprowadza-dodatkowe-restrykcje,1055290.html
lecz sie na sluch
Najpierw mówią o brazylijskiej nowej, a pod sam koniec o nowej z Andaluzji
chory czy turysta?