Jak zapobiegać strzelaninom?

W koszarach, o ja byłem na unitarce, reszta służby w mieście na kwaterze cywilnej. Bezmundurowo. A w tych koszarach była nas kilku takich, że żadna fala nam nie groziła. Samych bokserów było pięciu, dwóch judoków, dwóch sztangistów, trzech zapaśników i drużyna piłkarzy ręcznych. Do robienia fali nie było chętnych. Byliśmy w jednej kompanii i zamiast klepania musztry do przysięgi, treningi w swoich dyscyplinach. Byłem tam od końca września do Wigilii. 70. Kętrzyn. A potem powrót do Gdańska. 70-72, początki Gierka.

2 polubienia

U nas był tygrysek kapral. tylko tygrysek po tygodniu wpier… zaliczył.

1 polubienie

Aaaaa…Zupelnie nie.To teraz mam mózg wyprany skrótami bo w Anglii kazda instrukcja opiera sie na tym.
Mimo iz w tym pracuje,nie mam do tego głowy.
Natomiast CCTV to juz mój żywioł.Ale to…kolejny skrót :innocent:

2 polubienia

A co takiego,przez to,chcesz powiedzieć?

1 polubienie

Mimo iz była kolonią karną…

2 polubienia

Dwa w jednym - dla ludzi tam wysłanych byla to podroz w jedną stronę, ale i druga szansa na zorganizowanie sobie życia.
Najgorzej to chyba na tym wyszli aborygeni i spora część unikalnej flory i fauny australijskiej.

3 polubienia

Jeżeli chodzi o Stany, to jest to ewidentnie stan umysłu i wydaje się, że ze względu na ichniejszą mentalność takim sytuacjom nie da się zapobiec … chyba że nastąpiłaby u nich całkowita konfiskata broni, co w praktyce jest niewykonalne. Ze coś z nimi jest nie tak, świadczyć może fakt, że w takich krajach jak Szwajcaria, Szwecja czy Finlandia, gdzie w posiadaniu cywili jest naprawdę pokaźna ilość broni, ale strzelanin tam się nie uprawia.

5 polubień

To, ze ktos nie byl zarejestrowany jako osoba majaca klopoty mentalne nie znaczy, ze ich nie miał.
Psychiatrzy w Stanach drodzy.
A wiaderka coli i kilogramy hamburgerow robionych z krow mielonych razem z flakami i porozem zdrowe nie jest.

A slynna poprawka nr 2?
Zawiera slowo “wyszkolenie” - czyli przy odrobinie dobrych chęci bylaby to podstawa do wprowadzenia kontroli.

5 polubień

Po pierwsze to on był prześladowany, a to trzeba było załatwić. Bullying i inne tam ingi maja swoje ang.nazwy. Agresja rodzi agresję. Teraz niewinni ludzi nie żyją, a ci, którzy paluchy maczali pewnie nawet nie zostali draśnięci.
Nie chodzi mi o to, żeby ktoś miał prawo wystrzelac kolegów, ale dotąd się zamiata pod dywan az jest jak jest.

2 polubienia

Idac tym tropem to nauczycieli nalezaloby wyposazyc niczym amerykanskiego marines przed każdą wywiadówką.

2 polubienia

Sprzedawać wyłącznie ślepą amunicję. Wtedy, co prawda można kogoś kolbą załatwić, jak bejsbolem, ale o strzelaniu mowy nie będzie… :stuck_out_tongue_winking_eye:

4 polubienia

Jeszcze odnośnie “hamerykańskiej” mentalności, to corocznie odbywa się u nich taka przaśna imprezka. :wink:

Spokojnie by tym sprzętem pokaźny batalion na Ukrainie tym zaopatrzyli.

2 polubienia

Raczej nie, bo dzieci modelują. Co prawda niektóre zasady traktują jako słabość…

1 polubienie

Ale ja o rodzicach nie dzieciach :wink:

2 polubienia

Obawiam się, że mało który nauczyciel by wtedy pozostawił tę broń nieużywaną :joy: Dziś znów news, że babka z własnej broni strzeliła, bo jakiś szaleniec na przyjęcie przyszedł z karabinem :confused: Ludzie, o co Wam chodzi? :frowning:

3 polubienia

@okonek Nikomu nie zależy na wprowadzaniu ograniczeń - lobby sprzedawców broni ma się dobrze

3 polubienia

A Szwajcaria?

Co do kina akcji, chyba jeszcze gorsze jest to, że praktycznie w każdej produkcji, bohater musi złamać prawo, żeby była sprawiedliwość. W zasadzie promuje się łamanie prawa.

5 polubień

Masz z tym trochę racji. Wielokrotnie rozmawiałem z kolegami po podobnych wypadkach to teksańskiego, a oni, mimo posiadania dzieci w wieku szkolnym, uważali, że te wypadki są po prostu ceną jaką społeczeństwo musi płacić za “wolność”

3 polubienia

Tylko w tym roku 27 strzelanin w szkołach.

2 polubienia