No zobacz, a wszyscy tu do tej pory myśleli, że można dać tylko jednego lajka …
Jednak można obejść system? Można!
Dla chcącego…
mozna o kolorek poprosic.
Okonek, to wobec tego bardzo proszę o kolorek dla benaska za ten świetny rebus
Dziadek układał rebusy, ojciec układał to teraz ja próbuję … Czy świetne?
Nie wiem, ale będę się starał
@anon86894402 Jak to zrobić, żeby nie pić kawy?
To łatwe: wystarczy nie nalewać
@anon86894402 A jak nie nalewać? Jak omijać spotkania z kawą, sklepy z kawą, kawiarnie, kioski z kawą na wynos?
A dlaczego omijać? Ukrywanie się nic nie da. Trzeba chcieć i wiedzieć dlaczego się coś robi. Ja o dziwo nie miałem żadnego problemu z rezygnacją z kawy. Od lipca nie jem też mięsa. Teraz odstawiłem cukier.
Tak samo jak omijasz sklepy miesne bedac wege.
@anon86894402 Jeśli ktoś “rzuca” coś od ręki znaczy, że wcale tej rzeczy nie potrzebował… Stwierdzenie: “trzeba wiedzieć dlaczego” uważam za mało precyzyjne… Gratuluję w każdym razie
@okonek Tylko kawa jest wszędzie
Rownie dorbrze mozna powiedziec, ze i alkohol jest wszedzie, ciastka, czekolada, coca cola i tysiac innych produktow. Zakupokolikiem tez mozna zostac. Pomysl, ze Inuitom kawa do szczescia niepotrzebna. Wystarczy tran
Tak “od ręki” to ciężko. Odzwyczajanie organizmu od kawy trwa ponoć tylko dwie doby (trudniej z odzwyczajeniem psychiki). Warto wybrać na to weekend, bo te dwie doby to ciągłe “podsypianie”, czasem większe lub mniejsze pobolewanie głowy, zły humor itp. A psychika? Trzeba ją przygotować wcześniej: trzeba mieć na tyle silną motywację do rzucenia kawy, żeby działała również wtedy, gdy już “rzuciliśmy uzależnienie fizyczne”, a tu wszędzie, gdzie tylko spojrzymy jest smaczna i pachnąca kawa. Motywację każdy ma swoją : zdrowie/ cena/ czas/wkurzanie się, że się jest uzależnionym. Jak ktoś jest zdecydowany, to poradzi sobie Jeśli jeszcze wymyśli się dla niej zastępstwo: herbata, czy cukierek, to nie ma mocnych, żeby się nie udało!
na odwyk proponuje ziolka czystka - smak tego powoduje, ze moze sie wszystkich plynow, poza czysta woda odechciec.
O czystek! zapomniałam, że już dawno nie piłam tego eliksiru.
Dokładnie tak. A ty do czego potrzebujesz kawę? Przecież to nie jest naturalna, ludzka potrzeba? Nie musisz pić kawy, ba… nawet gdy przypomnisz sobie pierwszy kontakt z kawą - najczęściej w dzieciństwie… to ona wcale nie była smaczna
Co do powodów, to nie starałem się być precyzyjnym, lecz jeśli ktoś myśli o tym by coś przestać pić lub jeść, to gdzieś tam w nim jest odpowiedź na pytanie: Dlaczego chcę przestać pić kawę? Tyle, że odpowiedź każdy ma własną.
W rzuceniu kawy pomogłoby mi rzucenie pracy🙃 pracuję wieczorami i ciężko dociągnąć do końca dniuówki, a potem przebudzenie w stylu zombie po 6 h snu: dzieci zrywają się bladym świtem…